Feature

Vi kårer den beste digitale spillbutikken

Grundig test av 19 butikker som selger nedlastbare spill.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5
Green Man Gaming.

Green Man Gaming

Pris

Green Man Gaming havner verken i toppen eller bunnen hva pris angår. Deres priser er cirka 9% høyere enn gjennomsnittet i vår test, men jevnt over et godt hakk lavere enn prisene hos for eksempel Steam. Samtidig sliter de med å konkurrere med aktører som Gametap og Gamesplanet. Et interessant aspekt er at mange av spillene kan byttes inn igjen. Da får du poeng som du igjen kan bruke på nye spill – en slags digital versjon av bruktsalg, med andre ord. Dette er en god og kundevennlig idé, og selv om innbytteprisen ikke er allverdens kan den være med å gjøre Gametap mer attraktiv.

Utvalg

Green Man Gaming manglet kun tre av utgivelsene i vår stikkprøve, og er dermed helt i toppsjiktet. De har generelt et bredt utvalg spill. Butikken skilter med de fleste storspillene, og har også rikelig med nisjespill som eventyrspill og strategispill. De er ikke like gode på indie-spill, og mangler de fleste toppspillene fra uavhengige skapere. Butikken har heller ingen spill for Mac eller Linux – her er det kun Windows som gjelder.

Brukervennlighet

Nettstedet er litt tungt å navigere, og verken søkefunksjon eller listefunksjon fungerer optimalt. Du får få resultater på hver side, sorteringen er svak, og søkeordene må være eksakte for at du skal finne noe. Det er imidlertid positivt at butikken promoterer brukeranmeldelser og også lar deg sortere spill etter brukerscore. Spill lastes ned gjennom Capsule-klienten, som er enkel å installere og oppleves som pen, intuitiv og rask. Installasjon foregår via samme klient. Du må være på nettet for å aktivere spillene, men deretter kan du spille uten nett. Litt knotete er det at du må starte spillene direkte fra installasjonsmappen om du ønsker å kjøre dem utenom Capsule-klienten, men det er i alle fall positivt at dette er mulig.

Komplett.

Komplett

Pris

Av de nordiske aktørene er det Komplett.no som kommer best ut på vår test. Deres priser er riktignok noen få prosent høyere enn gjennomsnittet i testen, men de slår blant annet Steam med god margin, og verken Elkjøp eller CDON har noe å stille opp med. Når det er sagt, preges kanskje resultatet her av at Komplett ikke hadde like mange spill i utvalget sitt som de andre norske konkurrentene.

Utvalg

Der Komplett gjør det greit på pris, gjør de det veldig dårlig på utvalg. Av testens 16 spill hadde de kun 7 av spillene i vår test, og de manglet blant annet Far Cry 3, Assassin's Creed III og Crusader Kings II. Totalt har Komplett litt over 400 spill i sortimentet, så på dette området er de langt fra konkurransedyktige. Utvalget inkluderer noen Mac-spill, men ingen Linux-spill og selvsagt heller ingen indie-spill. I motsetning til de fleste andre nordiske aktørene har de ingen norske barnespill. Kompletts smale utvalg kan nok forklares av at de er en svært fersk aktør på markedet, og det blir spennende å følge med på satsningen deres fremover.

Les også
Massive Entertainment med to nye spillsatsinger
Brukervennlighet

Kompletts digitale spillbutikk er integrert med resten av nettbutikken deres, og er i utgangspunktet ryddig selv om grensesnittet bærer preg av å ikke ha vært utviklet for akkurat dette formålet. Søkefunksjonen har ingen selvutfyllingsfunksjon, men treffene kan filtreres i etterkant. Som mange andre butikker selger Komplett både Steam/Origin-koder og spill via direkte nedlasting. Om du ønsker å aktivere spill på Steam eller Origin får du ekstrainformasjon i en PDF-fil, og nøklene er lett tilgjengelige via «mine sider». Ved direkte nedlasting brukes en enkel klient som laster ned og pakker ut spillet, uten noen ekstrafunksjoner.

Multigamer.

Multigamer

Pris

I likhet med de andre norskspråklige aktørene kommer ikke spillsamfunnet Multigamers digitale butikk spesielt godt ut av pristesten vår. Prisene deres ligger over 18% høyere enn gjennomsnittet, hvilket betyr at de er et ørlite hakk billigere enn Steam, og et litt større hakk dyrere enn GamersGate i vår test. De er imidlertid langt fra så dyre som Elkjøp og pristestens soleklare taper, CDON.no. Mens nyhetene virker dyre på Multigamer, virker mange av de eldre utgivelsene forholdsvis rimelige.

