En forrykende høstsesong av Telenorligaen nærmer seg slutten. Helgen 24. og 25. november kåres nemlig høstens beste lag i en storslått og nervepirrende finale mellom Riddle og Nordavind fra Maihaugsalen i Lillehammer.
Mens semifinalene bar preg av klasseforskjell mellom lagene som møttes, har finalen to sterke lag som virkelig kan gi både seere og publikum mye nerver, adrenalin og engasjement for pengene. Finalistene har nemlig både godt lagspill og fem spillere som er sterke individuelt i hver rolle.
DETTE ER TELENORLIGAEN:
Norsk seriespill i Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Hearthstone, Overwatch og Rocket League med 300 000 kroner i rene pengepremier høsten 2018.
Toppdivisjonen i hvert spill består av de ti beste i landet. Etter ni serierunder avsluttes det hele med et sluttspill mellom de fire beste.
Likevel er det ikke automatikk i at laget som vinner, eller finalistene for den saks skyld, inneholder de absolutt beste spillerne i hver rolle. Derfor har vi snakket med fem eksperter for å få deres mening rundt hvem som egentlig har vært den individuelt beste «toplaner», «jungler», «midlaner», «marksman» og «support» gjennom hele høstsesongen. Det betyr at de i teorien kan velge mellom alle spillerne som fullførte sesongen.
LES OGSÅ: VG inngår nytt samarbeid med Telenorligaen »
Dette er vårt ekspert-panel
Panelet består av Telenorligaen sine to ekspertkommentatorer: Julian Nash og Kristian Heggland, i tillegg til Håkon Solberg, Anders Lilleengen og Håkon Gabrielsen. De tre sistnevnte har gjennom sesongen kjørt et analyse-show kalt D2-kontoret på Twitch. Solberg og Lilleengen har også selv spilt i førstedivisjon denne sesongen for henholdsvis Celestial Gaming (5. plass) og Fact Revolution (3./4.-plass). Gabrielsen har på frivillig basis kommentert en rekke førstedivisjonskamper gjennom sesongen, og har derfor sett flere lag i aksjon fra start til slutt.
Telenorliga-kommentator: Kristian Heggland
Kristian Heggland tok i sin tid over for Eskil Uggen som ekspertkommentator i Telenorligaen. For mange måtte nok det ha føltes litt som å hoppe etter Wirkola, men Heggland har tatt utfordringen på strak arm. Men rollen som ekspertkommentator har ikke bare vært en dans på roser.
– Ekspertkommentering har vært en utfordring generelt fordi kampene i Telenorligaen er relativt begivenhetsrike, så det er ofte lite tid til å gre ut om tema. Det har også vært skiftende lydkvalitet for min del, da jeg blir veldig lav i forhold til min med-kommentator uten at vi helt har klart å finne ut av hvorfor det blir sånn, forklarer Heggland.
For å bli en god ekspertkommentator må man ha god innsikt i miljøet, spillernes historier og lagenes utfordringer og bragder over tid. På den måten får man dannet seg et bedre og mer helhetlig bilde av dem man skal kommentere. Det er også slik man kan skape historier i kommenteringen. Det gjør ofte oppgjørene mer spennende for dem som ser på.
– I starten var det en utfordring å finne nok kamper å se på slik at jeg kan følge lagene litt bedre, samt se utviklingen de har hatt. Heldigvis har vi fått mye hjelp av miljøet som har samlet videoer og strømmet andre kamper hver runde, som jeg da kunne se i etterkant. Det gjorde det lettere å fokusere på mulig vekst av spillere og lag generelt.
– Hva synes du om det norske League of Legends-miljøet?
Følg sluttspillet på VGTV
Det ble nylig kjent at VG har inngått et nytt samarbeid med Telenorligaen. I en nyhetsartikkel etterfulgt av en pressemeldingen skrev Norges største nettavis følgende:
– Sluttspillet i Norges nasjonale e-sport-turnering, Telenorligaen, sendes i sin helhet på VGTV helgen 24. og 25. november, direkte fra Lillehammer. Sendingen er første skritt mot et langsiktig samarbeid for å bygge norsk e-sport.
