Verken Solberg eller Raïkkonen har sofa som førersete. Det er ikke helt tilfeldig. Den teknologiske utviklingen har riktignok ikke brakt g-kreftene inn i stua enda, men det føles likevel ikke dumt å senke baken ned i et skikkelig racingsete. For maksimal realisme må en selvsagt ha et godt ratt, men det finnes gode alternativer for deg som trives best med et arkadespill og gamepad også.
Noe for enhver lommebok
Racingstoler kommer i en mengde former og varianter. Det er en del ting som er verdt å tenke over før en går til innkjøp av såpass dyrt tilbehør, men som vanlig kan nok lommeboka være med på å tegne opp grensene. Små og enkle varianter kan du skaffe deg for rundt tusenlappen, mens større og mer massive installasjoner fort kan komme på flere store lapper.
En av de viktigste tingene å ta stilling til er selvsagt selve setet. Alt fra små gokartseter til store racingseter godkjente for bruk i bil er tilgjengelig. I tillegg til at følelsen er ulik, er det selvsagt stor forskjell på hvor stor plass de tar. Noen av de større setene kommer med mulighet for å legge ned seteryggen, og vil således spare plass under lagring og frakt. I tillegg til den åpenbare praktiske fordelen, kan det fort bli penger å spare på porto når du kjøper den også.
Forskjellige versjoner kan gi ganske ulike sittestillinger. For Formel 1-følelsen vil du kanskje sitte så lavt som mulig, mens gatebilfølelsen er nærmest når du sitter et stykke over gulvet. Du kan ofte justere selv hvor langt fra deg du vil ha både ratt og pedaler. Noen lar deg også justere ratthøyden.
Hvis du har litt sveiseerfaring er det ikke noe hokuspokus å lage en ramme med ratt- og pedalfeste selv, for så å montere et bilsete på dette. Gode racingseter til slik bruk kan kjøpes for rundt en tusenlapp. Om du ikke er dreven med aluminiumssveising blir det imidlertid fort tunge og lite fleksible saker. Da er det kanskje like greit å betale litt ekstra for et ferdig sett. Vi har tittet litt på et par alternativer, samt en utradisjonell løsning for den mer tilbakelente gamer.
PYRAMAT SOUND LONGER
Leverandør: Imageware
Pyramat Sound Longer er virkelig noe for seg selv. Det kan best beskrives som et ristende liggeunderlag med innebygde høyttalere. Du ligger på ryggen foran TV-en, med hodet på høytalerkassa. Denne inneholder et 3-veis høyttalersystem, hvor subwooferen er lokalisert rett under bakhodet ditt. Dette lar deg merke bassen både som lyd og vibrasjon. Mellomtone og diskant sitter på hver sin side av kassa, bak hvert øre.
Oppgitte spesifikasjoner på høyttalerne er to toveis 4” på 80W hver, og en 5” subwoofer, også denne på 80W. Nå er oppgitte effektdata noe en alltid bør ta med en klype salt, og spesifikasjonene ser kanskje ikke ut til å være all verden, men prisen tatt i betraktning er lydkvaliteten er overraskende god. Når du ligger med hodet på høyttalerkassa er det tross alt ikke rare effekten som skal til før det merkes godt.
Vibrasjon i ryggen
I fotenden av matta finner du en inngang og en utgang for lyd, samt tilkobling til strømforsyning. Opp til åtte matter kan kobles sammen om du har stor TV og mange venner. I spill fungerer vibrasjonen godt som krafttilbakemelding. Det er ganske herlig å kjenne hvordan det rister i ryggen når hjulene berører curbsen, eller du tar snarveien over ei sandfelle. Vibrasjonen er kun et resultat av subwooferen, noe som gjør matta helt uavhengig av plattform. Den fungerer altså akkurat like bra om du spiller på konsoll, lytter til CD eller ser på DVD.
Matta er tykk og god å ligge på, men den kunne nok med fordel vært en anelse lenger. For normalt lange personer vil beina ligge litt på utsiden. Det er neppe plagsomt, men skulle det bli det har vel de fleste ei pute tilgjengelig, så noe stort problem er det ikke. Lyd- og bassnivå kan justeres via fjernkontroll, slik at du ikke trenger å reise deg opp for å tilpasse forholdene. Bak på høytalerkassa finner du dessuten en hodetelefonutgang, hvis det skulle være nødvendig for å bevare husfreden.
Trekket er til stor del produsert i nylon, og virker å være slitesterkt. Matta er leddet, og kan derfor brettes sammen når den ikke er i bruk. Den tar fortsatt litt plass, men ikke mer enn det burde være mulig å gjemme bort i et klesskap eller under ei trapp. Det er imidlertid lett å bli avhengig, så det er kanskje dumt å grave den ned under juletrebelysningen når jula er over.