Drømmer du om å sitte på skolebenken å spille e-sport? I likhet med Buskerud folkehøgskole og Lundheim folkehøgskole starter Namdal folkehøgskole i Grong fra og med skoleåret 2015/16 en egen e-sportlinje.
I en pressemelding på skolens hjemmesider listes følgende læreprosess opp.
- Bli med å bygge og delta på e-sportlag
- Delta i konkurranser/turneringer på ditt eget nivå
- Utvikle dine egne individuelle ferdigheter
- Lære spillforståelse, analyse, strategi og taktikk
- Utvikle deg som lagspiller, gjennom mental trening og idrettspsykologi
- Trene fysisk og systematisk for å styrke fysikk, reaksjonsevne og kondisjon
- Lære mer om spillbransjen og spillutvikling
Bjørn Olav Nicolaisen, rektor på Namdals folkehøgskole, forteller at planleggingen startet allerede for to år siden.
– Høsten 2013 planla vi skoleåret 2014/15, og vurderte starte opp linjer for både spillutvikling og e-sport, men flere momenter gjorde at vi nølte. Det er ikke lett å skaffe kompetente lærere til slike tilbud, dessuten var vi redde for at vi ville få en rein «gutteskole», ettersom disse tilbudene gjerne slår til blant gutter.
Ble utfordret til å starte
Skolen valgte å satse på spillutvikling, og la e-sport til side. Da opptaket for neste skoleår startet i februar så rektoren svært gode søkerantall på linjene for spillutvikling og cosplay, mens de andre tilbudene hang etter.
– Dette gjorde det igjen aktuelt å vurdere e-sport, og det bidro også at vi fikk en direkte utfordring fra en som kjenner e-sportmiljøet, og som lurte på om vi hadde vurdert et eget linjetilbud. Det fikk oss til å framskynde lanseringa av ei e-sportlinje, som vi ellers sannsynligvis ville ha ventet ennå et år med, forteller Nicolaisen til Gamer.no.
Planen er at en lærer som har ansvaret for linjen, og jakten er allerede i gang. Skolen innser at det kan være utfordrende å finne en som både har erfaring med e-sportmiljøet og som har lærerutdanning, og leter derfor etter noen i miljøet som kunne tenke seg å ta utfordringen mens man tar pedagogikk på siden.
Ikke ment for elitespillere
– På hjemmesiden deres nevner dere kun League of Legends. Er det tenkt å satse på flere spill?
– Vi kan ikke love at svært ambisiøse «elitespillere» vil ha utbytte av det faglige opplegget på linja. Det vil være elever her med varierende erfaring i spilling; fra nybegynnere til erfarne. Det spiller ingen rolle om du spiller andre spill enn League of Legends, men det er nok det spillet vi vil ha kompetanse på. Det betyr at for eksempel Counter-Strike-spillere ikke kan forvente like mye oppfølging på strategi, taktikk og lignende, forklarer Nicolaisen.
– E-sport er jo fortsatt ganske lite her i landet, hvordan vil dere overbevise skeptiske foreldre som kontakter dere dersom barnet deres har søkt?
– Nå lager ikke vi tilbud for foreldre, men for unge voksne. Vi forutsetter at de som søker hos oss er myndige og voksne nok til å avgjøre selv om de vil gå på folkehøgskole et år.
Nicolaisen fortsetter:
– E-sport er i prinsippet ikke forskjellig fra et hvilket som helst annet linjetilbud; det er først og fremst folkehøgskole vi driver, og den faglige fordypninga – enten det er dataspill eller musikk – er en arena for å jobbe med allmenndanning og folkehøgskolens egenartede pedagogikk. Det er mulig foreldregenerasjonen (eller forsåvidt, alle politikere) ikke ser verdien av et slikt tilbud nå, men det påvirker ikke våre valg; så lenge dette er et etterspurt fagtilbud, så vil det være naturlig for folkehøgskolen å forsøke å tilby det, forteller rektoren.
– Hva synes dere om den økende satsingen og interessen rundt e-sport i Norge?
– I Norden er spillbransjen ei vekstnæring, og til og med framsynte politikere skjønner at det ligger et stort potensiale i dette området. Vi har jo sett gjennom mange år at spill og fantasy har vært populært blant våre elever, og at det stimulerer både skapende krefter og leselyst.