– Lettest å oppsummere det som en miks mellom seriøsitet og useriøsitet, dog vil jeg si at denne sesongen har vært den mest seriøse av dem hvis vi ser på ligaen som en helhet.
– Hva gleder du deg til med sluttetpillet?
– Riddle tapte jo for nDurance i vår, og flere av disse spillerne møtes på nytt i finalen, så det blir spennende å se hvem som tar det til slutt. At vi endelig har fått en best av 5-finale og at VGTV og VG Sporten har kommet på banen gjør at dette må bare bli bra.
Disse synes Heggland er best i hver rolle:
Top: Espen «espen5b» Drange Jensen (Riddle E-sport)
– Vanskelig å komme utenom Espen i årets sesong. Han har vist godt spill gjennom hele sesongen, og hvem han nå møter på top-lane siden av kartet, så får nok motstanderen kjørt seg om han har holdt formen i avbrekket.
Beste helt i årets sesong: Ornn, Irelia
Jungle: Andreas «Skude» Skude (Riddle E-sport)
– Har alltid hatt sansen for «Skude». Han kan komme med kreative jungle-ruter og kan virkelig komme seg inn i hodet til jungleren på motsatt side av riften. Har ikke vært helt stabil i år, men har hatt flere gode kamper i år, og er hakket bedre en de andre i årets sesong. Kan spille utrolig mange jungle-helter på høyt nivå og er nesten umulig å «banne» ut.
Beste helt i årets sesong: Taliyah
Midlane: Martin «Reodor Felgen» Heistad (Air E-sport)
– Klippen i mid-lane for Air denne sesongen. Er ikke den beste laneren i Telenorligaen, men kan spille alle faser av spillet.
Beste helt i årets sesong: Aatrox
Marksman: Mathias «Tide» Kruse (Nordavind)
– I en sesong der det meste har handlet om top- og mid-lane og deres samarbeid med jungler, har det ikke vært like lett å se etter gode ADC i årets sesong. Valget falt til slutt på «Tide». Han har fantastisk posisjonering i lagkamper og spiller alltid på kanten av hva som er mulig. Jobber fint sammen med sine lagkamerater slik at de alltid er i nærheten for å hjelpe om han skulle få noen på seg. Også den eneste som spilte Heimerdinger på hovedkanalen i år, så det er et ekstra plusspoeng.
Beste helt i årets sesong: Sivir
Support: Daniel «Wendelbo» Wendelbo (Riddle E-sport)
– Danske nummer to i Riddle (sammen med «Skude»). Var usikker på hvordan det kom til å gå på begynnelsen av sesongen da jeg ikke var kjent med spilleren, men han viste seg å være som de fleste dansker som spiller League of Legends: Veldig god! Er ofte playmaker i laget og den som får ting til å skje når Riddle har fått sine «item spikes». Kan også dominere botlane nesten på egenhånd.
Beste helt i årets sesong: Thresh
Telenorliga-kommentator: Julian Nash
I 2015 flyttet Julian Nash fra Tromsø til Oslo for å kommentere e-sport og Telenorligaen. På den tiden var han mest kjent innenfor Starcraft II-miljøet, men mye har skjedd siden den gang. Det har blant annet vært et lite generasjonskifte i spillergruppen han kommenterer nærmest ukentlig.
