DRAMMEN (Gamer.no): – Vi har et hårete mål om å starte et e-sportlag. Kanskje til og med et av de første i Norge med utspring i en idrettsklubb. Tenk om den lille ballklubben kunne gjøre det, forteller Odd Arild Amundsen (65) i Drammens Ballklubb når vi møter ham i klubbhuset.
I hovedrommet sitter 35 ungdommer og spiller Rocket League, FIFA og Overwatch. Stemningen er på topp og latteren sitter løst.
– Dette er andre gangen vi arrangerer e-sportkveld, og det kom dobbelt så mange som sist, smiler han fornøyd.
– Vi ønsker å treffe ungdom som ikke er i idretten fra før, og skape et felleskap som kan gi et trygt og godt nærmiljø og vokse opp i. Vi vet at det er mange som sitter hjemme og spiller, nå kan de komme hit og oppleve fellesskapet og det flotte idretten har å by på, se andre og treffe andre.
Skaper en møteplass for ungdom
Amundsen er tidligere fotballspiller og oppvokst i Drammen. På 60-og 70-tallet spilte han 176 offisielle kamper for Strømsgodset, hvor han var med å vinne tre Norgesmesterskap og ett seriegull. Nå er han mest fokusert på å drive frem et tilbud for ungdommen.
– Hvordan kom ideen om å starte med dataspill og e-sport i Drammens Ballklubb?
– Jeg har en sønn som jobber i utekontakten i Bærum og de har slitt med å treffe ungdom, de som ikke har kommet seg ut, som ikke vil, som har droppa ut av skole og sånn. Så starta de Spillhuset i Bærum, og da kom ungdommen med en gang.
– Vi har prøvd oss med forskjellige aktiviteter, med parkour, trail og andre tøffe og røffe ting, uten å greie å treffe. Da kom ideen om å begynne med e-sport. Vi er inspirert av andre.
De store glassmonterne med hundrevis av skinnende pokaler vitner om en tradisjonsrik klubb med en lang historie. Amundsen tror breddeklubben har mye å tilføre e-sport og det å drive en klubb.
– Ja, jeg tror dette er midt i blinken. Vi har et motto som sier at «den du er er god nok for oss», det er det som ligger i bunn. Vi ønsker å favne bredt og favne mange, så vi har absolutt noe å by på som kan brukes i e-sport.
Stiller krav til god oppførsel
Amundsen er opptatt av at klubbens grunnleggende verdier kan overføres. Det gjelder også arbeidet med gode holdninger. Han er klar over at e-sportmiljøet er preget av å være ungt og umodent. Gode holdninger og riktig oppførsel på og utenfor banen er noe av det klubben setter høyt.
Vi ser store likhetstrekk mellom e-sportlag og den lagbyggingen vi er gode på.Odd Arild Amundsen, Drammens Ballklubb
– Vi ser store likhetstrekk mellom e-sportlag og den lagbyggingen vi er gode på. Det er mye som er likt. Vi kan sette e-sport inn i en struktur med gode holdninger.
Amundsen er likevel tydelig på at det stilles krav til ungdommene.
– Det må være seriøst, det må være i vår ånd. Hvis det er noen som ikke passer inn i det, så må de finne seg andre steder. Det er viktig for oss, det kan ikke være sånn at e-sport skal være en greie der du kan gjøre hva du vil. Det må være innen rammene til ballklubben. Hvis du ikke greier å oppføre deg kan du ikke representere klubben.
Drammens Ballklubb driver blant annet en Idrettsfritidsordning (IFO) som foregår på klubbhuset etter skoletid. Dette er et alternativ til Skolefritidsordningen (SFO), der barn kan prøve ulike aktiviteter og bli kjent med idrettens verden.
– På IFO lager ungdommen selv en Fair Play-plakat, og den blir like viktig for e-sport, som IFO, fotball og bandy. Holdninger og verdier er alfa og omega. Også utenfor banen, alt du gjør.
– Man må tørre å tape, det er ikke farlig å tape. Vi er gode på dette, og har opplegg for dette. Det må være fokus på gode holdninger og verdier som vi står inne for.
