Den virtuelle jordkloden vil bli modellert i samme skala som jorden, og lages ved hjelp av nøyaktige kart fra databaser over terrenget på den virkelige verden. Målet for dette prosjektet er å trene amerikanske soldater på mindre fredsbevarende oppdrag og operasjoner som involverer sivile personer.
Den amerikanske hæren har allerede fått gode resultater fra simuleringer av kamp, og denne nye programvaren vil gi dem enda flere fordeler. Når modellen er ferdig vil det være mulig for en kommandant å bestemme at deltakerne skal øve på et oppdrag i Kristiansand. Så vil han kunne dele deltakerne inn i lag - soldatene, fienden og andre typer personell (f.eks. representanter for Røde Kors), velge hvilke mål de ulike gruppene skal ha og sette simulasjonen i gang.
Spillet, om det er rette ordet å bruke, vil inneholde mer enn bare kamp. I og med at foregår i et massivt flerspillerunivers hvor tiden går som i den virkelige verden vil simuleringen kunne vare i måneder om nødvendig - altså akkurat like lenge som en ordentlig operasjon på stedet ville tatt. Samarbeid er viktig, og deltakerne vil måtte gjøre alle de tingene som må gjøres for at slike operasjoner skal fungere. Viktige områder må patruljeres, det må innhentes informasjon om hva fienden driver på med, og det må samarbeides med sivile.
Første versjon av den virtuelle jordkloden skal etter planen være klar i september, og selv om denne vil være begrenset i forhold til hva som kommer senere vil det være mulig for en "spillkarakter" å gå over det amerikanske kontinentet. I og med at verden er modellert i samme skala som vår egen tar det nok litt lang tid å ta turen fra Los Angeles til New York, men takket være et ekstremt realistisk fysikksystem inneholder programmet en rekke kjøretøy som vil gjøre turen lettere.
I tillegg vil programvaren inneholde et avansert system som simulerer store grupper sivile, slik at soldater kan forberede seg på operasjoner med sivile til stede. Dette systemet vil bli testet av veteraner med fersk erfaring fra Irak-krigen allerede i mai, for å sørge for at den simulerte befolkningen reagerer som den skal på væpnede konflikter i nabolaget.
Om dette prosjektet får noen fordeler for oss spillere er litt for tidlig å si, og selv om prosjektet virker veldig spennende er det klart at det ikke utvikles som noe spill. Med et såpass realistisk "gameplay" er målet for simulasjonen å trene opp soldater, ikke å underholde dem.
Dette betyr imidlertid ikke at det kun er den amerikanske hæren som får nyte godt av prosjektet, og visepresidenten hos There, Robert Gehorsam, har uttalt at han ser et stort potensial for et massivt onlinespill basert på konflikter fra den virkelige verden. Noen konkrete planer har han imidlertid ikke, og på spørsmål om hva vi vanlige spillere kan vente oss svarer han rett og slett at vi må spørre igjen om et år.