Intervju

«Veigar v2» til Cloud 9 i LCS - League of Legends

Norske «Veigar v2» hentet inn for å ta tilbake tronen i LCS

Amerikanske Cloud9 har hentet Marius «Veigar v2» Aune til sin trenerstall for å komme seg tilbake til toppen av LCS.

Cloud9 har hentet «Veigar v2» for å ta tilbake LCS-tronen.
Oshin Villa Tudayaan/Riot Games

DETTE ER LCS

Vis mer

League of Legends Championship Series (LCS) er det øverste nivået av seriespill i Nord-Amerika. Ligaen består av ti lag.

Tilsvarende ligaer eksisterer i andre deler av verden under andre navn. I Europa heter toppnivået LEC, som står for League of Legende European Championship.

Året 2020 kan beskrives som så mangt. For League of Legends-trener Marius «Veigar v2» Aune kan det, fremfor alt, kanskje beskrives som innholdsrikt og imponerende. Engasjementene er mange, og det samme er merittlisten. Sølv med Fnatic i vårens LEC, gull med TSM i sommerens LCS og sølv med Domino i høstens Telialigaen.

Nå er nordmannen klar for nye oppgaver i den amerikanske klubben Cloud9 hvor han går inn i rollen som rolle- og strategisk trener i en nokså imponerende trenerstall med blant annet tidligere spillere Kim «Reignover» Yeu-jin og Alfonso «Mithy» Rodríguez. Spillerstallen til det amerikanske LCS-laget er også av den imponerende sorten, i og med at klubben har valgt å hente inn stjernespillerne Luka «Perkz» Perković i håp om å dominere den amerikanske scenen.

LES OGSÅ: Nordavind regjerer fremdeles på topp etter seier i finalen

Aune kommer til å være stasjonert i Norge fra start, men utelukker ikke at han flytter over dammen utover nyåret. Tross tittelen som rolle- og strategisk trener sier treneren til Gamer.no at hans ansvarsområde kommer til å være mer omfattende.

Aune får gleden av å jobbe med blant annet stjernespiller «Perkz» (her avbildet som G2-spiller).
David Lee/Riot Games

– Jobbtitler i League of Legends er litt rare. Det jeg kommer til å gjøre i Cloud9 er egentlig det samme som jeg alltid har gjort. Følge opp individuelle spillere, trene laget som en helhet, finne på nye strategier og nye heltevalg samt hjelpe til med kampforberedelser, sier han før han fortsetter.

– Jeg er veldig fornøyd med den nye jobben, og jeg tror jeg kan få «Perkz» til å bli et nytt monster.

LES OGSÅ: Full forvirring rundt Counter-Strike-streik

Fra solo queue til den store scenen

Å bli oppdaget av store klubber er aldri lett - verken som trener eller som spiller. Det handler om mer enn bare ferdigheter for å skille seg ut fra mengden. En må også ha litt flaks eller ha andre måter å nå ut på. Aunes vei inn var via solo queue og individuell oppfølging av noen av spillets største stjerner.

– I sesong syv startet jeg med å trene andre, etter å ha blitt Challenger (spillets høyeste rangering, journ. anm.) i tre roller. Etter å ha fulgt opp spillere som «Rekkles» og «Nemesis» fikk jeg et tilbud fra Fnatic om å bli med i trenerstallen. Denne sommeren jobbet jeg med TSM og vant LCS med de.

Treneren har aldri ligget på latsiden når det gjelder League of Legends, og forteller til Gamer.no at hans filosofi krever at han holder seg på høyeste nivå som spiller også.

– Jeg har spilt masse solo queue. Nesten hver dag, og det gjør jeg enda. Jeg mener det er viktig å spille på høyt nivå for å være trener på den måten jeg er. Jeg har vært Challenger i 3 år mens jeg har jobbet som trener. Jeg gir ikke opp og prøver alltid å forbedre meg.

Les også
Alt lå til rette for Riddle-suksess i NLC

LES OGSÅ: Seriemester Apeks tar «Nasty» ut av lagoppstillingen

Om du har en drøm om å jobbe som trener eller som del av en trenerstall innen League of Legends har Aune et par tips som kan være gode å følge. Kom inn i klubben med en godt begrunnet og godt forklart plan.

– Jobben din som trener er å lære bort ting, være en rollefigur og å gå foran som et godt eksempel. Tenk på det i alt du gjør. Jeg ser mange trenere som ber spillerne sine gjøre det ene eller det andre, men ikke hvorfor eller hvordan.

LES OGSÅ: – Norske lag skjønner ikke spillet

Gode tips til aspirerende spillere

Med fartstid fra øverste nivå både i Europa og i Nord-Amerika har Aune god innsikt i hva det kreves av spillere på toppnivå og hvordan de har kommet seg dit de er. Utenom å trene på spillspesifikke ferdigheter oppfordrer han spillere til å bygge sine egne varemerker - være seg via streaming, via videoinnhold eller via sosiale medier.

– Spill solo queue. Masse solo queue. Vær grei mot andre og bygg et varemerke. Dessverre kan du være så god du vil uten at folk vet hvem du er, og da er det vanskelig å bli plukket opp av et lag, sier han til Gamer.no

Aune drar frem to fjes i Telialigaen som har gjort nettopp dette - «HHNeverLucky» og «JackSpektra».

– Å bygge seg et varemerke er veldig viktig. Alle vet for eksempel at «HHNeverLucky» liker sjokolademelk og Ekko. «JackSpektra» har også et godt varemerke. Mange vet hvem han er, han er kjent for sin Draven men har vist at han kan spille andre helter og han streamer ofte.

LES OGSÅ: Nordavind tilbake på topp etter å ha vunnet Telialigaen nok en gang

Ønsker mer struktur og vilje i Norge

Gjennom høstens sesong av Telialigaen ble Aune dratt frem som en av de mest fryktede parameterne i Domino. Spillere ville unngå å bli tatt på senga av hans strategier og hans filosofi for spillet. Om det nasjonale nivået forteller Aune at det har utviklet seg i riktig retning de siste årene, men at han ønsker å se spesielt to ting i tiden som kommer.

– Klubbene i Norge har begynt å få orden på sakene sine. Det er noen gode spillere, men det trengs mer struktur og vilje. Telialigaen som en helhet har derimot kommet seg en lang vei på de tre siste årene.

LES OGSÅ: Apeks fortsetter dominansen i Norge

Struktur og vilje er noe som går igjen i Aunes tips til spillere som vil nå det neste nivået. Viktigheten av å terpe ferdigheter i solo queue er også noe som gjentas når han blir spurt om hva som kreves for å ta steget opp.

– Mange norske spillere kaster bort mye tid og jobber uten en plan på hvordan de skal bli bedre. Det er greit å ha det hyggelig og kose seg, men jeg ser mange som sitter og spiller fem kamper med gutta hver dag, og når de først skal trene i solo queue spiller de nye helter for første gang eller uten en plan. Ha struktur og mening i kampene du spiller, så blir det lettere å bli bedre, sier han avslutningsvis.

Siste fra forsiden