Feature

Spillåret 2022 - Største overraskelse, Beste visuelle opplevelse og Beste lyddesign

Vi har kåret årets spill i flere kategorier (del 2)

Her er andre del av vår årskåring.

I år som i fjor har vi i Gamer.no tatt en titt på spillene som har definert året som har gått, og trukket frem årets beste spillopplevelser på tvers av ulike plattformer. Vi har totalt ni kategorier: Beste enspilleropplevelse, Beste flerspilleropplevelse, Beste originale idé, Beste musikk, Beste lyddesign, Beste visuelle opplevelse, Beste historie, Største skuffelse og Største overraskelse. Som alltid har vi kåret én vinner i hver kategori, og to spill som deler på andreplassen.

Kåringen er delt i tre for å gjøre det hele litt mer oversiktlig. Dette er den andre av tre artikler, alle med tre kategorier hver.

LES OGSÅ: Våre favoritter i kategoriene Beste enspilleropplevelse, Beste flerspilleropplevelse og Største skuffelse »

På begynnelsen av 2023 vil du også få servert skribentenes personlige favoritter. Det er der vi får utløp for sine egne opplevelser, med spill av både kjent og mer ukjent art.

Vi fortsetter kåringen med spillene som overrasket oss mest:

Største overraskelse:

Pentiment

Tilgjengelig til Windows, Xbox One og Xbox Series X/S.

Da vi først fikk se Pentiment sommeren 2022 var det nok mange som skar en grimase og lurte på i hva i alle dager dette var. Var dette virkelig det neste spillet fra rollespillmaestroene hos Obsidian? Vi var alle dårlig forberedt på hva Obsidian kokte sammen. Pentiment er noe helt unikt i spillverdenen. Det er et spill som ikke bare forteller en engasjerende historie det er vanskelig å gi slipp på, men det byr på noe helt annet enn hva spill flest byr på.

Den kanskje største overraskelsen er i hvor stor grad spillet byr på en helt ny verden. Vi blir tatt med tilbake til 1500-tallet, til en epoke knapt rørt av spill. Ikke bare får vi ta del i et spennende mysterium, men spillet lærer oss på en engasjerende måte mye om historien og livet til de som levde på denne tiden. Pentiment er en helt unik opplevelse som forhåpentligvis vil inspirere mange til å plukke opp en historiebok.

Boblere:

Return to Monkey Island

Tilgjengelig til macOS, Nintendo Switch, Windows, Linux, PlayStation 5 og Xbox Series X/S.

Da Return to Monkey Island ble avduket på vårparten i år – først som en tilsynelatende aprilspøk, før det ble tydeligere og tydeligere at prosjektet faktisk var på vei – overrasket det stort. Her er noe ingen trodde skulle skje igjen: spillskaperen bak Monkey Island-serien, Ron Gilbert, tilbake med mer sjørøvermoro etter 31 år vekk fra serien. Og ikke minst skulle spillet plukke opp tråden fra «cliffhangeren» han forlot serien med da han pakket sakene sine i 1992.

Resultatet ble et av årets spill som ga (de fleste av) fansen det de hadde ønsket seg: Et gjensyn med, og en viderebygging av, en av spillhistoriens vittigste, smarteste og mest toneangivende spillserier. Gilbert og resten av utviklerne rasket med seg det som hadde fungert i spillene han ikke hadde vært involvert i (hei Murray!), og laget et nytt spill som makter kunsten å balansere mellom nostalgi og nye tanker.

Det at vi faktisk fikk Return to Monkey Island i 2022 er noe av det mer overraskende som har skjedd på lang tid. Og la oss nå håpe at dette ikke er slutten.

Cult of the Lamb

Tilgjengelig på macOS, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One og Xbox Series X/S.

Devolver Digital har de siste årene markert seg som en kløpper til å finne små, men utrolig gode spill å satse på. Også i 2022 leverte utgiveren flere perler. Blant dem var Cult of the Lamb – et koselig, men samtidig dypt uhyggelig spill som overrasket med sin svært engasjerende spillopplevelse.

Det relativt enkle konseptet – en slags kombinasjon av The Binding of Isaac og Don't Starve – er mesterlig utført av utvikler Massive Monster. Spillere legger ut på heltemodige utflukter i tilfeldig genererte omgivelser, og knerter fiender, sanker ressurser og redder nusselige dyr om hverandre. Alt arbeidet utføres imidlertid for en gud med tvilsomme motiver, og både ressurser og nye ledsagere mates inn i den religiøse sekten man får i oppgave å bygge opp.

Ikke bare er historien artig å komme seg gjennom. Cult of the Lamb skilter også med en rekke underholdende sideaktiviteter å pusle med, som holder liv i spillet lenge etter man når rulleteksten.

Beste lyddesign:

God of War Ragnarök

Tilgjengelig på PlayStation 4 og PlayStation 5.

I likhet med musikken er og lyddesignet i God of War Ragnarök rett og slett fantastisk. Santa Monica Studio har et imponerende stykke arbeid, og alt av effekter i spillet høres fabelaktig ut. Lyden av øksen til Kratos når han kaster og kaller den tilbake er dopamin rett inn i ørekanalen, men det finnes så mye mer.

Lydene fra alle de ulike monstrene, hvordan slagene treffer i kamp, og hvordan ulike evner høres ut er så gjennomført og solid. Og alle de effektene du ikke tenker på som bare er det. Lyden av føtter som treffer ulike underlag, hvordan ulike rustninger knirker og rasler, lyder i omgivelsene rundt deg til enhver tid.

