Refleksjon

Karakterinflasjon i spillomtaler

Kameraten min var tydelig oppspilt, nærmest i ekstase over hvor godt den nye stortittelen til favorittkonsollen hans hadde blitt mottatt i pressen. Det måtte jo bety at spillet var aldeles fantastisk?

Side 1
Side 2

Det ene magasinet etter det andre hadde vært fra seg av begeistring. "Legendarisk", sa noen. "Det beste spillet noensinne", sa andre. Og karakterene hadde blitt ført i pennen på tilsvarende vis: 9.5 ble nærmest sett på som moderat, alt under 9.0 måtte være ensbetydende med pretensiøst jåleri. Engasjementet favnet bredt, klodens spillsamfunn kunne knapt finne ord. Eller, det vil si, de fant ord. "Revolusjon", sa noen, uten å kimse, uten å egentlig ha reflektert over hva en virkelig omveltning ville ha innebåret.

Jeg pleide å observere med vantro hver gang et spill ble prist på denne måten, hver gang mine personlige erfaringer tilsa at virkeligheten slett ikke hang sammen med den projiserte Sannheten. Jeg pleide å lure på om det var meg det var noe galt med. Men jeg har bestemt meg for å slutte med det. Noe er klart blitt vindskjevt, og det bør du som leser være klar over.

Overvurderte spill?

Problembarnets navn er "karakterinflasjon": en tilsynelatende skjevfordeling mot toppen av karakterskalaen, en smånummen fornemmelse av at storspillene stadig vekk får litt mer ros enn de strengt talt har gjort seg fortjent til, en svekking av både kredibilitet og spillanmeldelsers praktiske anvendelse som kjøpsveiledning. "Karakterinflasjon", altså.

Er unnfallenhet normen?
Det føles nemlig fryktelig klamt, for meg som relativ fersking i bransjen, å skulle forholde seg til at det nærmest er en industristandard å være unnfallende og ukritisk i det man skriver. Noen anmeldelser tar det så langt at en blir sittende igjen med følelsen av at man like gjerne kunne lest produsentenes faktaark, med sine enkle punktlister med såkalte killer-momenter. En omtale kan gjerne fortelle i vei om alle de nye funksjonene i spillet, men så lenge journalisten ikke tar seg bryet med å forklare meg hvorfor i all verden de skulle gjøre noen forskjell, er jeg like klok.

Mange av de store spillnettstedene har dessuten latt det gå sport i å servere kritikken i selve teksten, og la karakterutdelingen og konklusjonen glatte pent over de røffeste punktene. Det blir kanskje velsmakende for pressekontakter og PR-ansatte hos distributørene, men for leserne, forbrukerne, er det en direkte utvanning av nytteverdien karakterene er ment å ha. Aller verst smaker anmeldelsene som bevisst eller ubevisst unnskylder spillet, journalister som uten skam poengterer at spillet strengt talt ikke var så veldig godt, men "hvis man er tilhenger av [konseptet / lisensen / sjangeren] kan det anbefales." Som om det blir et bedre spill av det?

Snarere tvert i mot – ta meg, for eksempel, innbitt eventyrspilltilhenger som jeg er. Er det virkelig sannsynlig at en kjenner av en sjanger vil godta flere mangler enn en som knapt har vært borti denne typen spill før? Jeg tror ikke det. Tilsvarende skulle en tro at selv Star Trek-fansen helst ser Trek-lisensen bli brukt på en god måte i spill, og jeg tør vedde på at de mer enn noen vil ha øye for detaljer som rett og slett ikke fungerer.

Det er når denne typen unnskyldninger brukes for å bygge opp under en skakende, eller direkte svak tittel, at varsellampene burde begynne å blinke for alvor. Det rett og slett være sammenheng mellom hva man sier, og hva man deler ut med to streker under svaret til slutt. Det henger rett og slett ikke på greip at halve skalaen, hvis den da er forklart noe sted, høres ut som ulike grader av "katastrofalt".

