For bare et par dager siden markerte vi her i Gamer noen av spillene vi ser mest fram til i 2025. Noen la kanskje merke til at listene var nesten blottet for Nintendo-spill. Det kan selvfølgelig være mange grunner til dette, men en av de største er det faktum at de japanske ringrevene rett og slett har holdt kortene tett til brystet.
Og med god grunn: Den nært forestående lanseringen av den neste Nintendo-konsollen er elefanten i 2025-rommet. De siste ukene har det bugnet over av lekkasjer, og enkelte tunger påstår at vi allerede senere denne uken kan forvente en presentasjon direkte fra kilden selv.
Les alt vi har skrevet om oppfølgeren til Nintendo Switch »
Inntil det bærer vi flere store håp og drømmer, og spesielt de følgende fem punktene føler jeg den neste konsollen må levere på:
Spillene
Switch 2, Switch U, Switch 64 (eller hva den nå enn ender opp med å hete), vil med all sannsynlighet ha stor påvirkning på lanseringskabalen for det kommende året. Hvis jeg skulle veddet, hadde jeg satt penger på at et nytt tredimensjonalt Mario-spill står klart i god tid før jul – ja, forhåpentligvis allerede ved konsollens lansering.
I mars 2017 var det The Legend of Zelda: Breath of the Wild som fikk æren av å innvie den da splitter nye Nintendo Switch, men det har gått for kort tid siden The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom til at vi kan forvente noe nytt på den fronten. Og da er det liksom bare Mario som kan måle seg.
Andre store spill som ligger an til å komme på Switch-etterfølgeren i løpet av 2025 er Metroid Prime 4: Beyond og Pokémon Legends Z-A. Utover det kan vi bare spekulere.
Kanskje noe helt nytt fra Donkey Kongs univers? Mario Kart 9? Fabler jeg, eller har det snart gått syv år siden lanseringen av det forrige Super Smash? Hva med noe helt, helt nytt? Mulighetene er tilnærmet uendelige, men akkurat her er jeg rimelig sikker på at Nintendo kommer til å levere.
Kontrollerne
Nintendo Switch var revolusjonerende på flere vis: Ikke bare på grunn av muligheten til å bytte mellom håndholdt og stasjonær spilling på et blunk, men også i kraft av de praktiske løsningene som gjorde dette mulig.
Blant tingene som gjorde størst inntrykk ved annonseringen av forrige konsoll var de avtagbare kontrollerne, såkalte Joy-Cons. Disse var små og hendige, og imponerte med smarte funksjoner som blant annet den mye omtalte «HD Rumble»-funksjonen.
Det Nintendo ikke snakket om var hvor små og uhendige de var, særlig for alle med over snittet store pølsefingre. De snakket ikke om hvor få spill som skulle komme til å utnytte «HD Rumble» utover det første året. Nintendo var ordknappe når det gjaldt hvor upresise kontrollerne kunne være til tider, og de nevnte ikke med ett ord de enorme problemene spillere verden over kom til å støte på med tanke på «drifting».
Særlig sistnevnte er noe som må utbedres.
«Drifting», hvor stikkene på kontrollere over tid begynner å styre av seg selv og leve helt egne liv, er på ingen måte unikt for Nintendo. Både PlayStation og Xbox sliter en del med den samme problematikken, men desto større grunn til at et selskap som Nintendo bør ta tak i dette nå, i forkant av en ny konsollansering. Det kan umulig være lønnsomt å tilby gratis reparasjon på livstid til over 140 millioner konsolleiere.
Markedsføringen
Den kommende konsollen skal etter sigende være så lik Nintendo Switch i form og natur at man kan finne på å anse det for å være en slags direkte etterfølger.
Dette vil i så fall ikke være første gang Nintendo prøver seg på et slikt kunststykke. Vi husker alle hvordan selskapet ønsket å gjenskape noe av magien de opplevde med lanseringen av Nintendo Wii – i så stor grad at de kalte sin neste konsoll Wii U. Og så gikk det ad undas.