Og kremen på toppen er stemmeskuespill i aller ypperste klasse, med den bærende, mørke røsten til Christopher Judge som rett og slett bare «er» Kratos.

Boblere:

Metal: Hellsinger

Tilgjengelig på Windows, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4 og Xbox One.

Metal: Hellsingers plassering her på listen handler om to ting: at spillet både makter å levere et knallsterkt lydspor, og smelte dette lydsporet sømløst sammen med selve spillingen.

I det som mest av alt minner om en blanding av Doom og Guitar Hero må du skyte fiendene i takt med tempoet til de heftige metal-låtene som bygger opp hvert av brettene. Det gjelder ikke bare skytingen, men selv det å lade hagla eller pistolen på nytt, eller dashe opp i luften med demonvingene dine Treffer du på slaget, gjør du betydelig mer skade, beholder en chain-bonus og bygger kjappere opp spesialangrepene dine. Ikke minst bygges musikken opp med flere og flere lag, helt frem til vokalisten kommer inn.

Når alt klaffer, kommer du inn i en slags transe der du nikker hodet i takt med skytingen, og mens demonene sværmer rundt deg, og du kjenner på et herlig rush. Omkranset av velprodusert metal-musikk, skyting som passer godt inn, og grusome demoner som gurgler når du tærer dem fra hverandre er Metal: Hellsinger blant årets store adrenalinrush-spill.

Gran Turismo 7

Tilgjengelig på PlayStation 5 og PlayStation 4.

Det er vanskelig å ikke berømme Gran Turismo-serien for spillenes omfattende detaljnivå. Utviklerne i Polyphony Digital setter alle kluter til for å gjenskape biler så nært som mulig i spillene, og dette gir blant annet utslag i lyden.

I Gran Turismo 7 har utviklerne fikset tredimensjonal lyd som byr på deilig motorduring, og lyder som responderer på hvordan man er i nærheten av andre sjåfører, folkemengder og alt mulig annet. For å få til dette har Polyphony laget et imponerende lydsystem som vi fikk se visualisert i en presentasjon der hver bil har en sirkel rundt seg, der lyden reaagerer på alle de forskjellige lydkildene.

Gran Turismo 7 endte opp med å bli en kritikeryndling her på Gamer.no, og lyden skal ha en stor del av æren for det.

Beste visuelle opplevelse:

Elden Ring

Tilgjengelig på PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One
og Xbox Series X/S.

Elden Ring er et mesterverk i nesten alt det gjør. Og en av de tingene From Software imponerer mest med i et av årets beste spill er det visuelle designet i spillet. Den åpne verdenen du utforsker, full av farer, spenner fra nydelig til grotesk. Det er vakre enger og mørke huler, massive bygninger og små kriker og kroker. Det er massivt og stort, det er variert og rett og slett en utrolig imponerende og vellaget verden.

Ta da også med mosterdesignet til From Software, som har skrudd det opp enda et knepp i Elden Ring sammenlignet med tidligere spill. Det er monstre du ikke greier å fantasere om engang, og det er en deilig, skrekkblandet fryd hver gang du møter på nye fiender, og da spesielt de mange sjefskampene i spillet.

Boblere:

Pentiment

Tilgjengelig på Windows, Xbox Series X/S og Xbox One.

Historien i Pentiment er kanskje den store stjerna, men spillets visuelle uttrykk bidro sterkt til å gjøre opplevelsen virkelig unik. Her har Obsidian – studioet bak spill som Fallout: New Vegas og The Outer Worlds – byttet ut storslåtte 3D-omgivelser med en verden inspirert av såkalte illuminerte manuskripter. Resultatet er et nydelig veggmaleri man virkelig kan leve seg inn i på vei gjennom eventyret om Andreas Maler.

Hver eneste bit av Pentiments utseende bærer preg av spillsjef Josh Sawyers forkjærlighet for historie. Alt fra klærne som spillets figurer har på seg til hus og klostre vekker 1500-tallssettingen til live, mens herlige panoramalandskap pryder bakgrunnen og setter prikken over i-en for et av årets vakreste spill.

God of War Ragnarök

Tilgjengelig til PlayStation 4 og PlayStation 5.

Santa Monica Studios har gjort det igjen! Etter den storslagne presentasjonen av Kratos inntog i norrøn mytologi i 2018, har de gått enda lengre i God of War Ragnarök. Dette er rett og slett et lekkert univers, med en visuell variasjon som bergtar.

Iskalde grotter i Niflheim avløses av heit og vond lava i Muspelheim, og så videre. Hvert av de ni rikene Kratos og Atreus besøker er en visuell fryd, og overgangen mellom de ni rikene hele skjer sømløst. Her går vi inn og ut av visuelt imponerende drømmer, til eventyrlige kontinenter i det som er blant PlayStations mest imponerende grafiske spill i år.

Når de største øyeblikkene i Ragnarök treffer, er det vanskelig å ikke la seg rive med og leve seg inn i det massive eventyret. Og derfor er God of War Ragnarök blant de beste visuelle opplevelsene i 2022.

Det var alt for del 2! I neste artikkel får du se hvilke spill vi har kåret i kategoriene Beste musikk, Beste historie og Beste originale idé.

Siste fra forsiden