Fra Minter til Trenz
Mindre utviklere og utgivere setter også sitt preg på pakken. Alltid like uavhengige Jeff Minter og hans Llamasoft representeres med flere spill, inkludert Attack (og Revenge) of the Mutant Camels, Hover Bovver, Ancipital og Batalyx, mens en av eventyrspillenes tidlige fedre, Scott Adams, er representert med spill som Adventureland og Adventures of Buckaroo Banzai. Andre storspill i pakken inkluderer Cinemaware-klassikerne Defender of the Crown, Sinbad and the Throne of the Falcon og TV Sports Baseball. Manfred Trenz' fabelaktige Turrican-spill dukker også opp.
Ellers er det mange relativt ukjente navn her, men det betyr ikke at de bør ignoreres. Nostalgifølelsen er kanskje ikke like sterk når du spiller et spill som Enforcer: Fullmetal Megablaster, men hvis du går inn med et åpent sinn, litt tålmodighet og evnen til å ta spillet seriøst vil du sannsynligvis ha det moro likevel. Noen bommerter får vi selvsagt, og pakken inkluderer også en håndfull tyskspråklige spill som kan være vanskelige å forstå, men med tanke på at samlingen inkluderer hele 99 spill bør den inneholde noe for en hver smak.
Spillutvalget inkluderer litt fra de fleste sjangere. Det er klart flest actionspill av ulike typer, inkludert alt fra abstrakte skytespill til sideskrollende romskipspill og plattform/actionspill med store områder å utforske og tonnevis av fiender som må drepes. Vi får også noen mer rendyrkede plattformspill, noen hjernetrimspill, litt racing, samt enkelte strategispill. Jeg har tidligere nevnt Scott Adams-spillene; teksteventyr-sjangeren er godt representert i denne pakken. Kanskje litt for godt, med tanke på at det her følger med en joystick.
Tam innpakning
Spillutvalget er altså stort sett godt og variert. Selve innpakningen er imidlertid ikke like god. Noen spill inkluderer for eksempel omfattende manualer (i tekstfiler), andre har ingen ting – og det virker helt tilfeldig hvilke spill som har instruksjoner og hvilke som ikke har det. På åttitallet var det generelt dårlig med innebygde øvingsdeler, og noen av spillene er såpass kompliserte at jeg har vanskelig for å se hvordan man skal komme inn i dem uten noe informasjon overhodet.
Som en flittig bruker av Commodore 64-emulator er jeg også litt skuffet over måten de individuelle spillene distribueres på. Jeg skulle likt å ha .tap og .d64-filer av så mange av spillene som mulig, slik at det blir lettere å bruke dem med andre emulatorer (WinVice-versjonen på platen er allerede utdatert) eller uten å gå inn i pakkens meny for å starte dem. Men her leveres mange spill som rene «snapshots», hvor man har lagret hele tilstanden til emulatoren rett etter å ha lastet inn et spill.
Dette fører til at vi slipper lastetider, noe som er positivt. I tillegg er det nok litt lettere for nybegynnere å forholde seg til spill som starter automatisk og umiddelbart, slik som på konsoll. Men det gjør det som nevnt vanskeligere å bruke spillene uavhengig av pakkens menysystem, og i tillegg betyr det at vi går glipp av ting som originalenes lastebilder. For oss entusiaster, som helst vil ha alt så autentisk og komplett som mulig, er det med andre ord en litt skuffende løsning.
Det er i tillegg noen få tilfeller der spill ikke fungerer som de skal fordi det mangler diskfiler. Et eksempel er Grand Monster Slam, hvor treningsmodusen ikke fungerer. Det er skuffende.
Konklusjon
Competition Pro var en glimrende joystick på åtti- og nittitallet, og var (sammen med Zipstick) i en helt egen kvalitetsklasse på markedet. USB-utgaven er minst like glimrende i dag, og er lett å anbefale for alle retrohoder og arkadefanatikere. Den føles ekstremt solid, og er i tillegg herlig nøyaktig.
Det er imidlertid viktig å understreke at dette er en joystick med et svært spesifikt bruksområde. Kjøper du denne for bruk i flysimulatorer vil du for eksempel bli utrolig skuffet, og det at den er fullstendig digital gjør den også ubrukelig i andre spill hvor du trenger analog følsomhet.
Competition Pro USB kjøper du altså kun hvis du ønsker å spille enkle arkadespill (av den typen som fungerer godt med piltastene) eller emulere klassikere til Commodore 64, Amiga, Atari og diverse andre klassiske formater. Så lenge du bruker joysticken til det den er ment for, fungerer den himmelsk godt.
Når det gjelder spillsamlingen som følger med, er har den mange flotte klassikere selv om utvalget er begrenset til to større utgivere og en rekke små og mindre kjente utviklere. Det er selvsagt noen mindre gode spill her også, samt litt vel mange teksteventyr og noen spill på tysk, men uansett hvordan du snur og vender på det inneholder pakken mange gode timer med retromoro.
Spillene er en kjempefin bonus, men det er i stor grad joystickens egne kvaliteter som bestemmer karakteren her. Competition Pro USB er en glimrende stikke som gjør jobben sin på en nærmest perfekt måte.
Competition Pro USB + Game Collection er i salg hos flere norske nettbutikker.