– Da jeg begynte i 2015 var jeg helt ny til scenen. I dag ser jeg spillere jeg castet i Telenorligaen på den tiden, som «Hatrixx» og «Norskeren», spille på et høyt nivå internasjonalt. Det er kjempespennende. Jeg opplever det som at veteranene som tidligere dominerte de norske ligaene er på vei ut, mens en haug med nye spennende talenter er på vei inn for å overta plassen deres, sier Nash og fortsetter:
– Jeg har høye forhåpninger til mange av dem, så lenge de får gode organisasjoner i ryggen som støtter opp under utviklingen deres. Disse nye spillerne tror jeg er mye mer sultne, og med tanke på veksten og den økte synligheten til e-sport, både nasjonalt og internasjonalt, mener jeg at mange av disse kan nå langt!
– Hvilke spillere (og eventuellt lag) har overrasket deg mest?
– Det som har overrasket meg mest denne sesongen, er at Air e-sport kom seg til sluttspillet. De gjordet også på ved hjelp av en rekke spillere jeg ikke hadde hørt om før.
– Det er kult å se en såpass ny organisasjon utmerke seg i toppen. Jeg tror også at hvis de rydder opp i det tidlige spillet sitt, så kan de stille enda sterkere i neste sesong. Jeg er spent på å følge med på dem til vårsesongen, avslutter Nash.
LES OGSÅ: Trikken gikk på skinner hele veien fra 4. til 1. divisjon - neste stopp er å etablere seg
Disse synes Nash er best i hver rolle:
Top: Espen «espen5b» Drange Jensen (Riddle E-sport)
– «Espen5b» er nok ikke den spilleren flest hadde ansett som en av de sterkeste spillerne før denne sesongen, inkludert ham selv. Men mannen med det dårlige navnet har visst seg storslått frem denne sesongen.
Jungle: Anders «Sharp» Lilleengen (Fact Revolution)
– Selv om Fact Revolution røk ut i semien denne sesongen, er jeg fortsatt villig til å kalle «Sharp» for Norges beste jungler. Selv om han kanskje ikke kan ha kallenavnet «Udødelige Sharp» lengre, så er han fortsatt et husholdsnavn i norsk League of Legends, og jeg håper å se ham mer internasjonalt om han får det til å virkelig klaffe.
Midlane: Øyvind «Erixen» Saltrø Eriksen og Isak «Energy» Fjell (Nordavind)
– Mulighetene Nordavind skapte seg mot slutten av sesongen, ved å kunne mikse mellom «Energy» og «Erixen» i mid- og top-lane, er utrolige spennende. Det skaper mye fleksibilitet på grunn av deres forskjellige spillestiler. Dette gir igjen gode muligheter for å skape fordelaktige lane-kamper og styrker Nordavind sin draft veldig.
Marksman: Mathias «Tide» Kruse (Nordavind)
– «Tide» er definisjonen på hva jeg mener en solid marksman er. Sjeldent for synlig tidlig i kampen, men alltid en viktig brikke for laget på grunn av hans gode posisjonering og mekaniske ferdigheter. Lar du ham være i fred i starten så tar han fort over kampen senere.
Support: Omid «Touch» Rosander (Nordavind)
– Touch er nok en av de veteranene som har klart å holde seg mest relevant i norsk e-sport. Han er alltid en solid grunnstein for enhver lagoppstilling å basere seg på.
Spiller: Anders Lilleengen (Fact Revolution)
Som en av sesongens beste spillere, og også en av få som har fått spilt litt på lag utenfor Norge, er Anders Lilleengen en anerkjent jungle-spiller i den norske League of Legends-scenen. Når han ikke spilte i Telenorligaen, spilte han nemlig i den sterkeste nasjonale ligaen i Europa: Den spanske.
– Jeg spilte for Vodafone Giants sitt akademi-lag i andredivisjon i høst. Hovedforskjellen i og utenfor Norge (utenom nivået) er hvor seriøst alt er under treningskamper og antall timer som blir brukt. Vi trente fem til seks ganger i uken og det hendte at vi spilte en best av fem-kamp hver dag. Da gikk nesten halve dagen bort til treningskamper.
For litt over en måned siden fikk Lilleengen også mulighet til å dra til Malaga i Spania for å møte laget, bo på hotell og spise gratis i fire dager. Det er nemlig en av fordelene med å spille for store og etablerte klubber som Giants: De har ressurser.
