Forrige lørdag startet Norwegian Rainbow Six Siege League. Det taktiske skytespillet til Ubisoft fortsetter å levere nytt innhold, og ligaene ruller videre selv i disse korona-tidene. Den Ubisoft-sponsede ligaen skilter med 15 000 kroner i premiepenger, samt en plass i play-off til Nordic Championship, den offisielle nordiske ligaen til Ubisoft.
Ligaen inneholder 34 lag fordelt på fire avdelinger i 1. divisjon. Neste sesong opprettes 2. divisjon også. Det skal spilles ni runder hver lørdag fremover, og det hele kulminerer i et sluttspill den 20. juni.
LES OGSÅ: Regjerende seriemester benker spiller rett før Telialigaen-sluttspillet
Thomas «Snurreleif» Rønningen har fått æren av å være kommentator, og som stor Siege-entusiast gleder dette hovedpersonen.
– Jeg er en 31 år gammel lærerstudent som har spilt Siege siden det ble sluppet. Startet på Xbox One før jeg gikk over til PC ett år etterpå. Rollen min i ligaen er, sammen med Kristoffer «Ullizzz» Ullalandz, en slags representant for det norske miljøet som bidrar med vår erfaring både med spillet selv, og fra det norske miljøet. Hovedrollen min er dog som kommentator og vert for sendingene av hovedkampene i ligaen. Startet med å kommentere Siege under de norske kvalifiseringene til King of Nordic-turneringene som gikk for cirka to år siden. Etter det har jeg også castet samtlige sesonger av Ubisoft Nordics offentlige Nordic Championship-turnering, forklarer Rønningen.
Se den norske Rainbow Six Siege-ligaen førskommende lørdag klokken 19:00 på vår Twitch-kanal »
Les mer om ligaen og se terminlisten på våre turneringssider »
– Spillet er en slags hybrid mellom Counter-Strike og Overwatch
Siege er kanskje ikke det mest populære e-sport-spillet i Norge, men skal man tro Rønningen er det mange som spiller.
– Det finnes veldige mange som spiller Siege i Norge, på tvers av plattformer. Men det organiserte miljøet er relativt lite. Vi har fortsatt ikke hatt en norsk spiller eller lag i Challenger League. Vi har dog hatt en norsk trener der, som nå er trener for Team GamerLegion, hvor også norske «Hernesss» spiller, som er med i Nordic Championship. Riddle er også med, hvor norske «Wavy» spiller. I tillegg har vi «Ghost» som spiller i toppdivisjonen i Spania for Wizards.
LES OGSÅ: – Merkelig at de er så uvant med kritikk at det blir baluba av en tweet
Med tanke på spillets kanskje mindre populæritet spurte vi Rønningen om han kunne fortelle litt mer om spillet, og han hadde mye på hjertet.
– Spillet kan lettest beskrives som en hybrid mellom Counter-Strike og Overwatch, samt DOTA og League of Legends. De som er kjent med Counter-Strike vil kjenne igjen formatet, altså å plante en bombe. To bombeplasser skal forsvares av et lag, mens det andre skal forsøke å plante et redskap for å desarmere bomben, i motsetning til Counter-Strike hvor poenget er å sprenge objektivet. Også forskjellig fra samme spill er det ikke noen økonomi i spillet, og våpnene, egenskapene er låst til de enkelte operatørene, forklarer Rønningen før han legger til.
– Likheten til Overwatch og DOTA, ligger i at man har operatører som fungerer på samme måte som heltene i de spillene. Operatørene har egne ferdigheter og bidrar til et slags stein saks papir-opplegg, hvor noen operatører har spesifikke ferdigheter for å kontre fiendens oppstilling, samt forskjellige måter å bryte seg inn på. Den viktigste delen som virkelig skiller Siege fra andre konkurransespill, er dog i hvor stor grad man kan manipulere kartet og omgivelsene. En viss herremann som spilte spillet før første gang oppsummerte det så enkelt som at man ikke føler seg trygg selv om man står med ryggen inntil veggen, nettopp fordi mange vegger, tak, og gulv, kan skytes og sprenges vekk. Dette gir vanvittig stor frihet i hvordan man kan forsvare eller angripe, men også hvordan man kan skape vinkler for å overraske fienden. Man kan ha spilt Siege i over 1000 timer, men fortsatt finne nye vinkler å kaste granater eller skyte folk gjennom.
LES OGSÅ: Riot lanserer nordisk League of Legends-turnering
Tekniske problemer
Første runde ble altså spilt i helgen, og han forteller at det var en del problemer, og kanskje litt mindre seere enn forventet, men Rønningen holder likevel motet oppe.