Wii U ble en diger flopp: Ved siden av dårlig tredjepartsstøtte og manglende spill ved lansering, var nok den merkelige tittelen en stor årsak til dette.
Noe av styrken til Nintendo er at de lager spillopplevelser som kan appellere til spillere i alle aldre og samfunnslag – fra spedbarn til bestemødre – men det var bare de som fulgte ekstra godt med som i det hele tatt fikk med seg at Wii U var noe helt nytt og ikke bare en fiks tablet som man kunne koble til Wii-en sin.
Navnet skjemmer altså i visse tilfeller, og Nintendo er nødt til å ta dette i betraktning hvis de skal unngå å gå i den samme fellen som sist. Nøyaktig hvordan de skal klare dette – om det er tydelig nok å klistre et digert totall bak og kalle dette Nintendo Switch 2 – er ikke sikkert.
Fokuset
Blant de få tingene vi allerede vet om den kommende konsollen er at den vil være bakoverkompatibel med spill som i dag finnes på Nintendo Switch. Dette er strålende nyheter, og viser at Nintendo innser at de har skapt et godt økosystem. Her er det mindre fokus på store tredjepartsspill og desto større fokus på små, mer personlige spillopplevelser.
Og det har fungert ypperlig. Switch ble raskt en perfekt konsoll for indie-spill, og det tror jeg Nintendo gjør lurt i å hegne om. Vi trenger ikke Final Fantasy Rebirth eller Flight Simulator på den neste Nintendo-konsollen – gi meg Hollow Knight: Silksong i stedet.
Et annet viktig fokusområde for japanerne er nostalgien. Nintendo har lenge flørtet med gamle spill – de har sågar gått så langt at spill fra NES, SNES, Nintendo 64 og de mange ulike Game Boy-ene er tilgjengelig via emulering for alle som abonnerer på Nintendo Switch Online.
Dette er noe jeg forventer å se mer av, og da er det naturlig å tro at det snart er tid for emulering av både GameCube-, DS- og etter hvert kanskje også Nintendo Wii-spill. Det skulle nesten bare mangle, for Nintendo går jo stadig i strupen på alle andre måter man eventuelt kunne funnet det for godt å spille gamle klassikere på.
I det hele tatt har Nintendo en litt merkelig holdning til de gamle spillene sine og forbrukere generelt. Beviselig ved å se hvordan de håndterte lanseringen av Super Mario 3D All-Stars, som ble trukket fra salg etter bare seks måneder.
Det er en nesten uforståelig praksis, som kun gir mening når man ser det i konteksten som er Nintendos mange merkelige business-avgjørelser de siste årene. Mindre av dette med neste konsoll, takk.
Holdbarheten
En grunn til at Switch ikke har vært hovedsete for tredjepartsspill er rett og slett det faktum at konsollen ikke er i stand til å holde tritt med PlayStation og Xbox – faktisk har den også begynt å falle i bakevja når det kommer til egenutviklede spill.
Flere av de største tekniske blemmene i nyere tid har faktisk kommet i form av overambisiøse Switch-spill – vi ser særlig på dere, Pokémon Scarlet og Violet. Bayonetta 3, Xenoblade Chronicles 3 så heller ikke ut til tider. Ja, selv det svært påkostede og ellers kritikerroste The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom klarte ikke helt å skjule konsollens alder.
Man merker det særlig på omgivelsene i disse spillene. Store områder er tåkete, flate og detaljløse; oppløsningen er skuffende dårlig, særlig i håndholdtmodus; og det er uhørt å forvente stabil bildeflyt.
Nintendo har alltid hengt etter på den tekniske fronten, og det vil de nok fortsatt gjøre også denne gangen. Håpet for den neste konsollen er likevel at de har lagd noe som tåler tidens tann litt bedre enn det Switch har gjort.
Hvilke forventninger har du til den neste store Nintendo-konsollen?