Årsaker
Hva er årsaken til at normen er blitt slik at alt som havner under midten av karakterskalaen må forstås å være praktisk talt uspillelig? Hvorfor har så mange av dagens store spillmagasiner i praksis en skala hvor halvparten av karakterene nesten aldri brukes?

Er disse terningene vindskeive?

Den mest positive, optimistiske holdningen er at årsaken ligger i at majoriteten av spillene som kommer på markedet, er bra, og derfor fortjener gode karakterer. Den tror jeg ingenting på. Til det har jeg spilt alt for mange dårlige, halvhjertede, uinspirerte og ikke minst vanvittig overprisede spill. Det er nok av dem, og den gjengse forbrukerens manglende innsikt i hva som er kvalitativt godt og hva som ikke er det, er en vesentlig grunn til at de i det hele tatt står i hyllene.

En annen teori rundt det høye snittet er at det er en bokstavelig inflasjon vi ser, en direkte følge av at spill unektelig stadig blir bedre – i hvert fall teknisk sett. Men om årets iterasjon i en populær spillserie er litt bedre enn fjorårets, er ikke det strengt talt akkurat som vi bør forvente?

Kanskje ligger den viktigste årsaken nedfelt i leserens behov for å se sine favoritter lovprist, krysset med de ulike spillmagasinenes behov for å bli godt likt av leserne? Det er en vanlig misforståelse at en god omtale er en omtale man er enig med, men det gir nettopp derfor pragmatisk sett god økonomisk mening å tilfredsstille de store mengder franchisetilhengere med sin karaktersetting, snarere enn å skulle bedømme ut fra egne idealer.

Eller aner vi en sammenheng mellom dette og behovet for å kunne servere annonsører gode karakterer og sitater til reklamekampanjene sine? Det er i hvert fall en tematikk som bør befinne seg på enhver kommersiell journalists bevissthetstavle, og som nok er velegnet til å skape disharmoni i kameraderiet mellom utgivere og pengeinteresser på den ene siden, og spillpressen på den andre. De kjenner hverandre bedre enn du kanskje tror, og selv om jeg har mer tiltro til den jevne spilljournalist enn at jeg anser ham/henne som en nikkedukke for mengder av gratis spill, sponsede fester og betalte presseturer, er ikke avhengighetsforholdet mellom pressen og produsentene uproblematisk.

Side 1
Side 2
Ledige stillinger
Automasjon commission Engineers / Teknikere
Søknadsfrist:
Løpende
DevOps Engineer
Søknadsfrist:
Løpende
Nybilselger
Søknadsfrist:
Løpende
Forsikringsrådgiver
Søknadsfrist:
Løpende
Systems Consultant – Virtualization
Søknadsfrist:
Løpende
Head of Workshop
Søknadsfrist:
Løpende
Selger (22%)
Søknadsfrist:
Løpende
Forsikringsrådgiver
Søknadsfrist:
Løpende
Dataspelrådgivar (vikariat)
Søknadsfrist:
10.04.2025
Erfarne utviklere
Søknadsfrist:
Løpende
Tekniker på Livredningsutstyr
Søknadsfrist:
Løpende
Selger (30-70%)
Søknadsfrist:
Løpende
Reisende salgskonsulent
Søknadsfrist:
Løpende
BPA assistent
Søknadsfrist:
Løpende
Bilmekaniker
Søknadsfrist:
Løpende
Salgskonsulent
Søknadsfrist:
Løpende
Data Platform Developer
Søknadsfrist:
Løpende
Bilselger
Søknadsfrist:
Løpende
Lead Mainframe Specialist – zHardware Systems (HMC/HCD)
Søknadsfrist:
Løpende
Funksjonsassistent
Søknadsfrist:
Løpende
Selger i Face2face Creatives
Søknadsfrist:
Løpende
Restaurantmedarbeidere
Søknadsfrist:
Løpende
Erfarne Data Engineers
Søknadsfrist:
Løpende
Bruktbilselger
Søknadsfrist:
Løpende
Produksjonsmedarbeider / Tekniker
Søknadsfrist:
Løpende
Servicerådgiver
Søknadsfrist:
Løpende
Prosjektleder
Søknadsfrist:
Løpende
BPA assistent
Søknadsfrist:
Løpende
Produktingeniør
Søknadsfrist:
Løpende
Automasjon commission Engineers / Teknikere
Søknadsfrist:
Løpende
DevOps Engineer
Søknadsfrist:
Løpende
Nybilselger
Søknadsfrist:
Løpende
Forsikringsrådgiver
Søknadsfrist:
Løpende
Systems Consultant – Virtualization
Søknadsfrist:
Løpende
Head of Workshop
Søknadsfrist:
Løpende
Selger (22%)
Søknadsfrist:
Løpende
Forsikringsrådgiver
Søknadsfrist:
Løpende

