Vi leter etter gamle skatter

En guide til pek-og-klikk: Del 1

Gamle og nye klassikere må frem i lyset når pek-og-klikk-spill er hot igjen.

1: First page
2: New page
3: New page

Godt hjulpet av nye Monkey Island-episoder og voksne, nostalgiske spillere, er pek-og-klikk-spill i vinden igjen. Da er det på tide å børste støvet av klassikerne, og her er en håndfull utvalgte edelstener du bør sjekke ut. Eller kan du dem allerede på rams?

Skattejakt

Først en introduksjon. Spillerne i et pek-og-klikk-eventyr er på skattejakt. Man skal utforske, ta med seg alt som kan plukkes opp, og kombinere ting på ferden. Som andre eventyrspill har sjangeren fokusert mest på handling og karakterer, og minst på spillmekanikk. Slektskapet til film kan derfor virke sterkere enn for andre spill.

Bruken av musepila er det som har gitt navnet til denne sjangeren. Skjermen skal ofte gjennomsøkes for mulige klikke-punkter, og i de mest vriene tilfellene kreves en uhyrlig tålmodighet i pixel-jakten. PC-en, musa og og pek-og-klikk-sjangeren hører altså sammen, men mange spill har beveget seg til andre plattformer i tillegg.

Lucasarts og andre kjendiser

LucasArts brukte spillmotoren SCUMM i mange av sine mest kjente spill, som i The Secret of Monkey Island.

De fleste forbinder pek-og-klikk-spill med Lucasarts og grensesnittet fra selskapets spillsuksesser fra begynnelsen av 90-tallet. Nederste del av skjermen på disse spillene var delt opp i to: På den ene siden var alle «kjekt å ha»-tingene du drasset med deg, og på den andre siden var de forskjellige interaksjonsmulighetene du hadde. Disse mulighetene besto av en håndfull nyttige verb.

Sjangeren er både berømt og beryktet for sine vriene og innimellom absurde gåter. Ikke like kjent er kanskje at pek-og-klikk-spillene kan smykke seg med de grafiske dataspillenes første kvinnelige hovedperson, nemlig prinsesse Rosella fra Kings Quest IV (1988). Dessuten var en av designerne bak KQIV Roberta Williams, og hun og Gabriel Knight-spillenes Jane Jensen utgjør de to mest kjente kvinnene på produksjonssiden i dataspillverdenen.

Ellers må en merke seg at vår egen Ragnar Tørnquist ble verdenskjent med Den Lengste Reisen, som er spill nummer to på denne guiden over pek-og-klikk-godbiter. Lista kunne vært lenger, men her var vi altså nødt til å gjøre et sindig utvalg fra skattekisten. Til slutt ramses det opp flere gode spill som ikke fikk omtale i denne omgangen.

Så, leter du etter storartede opplevelser innen pek-og-klikk? Nå slipper du å lete lenger. Her er godsakene alfabetisk organisert:

Beneath a Steel Sky

PC (Revolution Software)

I britiskproduserte Beneath a Steel Sky møter man et dystopisk samfunn i fremtidens Australia, herjet av forurensning og atomavfall. Vi får møte Robert, som har vokst opp som fosterbarn blant innfødte langt fra storbyen. En dag blir han kidnappet av soldater, og fraktet til skyskraperne i gamle Sydney. Robert klarer å rømme, og det er fra dette punktet at spilleren tar over styringa. Du må nå hjelpe Robert å redde seg unna soldatene, og finne ut av hvorfor han ble kidnappet.

Robert må utnytte det som er av sjakter og falske ID-kort for å manøvrere seg rundt i denne byen, hvor status tydligvis avgjør hvilke områder i byen du har lov til å bevege deg i. Han må også benytte seg av roboter underveis. Ikke overraskende finner Robert ut mye om sin egentlige fortid, og hvor råttent dette samfunnet egentlig er. Beneath a Steel Sky er en god science-fictionfortelling, som får en til å tenke i retning av både Mad Max,1984 og Blade Runner.

Les også
Moro med biler og våpen, helt gratis
Introen i spillet viser Roberts oppvekst blant aboriginere, før han blir kidnappet av soldater.

Den lengste reisen

PC (Funcom 1999)

Hovedpersonen April Ryan ble den norske spillverdenens Askeladden. I denne fascinerende historien blir den unge jenta kastet ut i en annen dimensjon, og må klare seg med det hun står og går i, samt det hun får plass til i lommene.

I Den lengste reisen blir vi kjent med et univers befolket av underlige og fantastiske vesener, samt tilværelsen for en ung kunstnerstudent i en storby. Som tittelen antyder er det et relativt langt spill, som byr på mye utfordrende hodebry.

Stemmene i den norske versjonen er blant annet lest av Synnøve Svabø og Lasse Kolstad. Den lengste reisen har en oppfølger i Drømmefall fra 2006.

Havna i Arkadia, som er parallellverdenen til vår verden, i Den Lengste Reisen. Kilde: Funcom.
1: First page
2: New page
3: New page

Siste fra forsiden