– Dette er uvanlig for akademi-lag og spansk 2. div generelt, men det er en realitet med en så stor klubb som Giants. Det er gøy og da, å få dra til Spania i fire dager for å spille en turnering som ikke hadde pengepremier, og som heller ikke hadde noe å si for laget.
– Hvorfor tror du Fact Revolution, som er et lag med individuelt veldig gode spillere i de fleste roller, ikke klarte å nå finale i år?
– Jeg tror hovedproblemet vårt denne sesongen var at andre lag har blitt bedre og putter mer tid inn i arbeidet sitt rundt Telenorligaen. Det holder ikke å være et par gode veteraner som ikke spiller så mye og aldri trener sammen lengre.
– Jeg er skuffa over at vi ikke vinner Telenorligaen igjen, men samtidig så er jeg glad for at nivået i Norge stiger og at en faktisk må prøve litt hardt for å nå toppen. Laget er selvfølgelig skuffa, men jeg tror de andre lagene fortjener det mer, avslutter Lilleengen.
Disse synes Lilleengen er best i hver rolle:
Top: Håkon «Koolberg» Solberg (Celestial Gaming)
– Jeg har spilt mye med «Koolberg» og vet hvordan han opererer i et lag. Føler han tok kontroll i Celestial Gaming i høstsesongen og at han putta selv inn tiden for å være en god individuell spiller. Dersom han skulle prøvd seg utenfor Norge og Telenorligaen, tror jeg dog han hadde slitt mot bedre top-lanere og med hva oppgaven hans er på kartet til en hver tid.
Jungle: Ole-Martin «Ploxy» Glomsaas (Nordavind)
– De færreste er så stabile som «Ploxy». Etter en pause i militæret er han tilbake med stor suksess. Han har vært en av de beste junglerne i Norge i et par år nå, og endelig har han stallen rundt seg for å vise seg frem. Problemet jeg har med han er at han ikke er typen til å vinne kamper alene, og fra det jeg har hørt så sliter han med det kommunikative. «Ploxy» kunne hatt en sjanse uten for Norge så lenge han slapp å ha så mye ansvar og kunne ta en mer passiv rolle på laget.
Midlane: Øyvind «Erixen» Saltrø Eriksen (Nordavind)
– En unge utgave av «Lider» til tjeneste her, dårligere mekanisk, men bedre på å spille kontrollert. «Erixen» har vist seg hakket vassere enn de fleste mid-lanere i Telenorligaen i år og er stjernen til Nordavind. Jeg tror ikke «Erixen» hadde gjort det så bra utenfor Norge på sitt nåværende stadie, men han har definitivt potensiale.
Marksman: Mathias «Tide» Kruse (Nordavind)
– Hadde jeg blitt spurt om dette for en måned siden hadde svaret mitt vært veldig annerledes, men det viktigste en marksman gjør i den metaen her er å ikke dø alene i lane, slik at supporten kan vandre så mye som mulig. «Tide» gjør dette best i Telenorligaen. Av alle mine toppvalg, har nok han best sjanse til å gjøre det godt utenfor Norge. Spesielt med tanke på hva en marksman sin rolle er akkurat nå.
Support: Omid «Touch» Rosander (Nordavind)
– «Touch» har sine svakheter som spiller, men han har funnet hovedoppgaven til support-spillere i denne metaen: Han vandrer til mid-lane som bare det – og er ofte på rett sted til rett tid. Han vet hva han burde gjøre, men samtidig så vet de fleste supports på høyere nivå det. Derfor tror jeg svakhetene hans hadde blitt veldig utsatt dersom han skulle gjøre et nytt forsøk utenfor Norge.