Kommentarer (50)

Logg inn for å delta i diskusjonen.
Tråd
Agres
20 år siden

Herlig refleksjon. Og jeg er 100% enig i det du sier. Har selv stusset lenge og vel over hvorfor elendige spill ikke får dårligere enn 5 av 10, og tenker med gru på at jeg er selv en del av inflasjonen, i og med at jeg tenker på et femmerspill som et dårlig spill. Det triste er at hvis man "ikke har tid" (les: Tar seg tid) til å lese hele omtalen tar man uansett en titt på karakteren, og denne er per dags dato ganske villedende. Ikke for å svartmale noen, men ta ign.com. Føler at de gir alle spill gode karakterer. Den lille sniktitten på karakteren sier meg da ingenting, i og med at "alle" spill for fra 6 og oppover i karakter. Er glad for at du tar tak i dette, for temaet må diskuteres.

 

Må legge til at jeg personlig synes at gamer.nos anmeldelser ofte er veldige gode karaktermessig. Stå på :love:

kilik
20 år siden

Med karakterskala fra 1.0 til 10.0, skulle man tro 5.5 var gjennomsnittet. Altså 5.5 tilsvarer et middels godt spill. Slik er det dessverre ikke i realiteten. Et spill som får 5.5 på IGN er som vi alle vet et drittspill.

 

Hvor mange spill er det egentlig som fortjener 9.0 eller bedre? Veldig få etter min mening. Slike spill må by på spillopplevelser utenom det vanlige for å gjøre seg fortjent til slike karakterer. Hos IGN er det 118 PS2-spill som har fått 9.0 eller bedre. 25 PS2-spill har fått 9.5 eller bedre...

Blib
20 år siden

TAKK! Har savnet så inderlig noen som har tatt opp dette og jeg er så totalt enig. Man kan ikke bare si at "Jamen dette spillet er bedre enn oppfølger som kom i fjor og fikk 9, altså er det verdt 10 poeng." Man må tenke seg om og da kommer en gjerne på at da må man jo sette 11 på neste spill. Spillmarkedet forandrer seg og mer og mer kreves av spillene. Så kanskje oppfølgeren, selv om den var bedre enn 2004-versjonen, bare er verdt en 8er i 2005?

 

Så - igjen - flott at du tar dette opp. Jeg er også enig i det du sier om at folk som liker en sjanger ikke nødvendigvis må like flere feil av den grunn. Artikkelen var dessuten Brilliant skrevet, virkelig noe av det beste jeg har lest på Gamer.no av artikkler noensinne. Og ja, det sier veldig mye. Gamer.no har alltid hatt en utrolig høyt nivå på skriveegenskaper - denne toppet det meste. Flott arbeid :)

oysteini
20 år siden

Meget bra!

 

Har faktisk postet 2 tilbakemeldinger på anmeldelser hos Gamer.no ganske nylig, der begge gikk ut på at jeg syntes kanskje det som stod i teksten ikke var helt i samsvar med karakteren og antydet at dere muligens hadde blitt noe påvirket av hype og/eller hastverksarbeid.

