Intervju

Unike rytmer fra Norge

Umami fra Tumbleweed

Kan spennende Umami bli en PSN-slager?

KÖLN (Gamer.no): Har du testet Skybound på iPhone/iPod Touch? Det er et finurlig, lite spill der du ganske enkelt skal sørge for at en ball spretter høyere og høyere opp i himmelen. Utviklerne bak spillet er norske Tumbleweed, basert i Hamar, som består av fem unge herrer. I mai ble det pris for Skybound, da man fikk utmerkelsen «beste nye talent» under Nordic Game i Sverige.

Slik ser Umami ut.

Ny hit?

Nå har det seg slik at Tumbleweed har flere jern i ilden. For tiden er fokuset først og fremst på Umami, et rytmespill som kommer til PlayStation Network i løpet av 2010. Gamer.no testet spillet og snakket med utviklerne under Gamescom.

Prinsippet er ganske enkelt. Du styrer en liten figur i et sidescrollende landskap, der du skal treffe pilsymboler i takt med bakgrunnsmusikken. Pilene symboliserer hvilken vei du skal trykke på D-paden når de befinner seg inne i et slags sikte som er noen centimeter foran selve figuren.

Dette er utfordrende nok i seg selv, men Tumbleweed vil at du skal utfordres skikkelig. Du blir nemlig angrepet av fiender underveis, samtidig som du skal plukke gullmynter rundt om kring på brettene. For å slippe unna angrep og samle penger må du hoppe, og du kan tenke deg hvordan det blir når du samtidig skal ta hensyn til disse ustanselige pilene. Resultatet er et slags Guitar Hero-inspirert plattformspill på syre, og det mener jeg som et pluss i boken.

– Den største utfordringen var egentlig spillkonseptet, sier studiosjef Kristoffer Jetmundsen til Gamer.no.

Og han utdyper:

– Vi har hatt en interativ tilnærming til Umami. Den første ideen gikk på at det skulle bli et rent rytmespill, men vi tok et oppgjør med oss selv og fant ut at vi ville ha flere nye elementer.

Håvard Christensen (t.v.) og Kristoffer Jetmundsen viser frem Umami. (Foto: Mikael H. Groven/Gamer.no)

Resultatet blir det Umami vi kikket på i Köln.

– Vi kjørte en skikkelig idémylding, og da kom Christer (Tumbleweed-medarbeider) på en hoppemekanisme for figuren. Da kunne vi også legge til fiender og flere plattformer figuren kunne bevege seg på, forteller Tumbleweeds sjefsprogrammerer, Håvard Christensen.

Ikke lett

Selv for en forholdsvis «enkel» tittel som dette, har det imidlertid ikke manglet på motbakker.

– Vi har hatt mange utfordringer underveis, men det er så utrolig morsomt når det faktisk fungerer, sier Jetmundsen.

Dessuten har man gått fra iPhone til PlayStation 3. Litt av en overgang, og så er det jo så mye snakk om at det er så vanskelig å utvikle til PS3. Stemmer dette?

– Det er en helt ny verden å utvikle på PlayStation 3, det er langt flere parametre man må ta hensyn til, sier Christensen.

Likevel vil ikke Tromsø-patrioten gå med på at det er så innmari innfløkt å jobbe med PS3:

En sort, sort verden.

– Det har ikke vært så vanskelig for oss, men vi er heldige fordi spillet er ganske enkelt i stilen. Det eneste vi egentlig måtte lære var grafikkmetoden til Sony.

Det er heller andre ting, som er en fellesnevner for de fleste spill, som har vært mer problematisk – og dette har i mindre grad vært plattformavhengig.

– Det at vi la til hoppingen gjorde at vi måtte ha et større fokus på nivådesign, dette har også vært en vanskelig, teknisk utfordring, sier Jetmundsen.

Du må nemlig ha fulgt med i mattetimene for å kunne lage en tittel som Umami:

– Det er først og fremst flyten i spillet vi har slitt litt med å få til. Det er veldig mye matematikk involvert i et slikt spill som de som faktisk koser seg med det ikke ser.

Sonys nåde

Tumbleweed er fortsatt langt i fra ferdig med sitt siste prosjekt, og det er et aldri så lite hinder som må forseres før man endelig kommer seg ut på det potensielt innbringende PSN.

Helt i skyene, som i Skybound.

– Umami skal gjennom flere godkjenninger, det er et trangt nåløye men det går nok bra. Sony var innom her i går og likte det de så. De var faktisk ganske ivrige på en PSP-port allerde, noe som lover godt, forklarer Christensen.

Dermed kan Umami bli en såkalt Minis-applikasjon til PSP Go også.

– Hvor stort er spillet?

– Spillet består av ti brett, og vurderer også å støtte det med nedlastbart innhold senere, sier Christensen.

Selv om produktet er lovende er det imidlertid ikke lett for en liten, uavhengig utvikler å hevde seg i dagens spillindustri. Nordmennene jobber hardt og målrettet for å bli lagt merke til.

– Det er alltid vanskelig å bli lagt merke til internasjonalt, men vi tar tilbud som for eksempel å stille på slike messer som dette og snakker gjerne med journalister. Videre forsøker vi å sosialisere med folk som lager og er interesserte i spill, sier Christensen.

Skikkelig norsk landskap.

Åpnet dører

Skybound var i så måte et viktig fundament for Hamar-utviklerne.

– Vi har kanskje ikke tjent store penger, men prosjektet ble så absolutt lagt merke til, forteller Jetmundsen.

En pris eller to er heller ikke å forakte:

– Prisen under Nordic Game åpnet flere dører for oss, men man legges også merke til når man faktisk har gitt ut noe.

Det er ikke bare utviklerne som er norske når det kommer til Umami, sannelig min hatt har man ikke fått plass til litt hjemmegrodd musikk også.

Lett start på brettet.

– Vi har lisensiert ti norske låter til spillet, blant annet Ugress. Musikken skal være skreddersydd til spillet i så stor grad som mulig, vi snakker tross alt om rytmer her, avslutter Christensen.

Konklusjon

Det vi fikk sett av Umami er utvilsomt lovende, det er rett og slett morsomt å spille – med en innovativ miks av rytme- og plattformelementer. Dessuten skal du garantert få noe å bryne deg på også, de vanskeligste brettene kan nesten sammenlignes med de høyeste vanskelighetsgradene i Guitar Hero.

Så spørs det om dette blir en hit med bred appell? Jeg ser ikke bort i fra det, nettopp på grunn av dette med at man blander sammen sjangere som allerede er vellykket. Du kan selv få muligheten til å prøve spillet tidlig. Send en e-post til Tumbleweed om du ønsker å hjelpe dem med testing av Umami.

Siste fra forsiden