I mai ble teknologiselskapet Oculus saksøkt av spillutgiveren ZeniMax, etter at Oculus hadde blitt kjøpt av Facebook. Zenimax mente at Oculus hadde brukt deres teknologier, og at de derfor hadde rett på kompensasjon etter salget.
Kaller påstanden «utrolig»
Nå har Oculus kommet med sitt svar i det amerikanske rettssystemet, der de avfeier beskyldningene fra ZeniMax:
– ZeniMax' søksmål krever på feilaktig grunnlag eierskap i Oculus VR-teknologi, i et gjennomsiktig forsøk på å utnytte seg av Oculus VRs salg til Facebook. Ved å bevisst forvrenge noen fakta og unngå andre setter de frem den utrolige påstanden at de, en spillutgiver, oppfant et system for maskinvare og programvare for «virtuell virkelighet».
Selskapet fortsetter:
– Sannheten er en helt annen. Det er ikke en eneste linje med ZeniMax-kode eller noen av deres teknologier i noe Oculus VR-produkt. ZeniMax har faktisk aldri identifisert noe «stjålet» kode i noe Oculus VR-produkt, selv om de har hatt tilgang på hele kildekoden til Oculus VR i over ett og et halvt år (etter å ha fått den direkte fra Oculus VR lenge før offentlig lansering), og når som helst kunne analysert den.
Oculus konkluderer innledningen med at ZeniMax kun er ute etter rask profitt:
– Frem til Facebook-avtalen og en idé om en sjanse til å tjene raske penger har aldri ZeniMax fremsatt noen påstander om at Oculus VR har brukt deres teknologier, utvilsomt fordi ZeniMax aldri har bidratt med noen intellektuelle eiendeler eller teknologier til Oculus VR.
Hva var Carmacks rolle?
Stridens kjerne for ZeniMax' del ser ut til å være det nære forholdet deres tidligere teknologiguru, John Carmack, hadde med Oculus VR og oppfinner Palmer Luckey mens Carmack fortsatt jobbet for dem.
I dokumentene Oculus VR har lagt frem hevder de at Carmack ble involvert lenge etter at Luckey hadde demonstrert prototypen sin, og selskapet hevder at han ikke har bidratt med teknologi mens han jobbet hos ZeniMax. De ideene han skal ha bidratt med kom ifølge Oculus VR i åpne diskusjoner på et uavhengig forum, der også andre VR-entusiaster bidro med lignende synspunkter.
Carmack har tidligere sagt at det ikke finnes en linje med ZeniMax-eid kode i noe Oculus-produkt.
Du kan lese hele rettsdokumentet (delt av nettstedet Polygon) under. ZeniMax har valgt å ikke kommentere det.
ZeniMax er ikke ukjent med søksmål – tidligere har de blant annet saksøkt Minecraft-skaperen Mojang fordi de mente navnet Scrolls, som Mojang bruker på et samlekortspill, var for likt deres The Elder Scrolls-varemerke.