Utvalg

Multigamer har kun 9 av de 16 spillene i vår test, og mangler blant annet storspill som Far Cry 3 og Dishonored. Biblioteket deres inneholder totalt 1126 titler, hvorav 107 er til Mac. Sortimentet inkluderer mange storspill, samt klassikere som Civilization III og mer ukjente titler som Ghost Whisperer og Exotic Aquarium 3D. Rene indiespill er de imidlertid ikke særlig gode på, og det virker som fokus også her er på spill med etablerte utgiverpartnere.

Brukervennlighet

Spillkatalogen er delt inn i hele 37 sjangere, som gjør det lettere å lete. Søkemotoren virker også solid, men det tar litt tid før resultatene kommer opp. Generelt virker nettstedet noe tregt. Betaling krever PayPal-konto, noe som er en klar ulempe for mange. Det er også vanskelig å finne informasjon om tjenesten på nettstedet, og «spørsmål og svar»-siden har kun info om serverutleie. Litt negativt er det også at det ikke automatisk kommer en nedlastingsknapp når du har kjøpt et spill – i stedet må du inn i profilen din og laste ned spillet derfra. Nedlasting foregår via egen nedlastingsklient, som gir et overblikk over nedlastingen. Installasjonen krever nett, men utover det er det ikke nødvendig med noen klient eller nettilgang for å starte spillet.

Origin.

Origin

Pris

Steam-konkurrenten til Electronic Arts har for få av våre testspill til at vi har tatt den med i snittutregningen. På testens tre utslag er Origin langt fra de billigste, selv om en skulle tro de hadde et prismessig fortrinn på de to EA-utgivelsene vi hadde med. Blar man litt i katalogen får man en del eldre EA-godbiter til en rimelig penge, men disse prisene er likevel langt fra overraskende billige.

Utvalg

Origin skuffet stort på utvalgsfronten på vår blindtest. Med tre av 16 spill å by på var butikken i det mer labre sjiktet under testperioden. EA signerer stadig nye avtaler for å få flere spill på tjenesten, men det går langsomt og de virker ikke særlig interessert i for eksempel indiespill. Per dags dato er nok Origin mer å regne som en forlengelse av EA – en plattform du innom for å fyre opp de seneste PC-spillene fra utgiveren. Origin har også et utvalg Mac-spill – 43 i tallet, men mange av Mac-produktene er The Sims-ekspansjoner.

Brukervennlighet

Origins nettsted er prangende og fargerikt, og det går greit å finne frem – selv om det er åpenbart at fokus er på nylanseringer og ikke resten av katalogen. Listefunksjonen er ineffektiv, med kun 10 spill på hver side. Etter en turbulent periode virker det som om EA har meislet ut de største problemene fra klienten. Om man ønsker kan man kjøpe spill via nettsiden også, men skal man spille må man være innom klienten. Nedlastinger fungerer enkelt med ett tastetrykk, med en stabil og god hastighet. Spillbiblioteket er oversiktlig og stort sett lett å finne frem i. Vil man spille uten nett kan man sette klienten i en avkoblet-modus. Origin har faktisk én fordel Steam ikke har: Nylanserte spilloppdateringer kan settes på pause eller avbrytes, uten at du mister muligheten til å spille det aktuelle spillet.

Spaceworld.

Spaceworld

Pris

Spaceworlds nedlastingsportal er faktisk ikke så aller verst på pris. Mens Elkjøp og CDON befinner seg langt nede på lista, er Spaceworld nær gjennomsnittet. I vår test er prisene deres 4% over gjennomsnittet, og dermed er de nesten nøyaktig like gode som Viagame og hakket mindre konkurransedyktige enn Komplett. Der de digitale spillprisene til Elkjøp og CDON er høyere enn de fysiske, er det jevnt over litt billigere å kjøpe nedlastbare spill enn fysiske hos Spaceworld. Tjenesten er fortsatt en del dyrere enn de billigste utenlandske alternativene, men slår for eksempel Steam med god margin.

Utvalg

Spaceworld hadde 11 av våre 16 testspill, og manglet større utgivelser som Devil May Cry og Assassin's Creed III. Utvalget generelt er imidlertid greit, og du finner stort sett det du forventer av nye stortitler hos tjenesten. Spaceworld selger også noen eldre klassikere, og får bonus for å tilby mange skandinaviske barnespill. Men som med alle de andre norske alternativene er det dårlig med indiespill i de virtuelle butikkhyllene. Linux-titler finnes heller ikke, men butikken har en liten håndfull Mac-spill.

Brukervennlighet

Spaceworld.no er ikke den mest oversiktlige nettbutikken i testen. Søkefunksjonen fungerer greit, men spillene er delt inn i noe rotete kategorier. Det er få filtreringsmuligheter på visningen av spillene, noe som gjør at man ender opp med å bla i en lang liste med spill. Det virker som grensesnittet er tilpasset et mye mindre utvalg enn det Spaceworld har. Bestilling går imidlertid smertefritt, og i tillegg til tradisjonelt kredittkort kan du betale med faktura og med nedbetaling via Klarna. Eventuelle produktnøkler fås umiddelbart etter betaling. Nedlastingen foregår gjennom en egen nedlastingsklient som skiltet med god fart. Man trenger ikke bruke denne klienten når man skal spille, og det er i utgangspunktet ikke krav om nett (dette avhenger som vanlig av DRM-metodene spillene bruker).