Spiller: Håkon Solberg (Celestial Gaming)
Til tross for at Håkon Solberg ikke nådde opp med eget lag, har han likevel brukt mye av sesongen på å se andre lags kamper, spesielt som research frem mot egne møter med disse. I tillegg har analyseshowet han har vært en del av, D2-kontoret, vært en gylden mulighet til å drøfte andre lags ferdigheter ukentlig. Dermed har han fått et godt bilde av hva som skiller de gode fra de beste.
– Denne rangeringen er veldig subjektiv, den er basert nesten 100% på det jeg har sett av prestasjoner i Telenorligaen. Det finnes mange faktorer som spiller inn i verdisettingen av en spiller, men den viktigste er akkurat hvordan de presterer når det gjelder mest, forklarer Solberg og utdyper:
– Felles for spillerne på min toppliste er at de er svært konsistente. I tillegg finnes det kanskje noe korrelasjon med at de spiller på svært godt etablerte lag. Det har seg slik at i 2018 er et godt apparat rundt en fem-mann-lagoppstilling nesten like viktig som de fem som spiller.
Selv endte Håkon Solberg og hans lag Celestial Gaming på den kjedelige femteplassen denne sesongen. Han synes selv det er greit nok å bite i det sure eplet, når muligheten til å nå sluttspill lå helt i deres hender. De klarte bare ikke prestere når det gjaldt.
– Selv tror jeg vi bommet på sluttspillet av flere faktorer. Der det viktigste var mangel på individuelle talenter. Celestial har lenge vært et lag mange, om ikke alle spillerne presterer godt-nok. Våre avgjørende kamper bar preg av at alle spilte veldig bra som et lag, men at endel av de mekaniske ferdighetene stoppet oss fra å avslutte kampene til vår fordel.
Disse synes Solberg er best i hver rolle:
Top: Espen «espen5b» Drange Jensen (Riddle E-sport)
– «Espen5b» har vist seg som en solid og gjennomført top-laner. Han har vist at han kan la teamet bære kampen han mens han spiller tanks, og gjøre det selv når han får muligheten til det. I tillegg til dette regner jeg med at han er en solid lagspiller.
Jungle: Anders «Sharp» Lilleengen (Fact Revolution)
– «Sharp» i jungelen har lenge vært en nummer én i den rollen i Telenorligaen. Det er fordi han har overlegne makroegenskaper, i tillegg til at han plukker opp meta-helter tidlig. I det siste vil jeg dog si at Ole-Martin «Ploxy» Glomsaas har begynt å gi han er reell utfordring, så «Sharp» må stå på om han skal holde seg helt i toppen.
Midlane: Øyvind «Erixen» Saltrø Eriksen (Nordavind)
– «Erixen» som den beste i mid-lane er basert nesten 100 % på hans mekaniske ferdigheter, og evne til å spille alt av brukte helter. Han har vært strålende i mid-lane, selv om dette kan ha vært påvirket av at Nordavind er et veldig mid-sentralisert lag.
Marksman: Mathias «Tide» Kruse (Nordavind)
Support: Omid «Touch» Rosander (Nordavind)
– «Tide» og «Touch» i bot-lane har nylig havnet på toppen av min rangering. Det er fordi de er flinke på å skape to mot to-fordeler som de igjen «snowballer» inn til mid-lane. De har vist gang på gang at de er lynraske i rotasjoner, og har avgjort mange kamper på å være proaktive.
LES OGSÅ: – Lite sannsynlig at Riddle holder seg på toppen løpet ut
Hobbykommentator: Håkon Gabrielsen
Gjennom store deler av sesongen, har Håkon Gabrielsen (også kjent som «Pøbel») strømmet og kommentert kamper fra Telenorligaen. Han har også vært involvert som innbytter for et lag i andredivisjon og vært programleder og produsent for analyseshowet D2-kontoret sammen med Håkon Solberg og Anders Lilleengen.
