Året er på hell, og Gamer.no-redaksjonen tar det litt lungt nå i mellomjula. Men før julefreden senket seg helt, manet vi frem denne kåringen av årets beste spill.
I år har vi endret formatet. I stedet for å kåre vinnere i ulike kategorier, har flere av de mest aktive anmelderne våre stemt over hvilke 10 spill som skal få æren av å være de beste fra 2023.
I tillegg til listen vil du også kunne se hva som endte opp med å bli skribentenes personlige favoritter. Disse perlene dukker opp i en egen artikkel, og det er stor variasjon i gruppen.
Her er årets 10 beste spill, kåret av Gamer.no-redaksjonen.
10. Final Fantasy XVI
Final Fantasy XVI representerer – i likhet med mange andre Final Fantasy-spill – en ny bølge. Årene og månedene som ledet opp til til spillet gjorde det tydelig at dette var annerledes, og at det ble vanskelig å vite hvor spillet skulle lande. De tidlige tegnene pekte mot et dystrere Final Fantasy denne gangen – et der britisk dialekt, blodige nedhugginger av Chocoboer og en tydelig Game of Thrones-inspirert politisk drama skulle sitte i førersetet.
Mest dramatisk var likevel overgangen til et kampsystem som minner mer om actiontrykkemoroa i Devil May Cry enn de mer bedagelige turbaserte kampene mange husker fra seriens 10 første innslag. For selv om serien ikke har soknet til tradisjonelle turbaserte systemer på en god stund, sitter røttene og minnene dypt hos mange.
Denne gangen fungerte likevel de nye grepene. Her får vi et kampsystem som byr på noen av de mest storslagne, dramatiske og intense bruduljene i seriens historie, akkompagnert av et sterkt musikkspor som loser oss inn i en dunkel verden som stadig nærmer seg kollaps.
Noen skavanker er det helt klart, men nå som året er omme sitter vi igjen med at noen av de mest spenstige spilløyeblikkene i 2023 ble levert i Final Fantasy XVI.
Final Fantasy XVI er tilgjengelig på PlayStation 5.
9. Hogwarts Legacy
Drømmen om et storbudsjetts spill basert på Harry Potter-universet, der man kan tumle rundt i og utenfor Galtvort, ta del i skolens mange hemmeligheter og sideaktiviteter, har eksistert lenge. Og i år kom Hogwarts Legacy – et spill som rett og slett lar oss oppleve verdenen som flere generasjoner barn har vokst opp med å drømme seg bort til.
Historien, som er satt til en epoke som er et stykke unna Harrys basketak med Voldemort, er med på å drive deg gjennom spillet, for å låse opp mer og mer av innhold som er tungt inspirert av filmene. Her får vi kjempe ned finder med formler vi lærer gjennom spillet, samt lete etter skatter i grotter, og løse gåter i landsbugda og en rekke annet.
Og selv om ikke alt er perfekt, er det ikke til å stikke under stol at Hogwarts Legacy traff mange i år. Det er ikke uten grunn at vår anmelder kalte Hogwarts Legacy «det nærmeste vi antagelig kommer det perfekte Harry Potter-spillet.»
Hogwarts Legacy er tilgjengelig på PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Windows og Nintendo Switch.
8. Viewfinder
Med sin snasne vri på gåtespill er Viewfinder er et ferskt pust i sjangeren. Konseptet, der du bruker to-dimensjonale bilder for å påvirke den tredimensjonale verdenen, åpner opp for en enorm mengde oppfinnsomhet, og på sitt beste står spillet tå til tå med storheter som Portal og The Witness.
Særlig spenstig blir det idet spilleren får tilgang til et polaroid-kamera og selv kan knipse bilder og bruke disse bildene til å manipulere omgivelsene, skape nye geometri og finne kreative løsninger på hvordan man skal komme seg videre. Tenk slik på det: du kan ta et bilde, legge bildet foran deg, og så gå inn i bildet.
Et par ankepunkt er det likevel. Spillet er en smule kort, og noen av gåtene kan bli litt for esoteriske og kreve en god del eksperimentering for å lykkes. Men vi sitter likevel igjen med en av årets mest unike spillopplevelser, og en god plassering på topplista.