Steam.

Steam

Pris

I vår forrige test av digitale distribusjonsportaler var Steam den dyreste av de utenlandske distribusjonsportalene om man så bort fra katastrofeområdet Games for Windows. Slik er det også denne gangen, selv om enkelte av konkurrentene (inkludert Uplay og Origin) hadde for få spill til å bli med i en meningsfylt utregning. Prisnivået hos Steam var 15 prosent høyere enn gjennomsnittet. Kun norske Spaceworld og Elkjøp var dyrere. Steam har også en tendens til å være et av de dyreste alternativene for indie-spill, blant annet fordi vi nordmenn tvinges til å bruke euro. Hvis mulig er det ofte lurt å kjøpe spill andre steder, og aktivere dem på Steam. Det kan imidlertid være verd å nevne at Steam regelmessig kjører store salg med omfattende avslag på spillene i katalogen.

Utvalg

Steam scorer som ventet høyt på utvalg, og har 14 av 16 spill i vår test. De har det aller meste av nye storspill, og et svært godt utvalg indiespill også. I tillegg har de også en god del retrospill og «free to play»-spill, og mange av spillene i biblioteket er dessuten eksklusive for Steam. Steam har et omfattende utvalg spill for Mac, og også stadig flere for Linux. Selv om utvalget er stort, skulle vi ønske Steam hadde litt flere av de beste indiespillene; butikken har tross alt fått en spesiell posisjon på PC-markedet, og mange kunder holder seg kun til den ene butikken. Spill som ikke er tilgjengelige der mister dermed et stort marked.

Brukervennlighet

Steam har gode søkefunksjoner og gjør det lett å finne spillene du vil ha. Spillenes informasjonssider har også mye relevant informasjon. Klienten er svært rik på funksjoner, og har fått forbedret offline-mulighet siden sist, samt en svært etterlengtet mulighet til å velge hvor spillene skal installeres. I tillegg er det en rekke andre nyheter som «Big Picture»-modus for stuebruk. Steam-klienten er faktisk så rik på funksjoner at den nesten kan regnes for en egen plattform, med egne «achievements» og sosiale muligheter. Det eneste problemet er – som alltid – at klienten ikke er valgfri. Du bruke Steam-klienten både for nedlasting og spilling, uansett om du er interessert i funksjonaliteten den tilbyr eller ikke.

Viagame.

Viagame

Pris

Viagame gjør det slett ikke dårlig på pris. Deres priser ligger rett over gjennomsnittet, og de er bare et lite hakk dyrere enn nyetablerte Komplett.no – som dessuten kun var representert med seks spill i testen. Dermed slår Viagame resten av de nordiske konkurrentene, men Spaceworld er strengt tatt ikke langt bak. De tar også innersvingen på internasjonale storaktører som Steam og Gamersgate.

Utvalg

Av vårt testutvalg på 16 spill hadde Viagame 11 spill. Det er like mange som Elkjøp og Spaceworld, og flere enn de øvrige nordiske aktørene. Som flere andre nordiske butikker bruker Viagame nettspilltilbyderen Ztorm, og dermed er utvalget nokså likt. Storspillene er generelt godt dekket, og butikken har mange nisjespill også. Flere eldre utgivelser og retrospill finnes også. Indie-spill står det dårlig til med, selv om enkelte har forvillet seg inn i utvalget. Viagame har noen Mac-spill, men det er ingen Linux-titler å spore. Litt skuffende er det at de ikke har noen barnespill på norsk – dette er et område hvor alle de nordiske aktørene strengt tatt burde ha en fordel sammenlignet med de internasjonale.

Brukervennlighet

Det er rimelig lett å navigere seg gjennom Viagames spillbibliotek, men systemet kunne godt vært litt mer effektivt. Det er for eksempel fryktelig mange sjangere, og ikke alltid åpenbart hvorfor et spill havner der det gjør. Søkefunksjonen jobber mens du skriver inn søk, slik at de mest relevante treffene listes opp underveis. Spillene du har kjøpt havner i kontoen din, hvor du får lenker til nedlastingsfiler og aktiveringsnøkkel. Viagame bruker en enkel klient som laster ned og pakker ut spillet, uten noen ekstrafunksjoner. Hastigheten er det ikke noe å klage på. Internett kreves under installeringen, men du trenger verken nett eller klient for å spille. Det ser ut som de fleste spillene har en grense for hvor mange installasjoner som tillates.

Så mye kan du spare på å kjøpe spill fysisk »

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5

Siste fra forsiden