Den tidligere midtbanespilleren vet godt hvordan et sviende nederlag kan oppleves på kroppen. Han var med på Godset-laget som spilte mot Liverpool på Anfield i cupervinnercupens første runde i 1974. Kampen endte med 11-0-tap, noe som fortsatt er Liverpools største seier gjennom tidene.
– Kan ikke se at dette ikke er sport
Amundsen er ikke i tvil om at e-sport bør sidestilles med annen sport.
– Det handler om strategi, du må tenke. I fotball er det akkurat det samme: du legger en strategi og løper etter en ball, men også i e-sport må man tenke, forberede og trene på det man skal prestere der og da. Mye er likt, og jeg kan ikke se at dette ikke er sport.
– En annen dimensjon er den psykiske greia. Du har folkehelse, vi jobber mye med fysikk og sånn, men som på IFO er den psykiske helsa like viktig. Her får man et felleskap, lov til å være en del av noe som er større enn seg selv og det er veldig lærerikt. I stedet for å bure seg inne og spille alene, kan man komme seg ut og kjenne felleskapet og bli kjent med andre. Det er en dimensjon som er viktig.
Han forstår at e-sport er blitt store greier, og er fascinert over at klubber som Tottenham, Schalke og FC København har egne proffspillere innenfor e-sport.
– Hvorfor kan ikke vi i den lille ballklubben også ha et tilbud til de som ønsker det. På et helt annet nivå selvsagt, men vi må begynne et sted.
– Du har jo selv vært fotballspiller, vunnet mye, vært der oppe og vet hva som kreves av en toppidrettsutøver. Selv om det er stor aldersforskjell, så har du sikkert mye å tilføre av erfaring?
– Absolutt. Det handler om at hvis du har lyst til å bli god i noe så må du øve. Det går igjen enten det er e-sport, fotball eller annen idrett. Man må være seriøs, ikke surre med alt mulig rart hvis man vil bli god. Uten at jeg kjenner e-sport så godt, regner jeg med at det er de samme tinga som går igjen. Antall timer du bruker og hvordan man trener. Det er jo selvfølgelig en ting vi har tenkt på: Hvem skal trene når vi starter et lag. Vi må finne noen som kan trene dem. Vi er helt i startgropa.
LAN i ny flerbrukshall
Klubben er i ferd med å bygge en splitter ny flerbrukshall rett ved klubbhuset. Her skal det være muligheter for å arrangere LAN i fremtiden. Mellom klubbhuset og den nye kjempehallen er det også prosjektert bygging.
– Får vi dette til å svinge har vi muligheter til å lage rom for e-sport. Hvis ikke må vi ha det sånn som her ute. Det er dette vi har å tilby.
Akkurat denne kvelden var det Rocket League, Overwatch og FIFA det gikk i, men Amundsen er ikke fremmed for å se på andre og større e-sportitler. De ønsker også å legge til rette for egne kvelder og faste treninger for de som spiller aktivt.
– Vi må begynne med å sette opp noen PC-er, jeg har jo skjønt at det er der det skjer.
Får pengestøtte fra idrettskretsen
Buskerud Idrettskrets har støttet e-sportprosjektet til Drammens Ballklubb med midler gjennom Gjensidigestiftelsen. Ballklubbens opprinnelige søknad het Kameratgården, der de ønsket å teste ut aktivisertsbaserte ting som BMX og parkour. Dette ble imidlertid veldig fort knyttet opp til et anlegg, og siden de manglet en hall ble det vanskelig å gjennomføre. E-sportprosjektet er en videreføring av Kameratgården-tanken.
– Jeg synes det er spennende og veldig i tråd med Drammens Ballklubbs profil, forteller Øyvind Thorsen, prosjektleder hos Buskerud Idrettskrets, som er underlagt Norges Idrettsforbund.
– De har alltid vært flinke til å være nytenkende og tørre å gjøre nye ting for å treffe nye målgrupper. Det er det det dypest sett handler om for deres del, de er ute etter å skape sosialt fellesskap for ungdommen i nærmiljøet og tør da å tenke litt utenfor tradisjonelle idrettsrammer.
