På andre siden av Fløyfjellene nord-øst for Bergen sentrum planlegger nå lærere ved Garnes videregående e-sport som et nytt programfag innenfor toppidrett. Studiespesialiseringen starter opp i august og blir behandlet på samme måte som fotball og håndball på samme skole, med eksamen og karakter på vitnemålet.
Eksamen og karakter
Folkehøgskolene i Namdal, Buskerud og Lundheim har hatt suksess med sine e-sportlinjer de siste årene, men dette er første gangen dataspill som konkurranseform blir en del av den generelle studiekompetansen.
– Vi ser jo at e-sport er et fenomen i vekst, og at det er veldig mange ungdommer som driver med dette. Det fortjener å bli tatt på alvor. Derfor ønsker vi å gi et tilbud til utøvere innen e-sport slik at de kan videreutvikle sine ferdigheter samtidig som de tar studiespesialiserende fag, forteller prosjektleder og avdelingsleder for realfag Petter Grahl Johnstad til Gamer.no.
– Samtidig er vi kjent med at våre naboland allerede har dette tilbudet, og det er ingen grunn til at Norge skal henge etter.
Fem timer i uka
Det nye faget vil utgjøre fem av ukens 30 skoletimer over tre år og følge læreplanen for toppidrett fra Utdanningsdirektoratet. Det settes opp et eget spillrom med nye, moderne spillmaskiner og profesjonelle stoler som også blir tilgjengelig for egentrening på kveldstid. Der skal elevene utvikle strategiske, taktiske og mentale spillferdigheter, men fysisk trening for god bevegelighet, styrke og reflekser blir også en viktig del av skolehverdagen.
– Hovedmålet for førsteklasse er treningsplanlegging, basisferdigheter og ferdighetsutvikling, og kompetansemålene er knyttet til dette. I tillegg til å utvikle sine ferdigheter i spesialidretten skal elevene gjennom et program i fysisk basistrening som legger til rette for at de kan prestere bra i spesialidretten, sier Johnstad.
Fysisk basistrening kan for eksempel være tøyeøvelser som ruster kroppen til å sitte foran en spillskjerm over lenger tid. På Arlandagymnasiet i Sverige har de blant annet Yoga som en del av dette i sin satsing på e-sport.
LES OGSÅ: Dette synes de norske klubbene om e-sport på videregående
Skal lære om livsstilen til en toppidrettsutøver
I tillegg vil skolen legge opp til at elevene får god kjennskap til hva slags livsstil som egner seg som en toppidrettsutøver.
– Eleven skal utarbeide langsiktige og kortsiktige mål for egne prestasjoner, og utvikle en forståelse for hvordan det er å leve som en toppidrettsutøver med fokus på e-sport. Vi legger oss ikke opp i folks livsstil, men som elev i toppidrett skal man i hvert fall kjenne til hva som er regnet som en livsstil som legger til rette for prestasjoner på høyt nivå.
– Hvem ser dere for dere som lærere eller trenere i dette faget?
– Her håper vi å dra nytte av de krefter som finnes i miljøet i Norge, men også i utlandet. Sannsynligvis vil vi ha noen faste trenere, en for hvert spill, som er med elevene gjennom hele treningsløpet. I tillegg ønsker vi å supplere med foredrag fra ulike toppidrettsutøvere, og kanskje få inn noen på stream via Skype eller lignende. Vi har noen navn på folk som holder til i miljøet her i Bergen, men dette er et område der vi håper miljøet kan hjelpe oss å finne frem til folk som har høy kompetanse innenfor de spillene vi ender opp med å tilby, sier Johnstad.
– Tenker dere å bygge et skolelag som skal delta på turneringer og ligaer de neste årene?
– Ja, det håper vi absolutt. Det må være minst ett lag til hvert av spillene, og det å delta på turneringer er et kompetansemål i faget. Elevene skal reise rundt på konkurranser og delta for å se hvordan det fungerer.
Har ikke bestemt spill enda
Som et minimum legges det opp til en førsteklasse på 30 elever, som er delt i to eller tre for å utøve spesialidretten sin. Det er ikke avgjort om det er mulig å søke seg inn som andreklassing eller tredjeklassing.
– Først og fremst er det førsteklassingene vi har tenkt på. Det som er viktig for oss er å måle interessen og få oversikt for å dimensjonere tilbudet riktig og velge riktige spill.
Skolen ser på Counter-Strike, League of Legends, Dota 2 og StarCraft II som de mest aktuelle spillene, men vil legge ut en undersøkelse på sin Facebook-side for å måle interessen i tiden fremover. Søknadsfristen er 1. mars.