Viewfinder er tilgjengelig på PlayStation 5, PlayStation 4 og Windows.
7. Marvel's Spider-Man 2
Et stort og fengslende eventyr med ekstremt god flyt. Slik beskrev vår anmelder Marvel's Spider-Man 2 tidligere i høst, og flere andre i redaksjonen er helt enige i det. Insomniac Games' storoppfølger finsliper grunnlaget som ble lagt med Spider-Man og Spider-Man: Miles Morales, og byr på årets beste superhelteventyr.
I stedet for å være én av de to edderkoppmennene, får man her veksle mellom å spille som Peter Parker og Miles Morales. Det å suse gjennom et betydelig større New York enn tidligere er en ren fryd. Styringen og fysikken er upåklagelig, og edderkoppheltenes nye glidevinger legger til et spennende nytt arsenal i bevegelesreportoaret.
Så får det heller være at spillet skranter litt på regien, og trekker litt ut i det lengste laget. Når alt kommer til alt innfrir oppfølgeren – selv om den kanskje ikke helt vipper forgjengeren av tronen.
Marvel's Spider-Man 2 er tilgjengelig på PlayStation 5.
6. Resident Evil 4 Remake
Etter årevis med ferske nytolkninger av Resident Evil-seriens første spill kom turen i år til Resident Evil 4. Og hvordan lager man en ny versjon av et spill som regnes blant historiens beste selv 18 år etter slipp? Vel, man bare gjør det.
Capcom har greid mesterstykket å ta vare på de gode sidene av det opprinnelige spillet, samtidig som de forbedrer og moderniserer opplevelsen så mye at dette nå er den definitive utgaven av Resident Evil 4. Og etter at du har fullført hovedhistorien, kan du også spille den utvidelsen Seperate Ways.
Endringene som har blitt gjort med historien gjør at både nye og tilbakevendende fans finner noe å glede seg over her. Og den nye skytefølelsen og styringen sørger for at det aldri har vært så godt å kontrollere Leon S. Kennedy mens han kjemper seg forbi infiserte i Spania.
Resident Evil 4 Remake er tilgjengelig på PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox Series X/S, iOS, iPadOS og macOS.
5. Dredge
Fisking! Hvem skulle trodd at et av årets beste spill skulle ta for seg noe så spisset og jordnært? Vel, på overflaten er Dredge et spill om å tråle etter fisk, men vel så mye oppmerksomhet vies til mørkere aspekter av det menneskelige sinnet. Og ikke minst: hva som egentlig skjuler seg under havoverflaten.
Mystisk og altoppslukende, unikt og personlighetsrikt. Dredge er en perle av et spill som det er vel verdt å bruke tiden på. Det å nøste opp i hva det ukjente er som plager den lille fiskebygda, med en skrekkstemning som tydelig er inspirert av H. P. Lovecraft byr på en gyselig stemning som griper deg.
Så, legg ut på fisketokt i Dredge, men pass på – kommer du deg ikke tilbake i land i tide kommer den mystiske tåken som kan skjule alt mulig rart. Grøss.
Dredge er tilgjengelig på Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One og Xbox Series X/S.
4. Alan Wake 2
Etter 13 år og et par sidesprang vendte Remedy Entertainment tilbake til Alan Wake i år. Det første spillets slutt har vært som et åpent sår siden den gang, med flere ubesvarte spørsmål.
Og for en gjenkomst! Med Alan Wake 2 holder ikke utviklerne seg til et mantra om «mer, bare større», men velger heller å utfordre seg selv og publikumet med spinnville og kreative ideer. Grunnstammen om en krimforfatter på avveie er fremdeles her, men denne gangen rendyrkes skrekkaspektet betydelig mer, og stemningen er bekmørk og ubehagelig tvers igjennom.
Ikke minst er det spenstig å veksle mellom de to spillbare heltene: Alan og Saga. De to byr på ganske forskjellige opplevelser. Mens Saga nøster opp i hva som har skjedd i den lille bygda Bright Falls, jobber Alan seg gjennom The Dark Place i søken på en vei ut. De to delene komplimenterer hverandre godt, men i sekvensene med Alan glir spillet over i drømmeland der virkeligheten er flytende og alltid under omskriving. Det er fascinerende å se hva Remedy gjør med dette.
