Feature

Vi kårer den beste digitale spillbutikken

Du kan spare mye bry og penger ved å handle rett sted.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4

Steam

Utvalg

Steams utvalg er stort, og det illustreres ved at de kommer best ut av alle de digitale distributørene i denne testen. Av seksten spill var det kun tre de ikke hadde, og to av disse var EA-spill som har vært på Steam men blitt fjernet etter en disputt med spillgiganten. Steam har også et rikt utvalg indie-spill, og mange av disse er eksklusive for tjenesten – omtrent som et spill kan være plattformeksklusivt til en konsoll.

Pris

Her kommer Steam svakere ut. I begge stikkprøvene er de, i gjennomsnitt, den dyreste utenlandske aktøren på markedet om man ser bort fra Games for Windows. Samtidig er deres utvalg dyre stortitler større enn hos flere konkurrenter, noe som presser gjennomsnittet litt opp. Sammenligner man spillene på Steam direkte med prisene hos konkurrentene, er det uansett tydelig at Steams prisnivå generelt er høyt.

Brukervennlighet

Steam bruker en egen klient, og du kan verken laste ned eller spille Steam-spillene dine uten at denne klienten kjører. Du må også være online for å få maksimalt utbytte av Steam-klienten, men den har en egen offline-modus som kan aktiveres. Disse aspektene veies opp av at klienten inkluderer en rekke hendige funksjoner, samt sosiale elementer som «achievements» og muligheten til å kommunisere med andre spillere. Steam-klienten er nesten for en egen plattform å regne, og tilbyr en helhetlig opplevelse både i og utenfor spillene som ingen av konkurrentene i testen er i nærheten av.

GamersGate

Utvalg

GamersGate skryter av å være den digitale distributøren med størst utvalg, men de gjorde definitivt ikke rent bord i vår test. Det virker som de kun har begrenset distribusjonsavtale med flere av de store utgiverne, i alle fall for vår del av verden. GamersGate ser ut til å være den beste butikken for de mer obskure spillene fra mindre aktører, men utvalget av stortitler står det dårligere til med.

Pris

GamersGate ser ut til å følge akkurat samme prismodell som Steam. Av syv spill som både Steam og GamersGate hadde, var prisen identisk på seks av dem. Snittet deres i testen er imidlertid langt lavere, men det er nesten bare på grunn av at de har langt færre av de dyre storspillene som trekker opp hos de øvrige butikkene.

Les også
– Wii U er slappere enn Xbox 360 og PS3

Brukervennlighet

GamersGate-nettsiden er stort sett grei å navigere seg rundt i. Når du kjøper spill på GamersGate havner de i din egen profilside, og kan lastes ned så mange ganger du ønsker. Du kan velge om du vil laste dem ned direkte med nettleseren eller bruke GamersGates eget nedlastingsprogram, som fungerer greit. Når spill først er nede på systemet spilles de uavhengig av GamersGate-systemet. Det er utgiverne selv som velger hva slags kopisperrer spillene deres skal ha, og noen spill er til og med fri for slikt. Nok en bonus.

Direct2Drive

Utvalg

Egentlig burde Direct2Drive ha vært testens klare vinner på utvalg. De hadde nemlig alle spillene i utvalget vårt. Men når vi gikk nærmere inn på dem viste det seg at flere av dem ikke var tilgjengelige i Norge. Enten var de kun i salg for det britiske markedet, eller så var de i salg i en håndfull europeiske land (inkludert Sverige, irriterende nok), men ikke Norge. Alt i alt kom uansett Direct2Drive godt ut, med ti av seksten spill.

Pris

Direct2Drive er ikke nødvendigvis den aktøren som er billigst på hvert individuelle spill, men sett under ett kommer de klart best ut hva pris angår. Dette er antakeligvis fordi vi får den britiske versjonen av butikken og prisene dermed holder et britisk nivå. De fleste av spillene som både selges på Steam og Direct 2 Drive er billigere på Direct2Drive, og ofte er det snakk om betydelige forskjeller (mellom 50 og 100 kroner).