 

De to spillene er: Battlefield 2 og Gran Turisimo 4

 

Sier ikke at jeg har rett, og er absolutt ikke misfornøyd med anmeldelsene deres, men er bare veldig enig det du skriver i artikkelen din, og blir litt lei av alle toppkarakterene.

 

Hva med å droppe karaktersystemet ?

 

Dette forder naturligvis at anmeldelsene er grundige og velskrevne(noe de stort sett er allerede), slik at det er mulig for leser å danne seg et fullverdig bilde av spillet. Fordelen med dette er at leseren selv kan bedømme hva som er viktig eller ikke viktig å vektlegge når han leser anmeldelsen.

 

For eksempel manglet GT 4 både multiplayer og skademodell, for meg var dette nesten på grensen til skandaløst av et bilspill som av mange regnes som verdens beste i sin sjanger. Disse manglene hadde antageligvis ført til at jeg hadde gitt det karakteren 6-7 om jeg anmeldte det selv. For andre var det kanskje viktigere at spillet hadde hundrevis av biler og oppgradert grafikk, noe som hadde ført til at de ga spillet en ren 10'er. Hvem av oss har rett? Jeg mener at begge eller ingen av oss har rett, men at det er subjektive meninger. Selvfølgelig skal anmelder ha lov til å være subjektiv, det er jo sin egen opplevelse han beskriver, allikevel blir kanskje karakterer litt vel subjektivt?

 

Uten karakterer så kan vi sitte med hver vår karakter i hodet, uten at en anmelder legger så direkte føringer som han/hun gjør med dagens karaktersystem.

 

Hva med de som ikke har tid til å lese hele anmeldelsen, men trenger en kjapp oppdatering på spillet? Folk som ikke har tid til å lese anmeldelsen kan skylde på seg selv, og heller gå til IGN og få mindre dårlig samvittighet for å kjøpe enda ett spill vedkommende egentlig ikke trenger.

 

Lykke til videre, gøy å se at dere faktisk har en så bevisst holdning rundt denne problematikken. Håper dere fortsetter å holde like høyt nivå fremover, uansett hvilket karaktersystem fremtiden vil bringe.

rener
20 år siden

Heh.. Ser ut til at det er fleire enn berre meg som har hatt denne tanken. Eg kan i allefall seie at i dei siste åra har eg ikkje orka å sett på karakterar rundt om kring på nettet. Særs høg relevanse i denne artikkelen vil eg seie :D

 

Huska då Doom 3 kom. Sat meg ned heime. Sløkte alle lys, satte opp mitt Logitech Z-680 og fyrte det opp i håp om ei lang spelstund med pirrande nervar. Problemet var at det aldri kom seg så langt, det blei med litt kiling i magen på andre levelen. Det var rett og slett altfor forutsigbart. Noko eg ikkje likte i det heile var at det fantes "hemmelege" rom som passa akkurat for monster som skulle hoppe ut bak deg. Det var aldri noko rom som hadde nokon funksjon, var berre der for monsteret. Grafikken var fin den, faktisk nydeleg heilt ned i 640*480, men det var altfor mykje plastikk-følelse i den, sjølv på alle menneskje\monster. Lyden var vel eigentleg det einaste eg faktisk likte særs godt.

 

Uansett, poenget mitt var at for mitt synspunkt blei karakterane feilaktige rundt om i samfunnet, det var ikkje verdt ein tiar, eller seksar eller nokon annan topp. Det var for forutsigbart og føltes for kort til at det blei spanandes, grafikken var fin, men særs einsformig, lyden nerma seg toppen. På ein skala 1-10 ville Doom 3 fått ein 7 eller kanskje 8 maks.

 

For meg så rager spelbarhet og følelse langt over grafikk, funksjonar og lyd, men det verkar som det er mange anmeldelsar rundt om i verda som ikkje ser det sånn (uheldigvis). Dette er jo veldig individuelt, så det vert jo så som så... :p

 

Bra at gamer.no tar det seriøst at ein faktisk kan bruke heile karakterskalaen ;)

Siste fra forsiden