WILDLIFE TYCOON: VENTURE AFRICA
Utvikler:Pocketwatch Games
Utgiver:MacPlay
Pris: 19,99 dollar (ca. 135 kr)
Distribusjonsmetode: Tilgjengelig for nedlasting og import fra amerikanske butikker (europeisk lansering kommer).
Ordet "tycoon" er et ord som bringer med seg en del assosiasjoner og forventninger, og disse er stort sett ikke spesielt fordelaktige. "Tycoon"-sjangeren er mildt sagt overfylt, og full av "jeg også"-produkter som prøver å tjene penger på å gjøre akkurat det samme som alle de andre spillene, men med litt annerledes grafikk og fokus på en litt annerledes type forretningsdrift. Det er med andre ord lett å anta at Wildlife Tycoon er en slags billig Zoo Tycoon-etterlingning, men heldigvis er det milevis fra sannheten.
Først og fremst er ikke dette et økonomisk strategispill. Ordet "tycoon" har ingenting annet i tittelen å gjøre enn å tiltrekke seg de utallige menneskene som vanligvis ville slukt alt fra Toiletpaper Tycoon til Sewer Tycoon rått, og som aldri ville finne på å lytte til en spillanmelder. De er mange, de har penger, og de fråtser i spillmessig søppel. Men nok om det. Wildlife Tycoon gir deg en slags guderolle, og målet ditt er å skape velfungerende økosystemer i en serie typiske afrikanske landskaper.
Dette gjør du ved å plassere ut dyr, planter og regnvann. For at du skal få en gruppe løver til å overleve, må du få en enda større gruppe med byttedyr til å overleve, og for å gjøre det må du gi dem et miljø de trives og formerer seg i. Det hele er veldig enkelt, og det fungerer glimrende. Du begynner med et lite utvalg dyr - som sebraer, løver og flamingoer, men etter at du har spilt en stund får du tilgang på dyr som elefanter, krokodiller og gribber. Alle stiller ulike krav til miljøet - noen liker gress, andre liker å beite fra trær, mens andre igjen er avhengige av konstant tilgang på vann.
Det er overraskende involverende å se de små dyrebestandene dine vokse seg større og større, samtidig som du tilfører nye dyr til økosystemet ditt og ser hvordan de påvirker det hele. Noen tungvekter er det nok ikke, men Wildlife Tycoon er et genuint underholdende spill som er i stand til å tilby mange timer med god underholdning. Dessuten er det rimelig friskt og unikt, og en gledelig overraskelse for de som er ute etter noe nytt.
LAND OF LEGENDS
Utvikler:Tiny Hero Studios
Utgiver:Shrapnel Games
Pris: 34,95 dollar (ca. 235 kr)
Distribusjonsmetode: Kjøp fra Shrapnel Games sin nettbutikk (nedlastbar versjon er planlagt)
På det offisielle forumet til Land of Legends finner du en post med følgende budskap: "Vanligvis ville jeg aldri funnet på å betale 35 dollar for et 'indie'-spill som dette, men Land of Legends er så velbalansert og morsomt at det ikke er til å komme utenom et kjøp." Det er egentlig alt du trenger å vite. En rask titt på skjermbildene gir inntrykk av at Land of Legends godt kunne vært et nedlastbart gratisspill fra nittitallet, og om du tester demoen er det lett å føle at du har havnet ti-femten år tilbake i tid, men det intelligente gameplayet og den store variasjonen gjør at dette er et spill du garantert vil bruke mange timer med.
Kort fortalt er Land of Legends et turbasert strategispill som kan minne litt om en forenklet versjon av Heroes of Might & Magic eller Warlords. Kampene foregår på små kart, og du starter stort sett med en by, hvor du kan kjøpe forskjellige militærenheter. Spillet foregår i en relativt generisk fantasiverden som blir angrepet av en demon ved navn Evil og hans onde kumpaner (som The Evil Gardener Society). I løpet av en relativt omfattende kampanje må du finne allierte som kan kjempe side om side med deg i kampen mot Evil. Oppdragene er rimelig varierte, og alle er intelligent designet slik at de tilbyr en unik utfordring.
De spillbare rasene har alle sine unike styrker og svakheter. Alvene elsker pil og bue, de levende døde kan forvandle fiender til mumier og skjeletter (som kjemper videre for dem, selvsagt), de kattelignende arcatta fokuserer på magi, mens de sykelige afflicted kan smitte fienden med fæle sykdommer. Mennesker, gnomer, orker og dverger har vi også, og hver rase krever en egen strategi. Som i Heroes of Might & Magic har hver fraksjon sin egen type byer, og om du for eksempel overtar en alveby kan du bygge alver i tillegg til den rasen du egentlig styrer.
Dette er et kroneksempel på en av mange skjulte perler i PC-markedet, som etter alt å dømme hadde fått mye mer oppmerksomhet om det hadde blitt lansert til en plattform som Nintendo DS. Grafikken er det så som så med, men musikken er flott og gameplayet er knallsolid. Dessuten får vi gode muligheter for flerspiller, både på samme datamaskin og over nettet. Land of Legends er et svært hyggelig spill som er vel verd en titt.