PlayStation 5 Pro

Her er PlayStation 5 Pro

Sony avduker den nye PlayStation-konsollen.

Her er PlayStation 5 Pro.
PlayStation

Tirsdag ettermiddag troppet PlayStation 5-designer Mark Cerny opp på en videopresentasjon. Formålet: å vise frem en ny og sterkere PlayStation 5 som jazzer opp innmaten i den fire år gamle konsollen.

PlayStation 5 Pro slippes 7. november. Prislappen ligger på €799, noe som vi tror gjør at vi kan forvente priser rundt 8000 til 9000 kroner her til lands. Til sammenligning koster en vanlig PlayStation 5 Slim uten diskdrev om lag 6000 kroner akkurat nå.

Pro sammenlignet med den vanlige varianten.
PlayStation

Konsollen kommer med en 2TB SSD-lagringsenhet, en DualSense-kontroller og demo-spillet Astro's Playroom installert.

Ellers har konsollen støtte for Wi-Fi 7, variabel bildeoppdatering (VRR) og 8K, men vi tror ikke vi kan forvente mange spill med så høy oppløsning fremover. Ellers er høyden lik den opprinnelige PlayStation 5-konsollen og bredden lik den litt slankere Slim-varianten.

Dersom man lurer på om spill er laget med PlayStation 5 Pro i tankene, og drar nytte av ytelseshoppet på en eller annen måte, bør man se etter en merkelapp der det står «PS5 Pro Enhanced». Både eksisterende og kommende spill vil få denne lappen klistret på seg – Sony nevner blant andre Alan Wake 2, Assassin’s Creed: Shadows, Demon’s Souls, Dragon’s Dogma 2, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7 og Hogwarts Legacy.

Utover skreddersydde forbedringer vil PlayStation 5 Pro også bruke en «Game Boost»-funksjon som kan stabilisere og forbedre ytelsen i en rekke spill. Det skal gjelde 8500 bakoverkompatible spill fra PlayStation 4 og 5, men det virker som om graden av forbedring vil variere.

Må kjøpe diskdrev utenom

Konsollen har ikke et innebygget diskdrev, slik den heldigitale varianten av PlayStation 5 la føringen for ved lanseringen i 2020. Som med den varianten blir det mulig å kjøpe et diskdrev som tilbehør til PlayStation 5 Pro. Denne kan kneppes inn under panseret. Et slikt diskrev koster per dags dato et sted mellom 1200 og 1500 kroner.

Her ser du hvordan du kan lempe inn et diskdrev.
PlayStation

Mange PlayStation 5-spill lar spillerne velge mellom to eller tre grafikkmodi, alt etter om de foretrekker å prioritere detaljnivå og oppløsning eller bildefrekvens. Hovedpoenget med konsolloppgraderingen virker å være å smelte sammen disse valgene til ett – en konsoll som både holder et detaljert grafisk nivå, men også makter å holde en bildefrekvens på 60 bilder i sekundet.

Vi utviklet PS5 Pro med engasjerte spillere og spillskapere i tankene – ettersom mange har bedt om en konsoll som kjører enda høyere grafikknivå med jevnere bildefrekvenser på 60 bilder i sekundet, forteller toppsjef Hideaki Nishino på PlayStation Blog.

For å oppnå dette har Sony tatt særlig tre grep:

  • Grafikkortet har blitt oppgradert til et nivå der PlayStation 5 Pro leverer 67 prosent flere regneenheter, med et 28 prosent raskere videominne. PlayStation hevder at dette fører til at spill tegnes opp 45 prosent raskere enn på den eldre konsollvarianten.
  • Strålesporingen har blitt mer avansert, noe som betyr at konsollen leverer mer dynamiske refleksjoner og lysbrytning. I praksis skal dette bety at lysstrålene er dobbelt og trippelt så raske som i den nåværende konsollen.
  • Konsollen benytter seg av en ny AI-drevet oppskalering kalt PSSR. Denne tar i bruk maskinlæringsteknologi for å gjøre bildet skarpere.

Siste fra forsiden