Han forteller at klubbhuset til Odd Arild Amundsens moderklubb, Brakerøya, var en møteplass på tvers av generasjonene, der man som barn spilte løkkefotball mens besteforeldregenerasjonen også var der.
– Han har nok et sterkt ønske om å gjenoppleve det. Da handler det om å ha tiltak på ett og samme sted for flere målgrupper.
– Idretten har klubbhus, vi har voksne mennesker og masse unge mennesker som er villig til å bruke tid til å skape sånne arenaer for enda yngre igjen. Vi ser jo det i dag at det er massevis av gutter i 20-årsalderen som også er med å skaper denne arenaen. Der har idretten god tradisjoner.
Hovedgrunnen til at e-sportprosjektet får økonomisk støtte er fokuset på fellesskapet.
– Det beste med idretten er ofte det sosiale, å gjøre ting sammen og gjerne mestre noe og prestere sammen. Det er er mulig også på dette området. Her trekker ballklubben folk ut av stuer, slik at man kan holde på i felleskap.
– Idretten er raus nok til å si «kom igjen, bruk klubbhuset vårt». Det synes jeg er en fantastisk god ting. I så måte er ballklubben en foregangsklubb som ser litt forbi den tradisjonelle aktiviteten, hva er det vi egentlig kan bygge det sosiale felleskapet for ungdom rundt, spør han retorisk.
– Norsk idrett må tilpasse seg aktivitetstilbudet
Thorsen vil ikke si noe kategorisk om e-sport bør defineres som idrett, men synes det er interessant at trender som dette oppstår.
– Jeg kan ikke uttale meg på vegne av Norges Idrettsforbund om e-sport er noe vi bør hente inn eller ikke. I norske idrettslover er idrett definert som trening, mosjon eller konkurranse. Hvordan e-sport passer inn vet jeg ikke, men det vi ser er at norsk idrett har et behov for å tilpasse seg aktivitetstilbudet til ungdommen i ny tid. Det er veldig morsomt at idrettslag tør teste det ut, det er vi glad for.
– Fra et folkehelseperspektiv var kanskje Pokemon GO-trenden noe av det beste som har skjedd Norge nå i sommer. Da fikk man en ny gruppe til å være aktive. I stedet for å være kategorisk motstander, er det morsommere å se hvordan det kan tilpasses oss. Det mentale her er litt spennende. E-sport er jo konsentrasjonsspill, det handler om tilstedeværelse.
Det er naturligvis en klar forskjell på motivasjonen til Drammens Ballklubb og storklubber som Tottenham og FC København. Der storklubbene går inn av kommersielle interesser, bygge merkevare, identitet og lojalitet, har Drammens Ballklubb helt andre interesser.
– Personlig er jeg spent på hvilken vei de rekrutterer. Mange plasser har vi lagt opp til åpen hall-tilbud med FIFA og PlayStation. Mange kommer fordi de opplever terskelen som lavere, men senere ender de opp i turngropa eller gjør noe aktivt. Med et idrettsperspektiv ønsker vi kanskje en sånn smitteeffekt.
Samtidig ser han muligheten for at det kan gå andre veien også, at det lokker fort bort fra fotballbanen og over i spill.
– Jeg frykter det ikke, men er gammel nok til å tenke at det kanskje ikke hadde vært det heldigste, ler han.
– Hvis det å være aktiv på dataspill erstatter det å være aktiv ellers, så er det jo uheldig.
– Klubben kan sette standarder og legge føringer
Til stede på e-sportkvelden onsdag var også Thomas «Krapyl» Ovesen (28). Han spilte på det norske landslaget i Counter-Strike 1.6 og har vært med å vinne en rekke LAN i Norge.
