DMCA-kamp

USA slår ned spillbevaring

Forskningsprosjekter nektet unntak i amerikansk åndsverkslov

Good Games Group

Forrige uke møtte dataspillenes anseelse som bevaringsverdig medium et nytt hinder, plantet av amerikanske myndigheter.

Et initiativ fra de amerikanske kulturbevaringsstiftelsene «Software Preservation Network» (SPN) og «Video Game History Foundation» (VGHF) fikk avslag fra et amerikansk forvaltningsorgan, på grunnlag av «en betydelig risiko for at bevarte spill ville brukes for underholdningsformål».

SPN hadde søkt den amerikanske staten om å gjøre et unntak i kopibeskyttelsen gitt til eldre spill som tatt av markedet. Dette skulle gi forskningsprosjekter lov til å søke om tilgang via internett til biblioteker og arkiver med spill som ikke lenger selges av utgiverne.

Forskere har allerede en grad av tilgang til disse, men kun lokalt og enkeltvis, med fysisk tilgang til maskinene hvor disse spillene er bevart. Hvis spillene skulle gjøres tilgjengelig over nettet, ville dette medføre brudd på betingelsene i loven «Digital Millennium Copyright Act» (DMCA).

Denne loven er det åndsverksforvalteren U.S. Copyright Office som har ansvaret for.

Stiftelsene argumenterte for at tilgang i forskningssammenheng ikke ville påvirke markedsverdien til spillene, siden de spillene de søkte om fritak for ikke lenger var tilgjengelig på markedet – i alle fall ikke innen rimelighetens grenser.

Interesseorganisasjonen «Entertainment Software Association» (ESA) har uttrykt motstand til alle slike unntak, og mener alle begrensningene foreslått er totalt utilstrekkelige for å beskytte spillutgivernes åndsverksrettigheter og -eiendom. ESA har så godt som alle de største utgiverne som medlemmer, fra Nintendo, Microsoft, og Sony, til EA.

U.S. Copyright Office gav avslag på søknaden nettopp på grunnlag av faren for negativ påvirkning av markedet. Videre mente de også at det var nødvendig å skjerme åndsverkene, ettersom et unntak kunne bli utnyttet av aktører uten en gyldig forskningsinteresse.

SPN og VGHF har kritisert avgjørelsen, og anklaget ESA for urimelig lobbyvirksomhet i jakten på en absolutistisk posisjon – en de mener at til og med organisasjonens egne medlemmer har nølt med å uttrykke støtte for. De lover også å fortsette kampen.

Siste fra forsiden