– Responsen var ikke så veldig høylytt foruten fra de mest aktive på Twitter, og jeg og «Ullizzz» hadde allerede sagt at vi skulle være veldig fornøyde om vi fikk så mange som 12 påmeldte lag. Påmeldingene var derimot over enhver forventning, og vi har 34 lag som deltar i første sesong, og det tyder på at Gamer sin rekkevidde og rennome selvsagt har mye å si for rekrutteringen, men også at det finnes mange spillere der ute som er nysgjerrige, og sultne, på organisert Siege i Norge. Vi håper derfor på at denne sesongen går som smurt, og gir så mange lag som mulig mersmak til å være med neste sesong også, uavhengig av de sportslige prestasjonene deres.
LES OGSÅ: Sluttspillet i Telialigaen spilles uten publikum
Før neste runde håper Rønningen av de tekniske problemene har forsvunnet.
– Første runde må jeg si gikk overraskende smertefritt med tanke på hvor mange lag deltar for første gang, ikke bare i en Siege-turnering, men også via Gamer sitt turneringsverktøy. Det var desverre en del tekniske problemer med sendingen jeg hadde, men det ene problemet er allerede fikset, og lyd-forsinkelsen skal i gjøre vårt aller beste med å få løst til lørdagens rysare mellom Bitfix og QEC Abusers. Resultatmessig så jeg personlig et par overraskelser, men ikke flere enn maks to. Tror vi har truffet ganske så bra med seedingen også som vil gjøre det mer interessant for både spillere og seere, mener Rønningen.
Kan vokse i Norge
Rønningen har satt seg et klart og tydelig mål for sesongen, og håper at det vil holde så det blir nok en sesong å se frem til.
– Både miljøet og Gamer vil først og fremst at denne sesongen skal gå så knirkefritt som mulig, samt være utrolig moro for de påmeldte, slik at så mange som mulig blir med fremover også. Målet er selvsagt å etablere ligaen såpass godt at vi kan satse på å ha en god 2. divisjon med et par avdelinger, og en konkurransedyktig 1. divisjon, forteller Rønningen før han fortsetter om sin egen agenda.
– Min personlige ambisjon er at norske klubber blir mer nysgjerrig på spillet og miljøet, og at de tør å duppe tåa uti og skaffe seg et lag når ligaen er etablert og vi viser at vi ikke bare leker, men faktisk satser på å få en konkurransedyktig norsk liga som kan bidra til å få flere inn i det nordiske økosystemet, og deretter det europeiske. Hvorvidt dette er mulig kommer først og fremst an på om vi klarer å gjøre jobben vår med å gjøre ligaen fristende å delta i, at den kan være både en arena for de mer seriøse, og de som vil spille på grasrot-nivå, slik at så mange lag som mulig fortsetter, og forhåpentligvis flere melder seg på.
LES OGSÅ: ESL Rio Major utsettes til november - Valve dobler premiepotten
Som Siege-fan og kommentator tror Rønningen at spillet kan vokse i populæritet i Norge.
– Vekst-potensialet er absolutt der, da det er veldig mange som spiller Siege totalt sett, men det krever også at folk som vil spille organisert Siege faktisk tar det seriøst og forstår at det krever at man legger ned litt tid i dette. Man kan alltid sitte på bakbeina og klage over at man ikke har noen alternativer og spørre etter ligaer, men da må man også gripe sjansen som spiller (og lag) når mulighetene byr seg. Nå må lag og spillere bli engasjerte. Jeg personlig vil at det skal være nærmest en selvfølge at de som spiller Siege i Norge vil spille i toppen av den norske ligaen, samtidig som vi tar vare på bredden og viser nye spillere (og seere) hvor fantastisk flott og unikt dette spillet faktisk er. Det kan virke litt vanskelig å sette seg inn i, men i likhet med MOBA-spill, så er belønningen stor når ting begynner å sitte.
Kommentatoren forteller om en liten drøm han har. Nemlig å få tidligere Apeks-kaptein Anders «aNdz» Kjær ut av pensjonist-tilværelsen.
– Jeg har en liten personlig drøm om å klare å lokke «Andz» ut fra pensjonist-tilværelsen for en liten mini-karriere i Siege, om ikke annet for meme-potensialet. Om han er bekymret for alderen sin så kan jeg trøste med at i Siege belønnes man også for smarte trekk og ikke utelukkende mekaniske ferdigheter, avslutter Rønningen med et smil.