Resultatet er et spill som overgår de fleste andre i år, og det er ikke uten grunn at vår anmelder kalte Alan Wake 2 for Remedys «soleklart beste spill».
Alan Wake 2 er tilgjengelig på PlayStation 5, Windows og Xbox Series X/S.
3. Baldur's Gate III
At Larian Studios skulle levere et godt rollespill med Baldur's Gate III var vi ganske sikre på allerede før slipp. Men at de skulle levere et av tidenes beste rollespill hadde vi ikke spådd.
Med en historie som treffer godt, et vell av spennende figurer og en stor boltreplass av en verden å utforske og løse oppdrag i, er arven fra de tidlige isometriske spillene godt bevart her.
Det som likevel gjør at spillet når legendestatus er hvor ofte og bredt det responderer på det spilleren gjør. Faktisk er spillet et velykket forsøk på å oversette reglene fra Dungeons & Dragons til spillform. Ingenting kan helt erstatte hvordan en faktisk «dungeon master» dynamisk tilpasser seg spillerne, men det er imponerende hvor mange valg spillet tar høyde for.
Mens de fleste spill ofte kan føles begrensende, overrasker Baldur's Gate III med å belønne deg for kreative valg med interessante historier, oppdrag og konsekvenser. Et vell av variabler bærer det hele, og med så mange muligheter er det veldig givende å forme veien gjennom Forgotten Realms som du selv vil.
Sjelden, kanskje aldri, har vi sett en så stor variasjon i valgmuligheter som påvirker historien som det Baldur's Gate III byr på. Og det er en selvskreven kandidat til et av årets beste spill.
Baldur's Gate III er tilgjengelig på Windows, PlayStation 5, macOS og Xbox Series X/S.
2. Super Mario Bros. Wonder
Selv om de sideskrollende New Super Mario Bros.-spillene ikke akkurat er forferdgelige, er det ikke til å komme unna at de ikke greide å gjenskape magien fra Marios første plattformår.
Derfor er det godt at Super Mario Bros. Wonder rister av seg mye av denne baggasjen, samtidig som det beholder og raffinerer noen av de beste aspektene.
Det å løpe rundt som Mario (eller en av vennene hans) har ikke føltes så presist og godt på lenge. Og samtlige brett byr på noe nytt og overraskende, uten de store gjentagelsene.
Magien skjer likevel først når du plukker opp brettets «Wonder Flower». Da kan alt skje. Piranha-planter begynner å synge og marsjere, de grønne rørene åmer seg langs bakken, eller Mario blir forvandlet til en Goomba og må gjemme seg fra fiender. Det er herlig galskap.
Alt dette gjør at Super Mario Bros. Wonder blir det beste sideskrollende Mario-spillet på 30 år. Det er bare å si «wowie-zowie!»
Super Mario Bros. Wonder er tilgjengelig på Nintendo Switch.
1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Ingen spill traff så godt i redaksjonen som det nyeste innslaget i The Legend of Zelda-serien. Oppfølgeren til The Legend of Zelda: Breath of the Wild spant videre på suksessformelen fra 2017, og leverte et spill som løftet opplevelsen betraktelig – bokstavelig talt.
Mens forgjengeren hadde føttene godt plantet på overflaten til Hyrule, fikk vi her også utforske skyøyene i himmelen over, samt den bekkmørke undergrunnen som truet med nye farer. Følelsen av å hoppe ned fra skyene, dale mot bakken, og stupe videre ned i en av de mørke avgrunnene kan få andre spill konkurrere med.
Nintendo kastet seg også her på «crafting»-bølgen, med et intuitivt og lettfattelig byggesystem som gjør Hyrule til en lekegrind som kongeriket aldri har vært før. Resultatet er at vi i år sett Link snekre sammen de merkeligste kjøretøy, maskiner og korok-torturdingser.
Og med et sterkere fokus på historieformidling og fantastiske figurer føltes verdenen føltes mer levende, mer dynamisk og gripende enn tidligere.
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom er tilgjengelig på Nintendo Switch.
Dette er vår mening, men hva er din toppliste fra 2023? Del gjerne i kommentarfeltet.