Feature

Vi kårer den beste digitale spillbutikken

Du kan spare mye bry og penger ved å handle rett sted.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4

Games for Windows Marketplace

Utvalg

Det virker ikke som utgiverne tar Games for Windows særlig seriøst; Microsofts nettbutikk har et svært lavt antall spill, og inkluderer få nye storspill. Dette er testens store taper hva utvalg angår, og hvis Microsoft planlegger å konkurrere må de gjøre noe dramatisk. Games for Windows er forøvrig eneste måten å få tilgang på den spennende retrotjenesten Game Room på utenfor Xbox 360, men utviklingen av Game Room har dessverre stanset opp.

Pris

Games for Windows har den tvilsomme æren av å huse testens dyreste spill: Hele 549 kroner vil de ha for en digital kopi av rallyspillet DiRT 3. Prisene holder ellers et høyt nivå. Tre av de fire spillene Games for Windows ble representert med i testen var dyrest der, så også her utpeker Games for Windows seg klart i negativ retning.

Brukervennlighet

For å kunne bruke Games for Windows Marketplace må du laste ned en klient. Den er på 30 MB, noe som gjør den til den største klienten vi kom over i testen. På tross av størrelsen er klienten mildt sagt mangelfull; man kan for eksempel ikke gjøre noe så grunnleggende som å søke etter spill på markedet, og grensesnittet er både tregt og ineffektivt. Og ikke bare det: Du får ikke engang lastet ned den nyeste versjonen av et spill når du laster det ned første gangen. Du må forresten ha en Windows Live ID for å i det hele tatt få bruke dette systemet, det holder altså ikke med en ordinær e-post-adresse. Windows Live ID Sign In Assistant installeres automatisk med klienten. Til gjengjeld kan du bruke samme profil på Games for Windows som du bruker på Xbox-en din, og dele «achievements» og slikt over plattformgrensene. Det positive med klienten er at den ikke behøver å brukes til annet enn å laste ned spill med. Når de først er installert kan du starte dem uavhengig av klienten, og uten nett.

Broadpark.no

Utvalg

De norske aktørene har faktisk et utvalg som kan konkurrere med flere av de utenlandske aktørene. Broadpark har ti av testens seksten spill, og inkluderer ellers både nye og gamle utgivelser i alle forskjellige sjangre. Selv om fokuset er på spill som har (eller har hatt) butikkdistribusjon har de også et lite lite knippe uavhengige titler. På dette området er imidlertid de utenlandske aktørene fortsatt mye bedre. Broadparks utvalg inkluderer også en rekke barnespill på norsk, og hvis du er ute etter EA-spill som Dragon Age II ser norske aktører, som Broadpark, ut til å være den eneste muligheten utenom EAs eget Origin.

Pris

Broadpark har et prisnivå som legger seg omtrent på linje med hva man forventer av ordinære spillbutikker i Norge. Dermed er de langt fra testens billigste aktør, men det er interessant å se at på de spillene både Broadpark og Steam har i sitt sortiment, er Broadpark ofte billigere og aldri veldig mye dyrere. Broadparks priser holder seg også generelt nær prisene hos Telenor. En ting som er verd å merke seg er at Broadpark tar ti kroner i «administrasjonsgebyr» når du kjøper et spill, så den reelle prisen er noe dyrere enn den som i utgangspunktet oppgis. Dette er den eneste butikken i testen som gjør noe slikt.

Les også
Sniktitt:

Brukervennlighet

På Broadpark får du enkelt og greit en egen innloggingsside hvor du kan laste ned alle spillene du har kjøpt, så mange ganger du vil. Butikken bruker ingen klient, og spillene du kjøper kan spilles uten nett så lenge de er lastet ned og installert. Nedlastingsprogrammet (som også brukes av Spaceworld) er ikke det mest robuste; det har for eksempel ingen manuell pausefunksjon. Til gjengjeld går installasjonsprosessen helt automatisk som en del av selve nedlastingen, og hvis nettforbindelsen ryker vil nedlastingen fortsette der den slapp når du får logget på igjen. Butikken er i seg selv kjapp og enkel å bruke, og det er lett å finne spillene og nødvendig informasjon om dem.

Telenor

Utvalg

Telenor har et svært godt utvalg. Av alle portalene i denne testen var det kun Steam som hadde flere av våre testspill enn Telenor, og i tillegg har de en mengde «casual»-spill og spill fra uavhengige utviklere og mindre aktører. Sjangermessig har de det aller meste, og det er tydelig at Telenor satser på hele familien og ikke bare gamere. De mangler imidlertid de norske barnespillene man finner hos Broadpark og Spaceworld.

Pris

Statistisk sett kommer Telenor litt dårlig ut i testen, men det er litt fordi de har så mange dyre storspill i utvalget sitt. De er for eksempel eneste norske butikk i testen med Brink og Fallout: New Vegas. Prisene deres holder seg generelt nær prisene hos Steam og fysiske norske butikker, med noen få unntak i begge retninger. Om du vil spare penger gjør du det imidlertid ikke ved å handle dine spill hos Telenor.

Brukervennlighet

På Telenors butikk har du ingen innlogging eller kontosider. Når du kjøper spill får du tilsendt ordrebekreftelse per e-post, som inkluderer eventuelle koder du trenger for å låse dem opp og lenke til installasjonsfilen(e). Så lenge du tar vare på informasjonen e-posten kan du laste spillene ned så mange ganger du vil, men det er ikke til å komme utenom at dette ikke er noen fullgod løsning, spesielt hvis du planlegger å kjøpe flere spill på butikken. Selve nedlastingen foregår via nettleseren, men du kan velge om du vil laste ned hele spillet i en fil eller om du vil laste det ned i deler. Spillene du har kjøpt og installert kan spilles uten tilgang på nett.

Spaceworld

Utvalg

Som de andre norske butikkene kommer Spaceworld godt ut hva utvalg angår. Av testspillene har de faktisk helt identisk utvalg med Broadpark. Utvalget ellers inkluderer en eklektisk blanding av gammelt og nytt, fra små og store aktører, og som Broadpark tilbyr Spaceworld en rekke barnespill på norsk. Indiespill er det dårligere stilt med; Spaceworld er ikke stedet å gå for å kjøpe spil fra uavhengige utviklere.

Pris

Spaceworld kommer godt ut på pris, og tilbyr i gjennomsnitt lavest pris av de norske butikkene vi har testet. Av spillene som også er tilgjengelig på Steam, er Spaceworld stort sett billigere (og har også et lavere gjennomsnitt totalt). Aktører som Direct2Drive og Impulse er fortsatt billigere totalt, men Spaceworld holder absolutt et konkurransedyktig nivå også i internasjonal sammenheng.

Brukervennlighet

Spaceworld bruker samme løsning som Broadpark. Det vil si at du kan laste ned spillene du kjøper så mange ganger du vil via din personlige side, hvor du også får opp informasjon som installasjonskoder og så videre (om nødvendig). Butikken bruker ingen klient, og spillene du kjøper kan spilles uten nett så lenge de er lastet ned og installert. Nedlastingsprogrammet er også er det samme som Broadpark bruker, og har ingen manuell pausefunksjon. Til gjengjeld går installasjonsprosessen helt automatisk som en del av selve nedlastingen, og hvis nettforbindelsen ryker vil nedlastingen fortsette der den slapp når du får logget på igjen. Vi opplevde selve kjøpsprosessen via Spaceworlds nettsted som noe rotete.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4

Siste fra forsiden