– D2-kontoret var kjempegøy. Det tok et par episoder før vi skjønte oss på et format som funka bra, men når vi fant ut av det så gikk det ganske greit på skinner. Virker som analyseshowet vårt traff en del av dem som allerede følger med på den norske scenen. Det er derimot vanskelig å involvere folk som ikke kan noe om scenen fra før av føler jeg, sier Gabrielsen og legger til:
– Det har vært mye bra tilbakemeldinger på D2. Tror det har skapt litt mer engasjement og spenning rundt noen kamper og kanskje bygget litt identitet for spillere som ikke er så kjent fra før.
For uten om å drive med analyseshowet på Twitch, har Gabrielsen også kommentert en del kamper gjennom sesongen. I hovedsak har han fulgt Nordavind sine kamper, men enkelte uker har også kommentert kamper fra andre lag.
– Det har vært veldig gøy å kommentere kamper. I starten var det litt bare for å tulle og være litt ironisk mot norske castere og bare ha det gøy egentlig. Etterhvert ble det derimot mer seriøst. En stor del av det for meg var at det skulle være fokus på en mer avslappet atmosfære og at det ikke skulle være så seriøst.
– De aller fleste tilbakemeldinger har vært veldig positive føler jeg! Kampene har vært ganske spennende, men det er klare nivå forskjeller fra bunn, midten og toppen av tabellen, avslutter Gabrielsen.
LES OGSÅ: – Jeg og «k0u» har vunnet Telenorligaen hver gang vi har spilt på lag
Disse synes Gabrielsen er best i hver rolle:
Top: Isak «Energy» Fjell (Nordavind)
– Han har god erfaring og er en god spiller. Jeg føler at top-lane talentet i Norge er ikke helt på topp for øyeblikket. «quackss» er vel kanskje en av de som kan matche «Energy».
Jungle: Andreas «Skude» Skude (Riddle E-sport)
– Jungle går definitvit til «Skude». Han er et beist og det kan man ikke legge skjul på. Av norske spillere derimot må det enten bli «Ploxy» eller «Sharp».
Midlane: Øyvind «Erixen» Saltrø Eriksen (Nordavind)
– Her er det enten «Lider» eller «Erixen». «Lider» har jo ikke spilt de siste matchene, så «Erixen» får denne. Han er på et annet mekanisk nivå enn de fleste og vinner de fleste lanes uansett motstander.
Marksman: Mathias «Tide» Kruse (Nordavind)
– Denne er litt vanskelig da jeg føler at det ikke er noen som har vist at de er på et helt annet nivå fra hverandre. «Tide» eller «Jankova» er nok de sterkeste marksman-spillerne denne splitten. «Tide» har nok en liten fordel, med flere helter han kan bruke og at han er mer konsistent.
Support: Daniel «Wendelbo» Wendelbo (Riddle E-sport)
– «Wendelbo» er den sterkeste supporten i ligaen for øyeblikket. Han er på et høyere nivå enn alle de andre, som gjerne gjenspeiler seg i solospill-rangeringen. Hvis vi skal gå for bare norske, så er nok «Touch» den sterkeste norske supporten. Tett etterfulgt av «Accziz».
Håkon Solberg | Anders Lilleengen | Håkon Gabrielsen | Kristian Heggland | Julian Nash | |
Toplane | Espen5B | Koolberg | Energy | Espen5b | Espen5b |
Jungle | Sharp | Ploxy | Skude | Skude | Sharp |
Midlane | Erixen | Erixen | Erixen | ReodorFelgen | Erixen/Energy |
Marksman | Tide | Tide | Tide | Tide | Tide |
Support | Touch | Touch | Wendelbo | Wendelbo | Touch |
Er du uenig med ekspertene?
Som nevnt er det ingen automatikk i at laget som vinner, eller finalistene for den saks skyld, inneholder de absolutt beste spillerne i hver rolle. Og når til og med ekspertene kan være uenige i enkelte roller, så kan du også det.
Legg igjen en kommentar i diskusjonstråden under om hvilke spillere du ville valgt i hver rolle.