Brukervennlighet

På samme måte som GamersGate tilbyr Direct2Drive muligheten til å laste ned spill via nettleseren så mange ganger du vil, og når spillene først er lastet ned kjøres de uavhengig av Direct2Drive-systemet. Utgiverne bestemmer kopisperre, og noen spill selges helt fri for kopisperre. Direct2Drive har også innebygd støtte for Gamespy Comrade, et Steam-aktig system som du kan bruke til å kjøre spill installert fra disk eller andre distribusjonskanaler, og holde disse automatisk oppdatert. Det fungerer greit, men om du har behov for det er et annet spørsmål. Direct2Drives nettsted er noe tungvint å navigere seg rundt på leting etter spill. Søker du etter Civilization V får du for eksempel tre sider med DLC før du finner selve spillet.

Impulse

Utvalg

Som GamersGate er Impulse en butikk med et relativt rikt utvalg spill fra mindre aktører, men ikke like mange spill fra de store aktørene. Nå som de har blitt kjøpt av spillbutikkgiganten GameStop kan dette imidlertid være i ferd med å endre seg. Interessant nok dukket Call of Duty: Black Ops opp på tjenesten mellom våre to stikkprøver. For amerikanere ser Impulse imidlertid ut til å tilby en langt bedre deal enn for oss nordmenn; en hel rekke spill, spesielt fra utgivere som EA, var på tjenesten men ikke tilgjengelig her til lands.

Pris

Impulse holder generelt et lavere prisnivå enn de fleste av konkurrentene, inkludert Direct2Drive. Problemet er bare at de fleste av spillene hvor prisene er betydelig lavere på Impulse, ikke kan kjøpes i Norge. Det virker faktisk som Impulse fortsatt kjører dollar på verdensbasis, noe som både forklarer det litt skrale Europa-utvalget og det lave prisnivået. Det amerikanske prisnivået gjør dem imidlertid til en butikk verd å holde øynene åpne for.

Brukervennlighet

Som Steam, bruker Impulse en egen klient som du må installere for å kunne laste ned spillene du har kjøpt. Du kan også kjøre selve spillene fra denne klienten, men det er ikke nødvendig. Naturligvis inkluderes sosiale funksjoner og alt det der, men systemet er langt fra like strømlinjeformet som Steam. Selve nettbutikken fungerer imidlertid glimrende, og det er tydelig at man har «lånt» litt fra Good Old Games under designprosessen. Impulse lar deg for øvrig liste prisene i norske kroner om du ønsker det..

Green Man Gaming

Utvalg

Green Man Gaming er, som navnet utilsiktet indikerer, ferske i faget. Det betyr at de har et rimelig dårlig utvalg, enn så lenge. Faktisk hadde de bare fem av spillene vi tok for oss i testen, og av de spillene de hadde kom majoriteten fra mindre aktører. Når det er sagt er det ting som tyder på at de kanskje var litt uheldige med vårt valg av testtitler. Generelt ser de ut til å ha en god blanding spill, inkludert både stortitler og populære indie-spill.

Pris

Butikken har et lavt gjennomsnitt i målingen vår, men det er i stor grad fordi de ikke har særlig mange av de store titlene vi tok for oss. Det ser ikke ut til at Green Man Gaming utmerker seg i noen spesiell retning; de holder seg generelt i samme klasse Steam. Flere av spillene har imidlertid en innbytteverdi, noe som teoretisk sett gjør dem billigere ettersom du kan «selge» dem tilbake til butikken når du føler deg ferdig med dem.

Brukervennlighet

Green Man Gaming bruker Capsule, en klient som du er avhengig for å laste ned de fleste spillene du har kjøpt på tjenesten. Capsule inkluderer ingen sosiale funksjoner, og er generelt rimelig primitiv i forhold til Steam, men den gjør jobben sin og er ikke like tungdrevet som Steam. Det virker også å være mulig å spille spillene du har lastet ned uten å kjøre Capsule, selv om det legges opp til at du skal kjøre dem gjennom Capsule. Som nevnt tidligere har Green Man Gaming, som eneste nettbutikk testet, muligheten til å selge tilbake spill du ikke er fornøyd med. Men dette gjelder langt fra alle spillene på butikken, og bytteverdien er ikke veldig høy. Likevel: Det er bedre enn ingenting, og et spennende tiltak.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4

Siste fra forsiden