Feature

Vi kårer den beste digitale spillbutikken

Du kan spare mye bry og penger ved å handle rett sted.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4

Lønner det seg å kjøpe spillet på DVD?

I tillegg til å se på digital distribusjon tok vi en titt på nettbutikkene til Gamezone og Elkjøp, samt den populære, utenlandske nettbutikken Play.com, for å se hvordan prisnivået deres lå i forhold til de digitale kanalene. Play.com var den klart billigste aktøren i hele testen. Deres snitt var lavest i begge stikkprøvene, og lå over 100 kroner under Steams gjennomsnittspriser. Play.com inkluderer frakt i sine priser, men spill som koster 200 kroner eller mer kan lett ende opp med moms og avgifter i tolla, og dermed få en mye høyere pris i praksis.

Av de to norske aktørene var Gamezone billigst, med et snitt langt under det vi finner både på Steam og de norske digitalaktørene. Direct2Drive var den eneste av portalene med stort utvalg som kunne konkurrere med Gamezone, men også de måtte se seg slått. GameZone opererer imidlertid med relativt høye fraktkostnader som kommer i tillegg til prisen. Frakt er i utgangspunktet 29 kroner, men økes om pakken veier mer. Frakt for den svært tunge standardutgaven av The Witcher 2 kostet for eksempel 73 kroner. Selv med frakt er Gamezone jevnt over en konkurransedyktig aktør sammenlignet med de digitale portalene.

* Butikker som kun selger fysiske kopier.

Gamezone var dessuten den eneste av alle aktørene i testen som hadde absolutt alle spillene til salgs, i alle fall i en av stikkprøvene. I den andre var et av spillene utsolgt.

Elkjøp er jevnt over litt billigere enn Steam og de norske digitale aktørene, men deres utvalg inkluderte ikke flere av de billigere nisjetitlene som var med å trekke ned snittet hos andre aktører. Sammenligner man spill for spill er Elkjøp definitivt konkurransedyktige. Igjen kommer frakt i tillegg, med mindre du har anledning til å hente spillet du kjøper i en lokal butikk. Flere storspill er også til salgs for forhåndsbestilling med gratis frakt. Fraktprisene deres er generelt lave, i alle fall om du velger standard brevpost.

Vår kjappe sammenligning viser at tradisjonelle butikker fortsatt er konkurransedyktige på pris, på tross av at de leverer et fysisk produkt som ofte inkluderer en instruksjonsbok, DVD-plate og andre ting i boksen. Utvalget var jevnt over godt, og definitivt konkurransedyktig (Gamezone var som nevnt eneste aktør i testen som hadde alle spillene i en av stikkprøvene). De fysiske kopiene lanseres imidlertid i et begrenset antall, så i lengden har naturlig nok de digitale aktørene et fortrinn. Leveringstid er selvsagt også et moment man må ta med, og hvis man kjøper fra utlandet er det viktig å holde seg under den magiske 200-kronersgrensa, for hvis ikke blir prisene raskt mye, mye høyere enn forventet.

Konklusjon

Aktørene som selger spill via digital distribusjon er mange og forskjellige. På den ene siden har vi Steam, med sin omfattende klient som på den ene siden kan oppfattes som en irriterende form for kopibeskyttelse og på den andre siden kan sees på som et altomfattende miljø for PC-spilling, med de sosiale funksjonene konsolleierne tar for gitt. På den andre siden har vi Telenor, for eksempel, som kun sender deg en link til spillet du har kjøpt per e-post.

De fleste spillere har sin favoritt, men om det er noe testen viser så er det at ingen av aktørene er perfekte. Selv om du liker Steam kan du tjene mye på å shoppe rundt etter billigere spill andre steder. Og mens Direct2Drive ofte er stedet å gå for å spare litt penger har de uforklarlige hull i spillkatalogen sin. Hvorfor kan svenskene kjøpe EA-spill fra dem og ikke vi?

Testen viser generelt også at prisnivået på digital distribusjon fortsatt holder seg omtrent likt med prisnivået i ordinære butikker, på tross av at butikkene selger fysiske produkter som involverer langt flere utgifter både for dem og utgiverne. En gang i tiden ble vi fortalt at ved å kutte ut det fordyrende mellomleddet butikkdistribusjon faktisk er, ville spill bli billigere. Det har ikke skjedd. Selv med fraktprisen inkludert er det faktisk stort sett billigere å kjøpe spill via postordre enn via Steam, mens andre digitale aktører, som Direct2Drive, klarer seg bedre i konkurransen med de fysiske butikkene.

Slik har vi beregnet prisene

For hvert spill i testen har vi kalkulert en snittpris basert på prisene til alle nettbutikkene som fører dette spillet.

For hver enkelt nettbutikk har vi deretter summert prisen på de spillene de har i sitt sortiment til en totalpris. Ved å sammenligne denne med summen av snittprisene for de samme spillene, har vi fått et positivt eller negativt avvik. Desto mer negativt avvik, desto billigere er butikken.

Les også
Rayman Legends-utsettelsen åpnet for mye nytt innhold

Våre to prismålingene ble gjort i august, med 13 dagers mellomrom.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4

Siste fra forsiden