– Jeg synes dette er et fantastisk tiltak. Det er jo en helt ny verden, de går inn i et område som de ikke er vant til. Ola Nordmann er vant til tradisjonell sport, fotball, ski og så videre, men der er ikke ungdommen i dag. Ungdommen spiller, og det er helt OK. Bare dra parallellen fra jeg var yngre og til i dag, se hva ballklubben gjør for å fenge de. Det synes jeg er veldig engasjerende. Jeg ble veldig stolt da jeg kom inn her. Jeg tenkte: Wow, dette tilbudet var ikke her da jeg var ung, jeg skulle ønske jeg var yngre, ler han.
– Hva tror du Drammens Ballklubb kan tilføre e-sport hvis det kommer så langt at det blir et eget lag som deltar i konkurranser?
Klubben kan sette standarder, legge føringer og fortelle at e-sport er OK.Thomas «Krapyl» Ovesen
– Det jeg ser for meg er at de er med på å revolusjonere mye av verden rundt seg i Norge. De kan sette standarder, legge føringer og fortelle at dette er OK. De kan trekke ungdommer ut av gutterommet, og gi dem muligheter for å sosialisere på en helt annen måte. Det er 35 personer her, og man ser at de har det gøy.
– Dette er en klubb med lang historie, vi ser pokalene rundt oss, fasilitetene utenfor. Føles det litt absurd?
– Helt klart. Det viser at de er seriøse også, dette er noe de ser for seg kan være veldig positivt for ungdommen i dag. Det føles veldig rart å komme inn i et klubblokale som vanligvis har med treninger og fotball å gjøre. Her sitter de med tre skjermer, en storskjerm og her skal de sitte og spille. Det synes jeg er veldig kult!
Han mener noe av det viktigste klubben kan gjøre er å jobbe med gode holdninger og oppførsel. Dette ligger dypt i klubbens filosofi.
– Det jeg ser for meg er at de er med på å lage retningslinjer for ungdommen, hjelpe dem å vokse opp også innenfor gaming. Det er som med fotball når de har et støtteapparat rundt seg. Jeg ser på det som en stor fordel, det har vi ikke vært vant til før.
Den tidligere Counter-Strike-spilleren er klar på at klubben vil trenge de rette folka i støtteapparatet, og at markedet for gode trenere og ledere innen e-sporten bare vil vokse i årene som kommer.
– Få tak i de rette folka. Det sitter utrolig mye flinke folk der ute, men det er ikke noe tilbud til dem heller. I løpet av de neste årene tipper jeg det er et eget fag, såpass stort tror jeg det blir. Det ser man jo nå som høgskoler har dette på programmet, at det er veien å gå. Det minsker også fravær, og man treffer ungdommen på en helt annen måte.
– Hva slags mennesker burde lede, trene og legge til rette for den spillmekaniske utviklingen?
– Det må være mennesker som har det pedagogiske på plass, som har erfaring der, og ikke bare spillerfaringen. Det er mennesker de skal jobbe med, og det er menneskeutviklinga som er viktig. Både i ung og eldre alder.
– Hva tenker du om e-sport som idrett eller sport?
– For meg har det vært en sport lenge, men i verden har det vært mer eller mindre tabu. Det har ikke vært snakka om. Da man snakket med fotballgutta i gamledager var det ikke det at man skulle hjem og spille man prata om. Det har blitt mye mer normalt, fordi det ikke bare er noe som skjer hjemme. Da er det plutselig helt OK. Du ser det på miljøet som er her nå, alle er gamere. Det kan være det samme på en fotballbane, forskjellige kulturer og personligheter, men så fort de kommer inn på en fotballbane og får ballen, så er alle venner. Da er det konkurranseinstinktet som sparker inn. Det var det interessante med å komme hit, her er det jo ingen forskjell. Her sitter gutter og jenter og spiller om hverandre og har det gøy.
– Det virker som en av grunnverdiene til klubben, samholdet. Det er veldig viktig å skape en arena der alle kan møtes og inkluderes. De er veldig inne på noe. Det blir veldig spennende å se hvor Drammens Ballklubb er med dette prosjektet om et eller to år, og hva den nye hallen kan gi oss.
Flerbrukshallen til Drammens Ballklubb er forventet ferdigstilt i mai.