Feature

PlayPulse

Vil gjøre en forskjell for inaktiv ungdom

PlayPulse ønsker å senke dørstokkmila for de som synes fysisk aktivitet er kjedelig.

Daglig leder i PlayPulse, Erling Magnus Solheim.
Håvard Hofstad Ruud/Gamer.no

– De fleste vet at fysisk aktivitet er viktig, men mange synes rett og slett ikke trening er gøy. Trening og spilling må kunne kombineres på en skikkelig måte. For mange kan dette være med å senke dørstokkmila for å komme seg i aktivitet, sier daglig leder i PlayPulse, Erling Magnus Solheim

PlayPulse er et treningstilbud som kombinerer sykling og spilling. Ved hjelp av en spinningsykkel med noen knapper på hver side av styret, styrer hver deltaker en stridsvogn, hvor målet er å skyte i stykker stridsvognene på det andre laget og frakte flagget deres til sin egen base. For å få stridsvognen til å gå framover må man tråkke på sykkelen. Dess fortere man tråkker, jo raskere kjører stridsvognen. På styret finner man knapper som brukes til å svinge til høyre og venstre, skyte med kanonen.

Daglig leder i PlayPulse, Erling Magnus Solheim.
Håvard Hofstad Ruud/Gamer.no

For øyeblikket kan man spille to mot to, men på sikt er målet å få bygget større kart og tilrettelegge for større lag. Ambisjonsnivået er stort, og håpet er å en gang få integrert online-støtte, slik at folk kan spille mot andre fra sin egen kjellerstue.

Det finnes også ett spill til på spillplattformen. Her styrer man en radiobil rundt på en svevende bane, og målet er å dytte de andre bilene av banen.

– Etter hvert håper vi å kunne åpne for at andre kan utvikle spill til plattformen vår, men det viktigste er at spillet er i sentrum. Det må være en ordentlig spillopplevelse, så får treningen komme som en følge av at spillet fungerer godt, og at man har det moro, sier Solheim.

Startet som forskningsprosjekt

Prosjektet ble født som en konsekvens av grunnlegger, Kristoffer Hagens, masteroppgave. Han ville se hvordan spillifisering av trening kunne få ellers inaktive barn og unge til å trene og bevege seg mer. Prosjektet ble etter hvert til en doktorgradsoppgave, men Hagen så tidlig et potensial for å ta prosjektet ut av forskningsverden.

PlayPulse har akkurat satt opp et nytt pilotprosjekt i idrettsbygget til Studentsamskipnaden i Trondheim ved NTNU Gløshaugen.
Steinar Kvam

– Man kan si at det er et forskningsprosjekt som ble til et kommersialiseringsprosjekt, sier Solheim, som fra før har gründererfaring fra å starte og drive skibag-produsenten Douchebags. Solheim ble involvert etter han selv måtte drive rehabilitering av en skade på spinningsykkel, noe han omtaler som «dritkjedelig».

Relativt tidlig kom en avtale med treningssenteret 3T i Trondheim på plass, hvor treningsformen har fått god mottagelse. Nylig ble det også satt opp fire sykler på House of Nerds i Oslo. I november hadde PlayPulse en stand på SpillExpo, og fikk god respons

– Det var helt pakka rundt standen vår i tre hele dager, forteller Solheim.

Vil hjelpe unge som sliter

For øyeblikket finnes det to spill til PlayPulse. Håpet er å få med utviklere til å lage flere.
Ane Aspen

Visjonen til selskapet er et ønske om å hjelpe barn og unge som sliter psykisk ut i aktivitet.

– Vi drømmer om å bekjempe isolasjon og inaktivitet hos barn og unge, samtidig som vi fjerner stigmaet vi føler dataspill fortsatt har på seg. VI vil vise at spill kan være noe sosialt og positivt. Drømmen er å gjøre en ordentlig forskjell, og folk i aktivitet, sier Solheim.

3T i Trondheim.
Ane Aspen

PlayPulse har allerede gjort en forskjell for en 13 år gammel gutt i Trondheim som tidligere rørte seg lite, men som ved hjelp av PlayPulse kom seg i aktivitet. Han har nå blitt en ambassadør for PlayPulse, og hjelper til på treningssenteret 3T i Trondheim og gir nye brukere en innføring i hvordan spillet og syklene funker, forteller Solheim.

For tiden undersøker PlayPulse hvor mange pilotprosjekter de kan ta på seg. Henvendelsene er mange, men de har ikke mulighet til å si ja til alle.

– Det er vondt å si nei, men vi må vurdere tilbudene vi får. Forretningen er ikke så skalerbar for øyeblikket, da sykkelen og hele opplegget foreløpig er i et ganske hjemmesnekra prototypestadie, sier Solheim.

PlayPulse er i samtaler med NAV, hvor en venninne av Solheim tror ideen kan hjelpe hennes klientell.

Del av esport-satsing

Grunnen til at det er satt opp fire sykler på House of Nerds, er at House of Nerds snart skal i gang med et esport-akademi i samarbeid med esportklubben Nordavind.

– Her skal vi få på plass et ordentlig opplegg for esport-utøvere, med tilrettelagt trening på forskjellige nivåer, slik at utøverne utvikler seg og blir bedre i sine respektive spill. Fysisk trening må være en del av dette opplegget, og det er her PlayPulse kommer inn i bildet, sier daglig leder av House of Nerds, Stian Laursen Skoglund.

– Og personlig, synes jeg jo det er helt genialt da, legger han til.

Se en video av PlayPulse i aksjon i videovinduet under:

Siste fra forsiden