Feature

Ukas anbefalte iPhone- og iPad-spill

Her er fire spillperler som er helt gratis.

1: Side 1
2: Side 2
Undercroft.

Emissary of War

Sjanger: Eventyr
Pris: Gratis
Type: iPad, iPhone, iPod Touch
Utvikler: Cedar Hill Games
Last ned her

De siste årene har vi sett en rekke utviklere hoppe av trippel A-toget for å gå over til å lage småspill. Det regner jeg som en positiv trend, mer eller mindre, for mange av de beste og mest nyskapende spillene til PlayStation Network, Xbox Live Arcade og iOS har vi fått fra folk som tidligere kastet bort talentet sitt på brune skytespill og andre masseprodukter.

Cedar Hill Games består av to tidligere Bioware-ansatte, som har valgt å ta med noe av sin erfaring med handlingsbaserte spill til sin første utgivelse, Emissary of War. Det har fullt stemmeskuespill, en sann sjeldenhet på iOS, og et handlingsforløp akkurat så selvironisk dårlig at det ikke blir påtrengende.

I Emissary of War styrer du barbardiplomaten Bhent, en muskelbunt med trendy skjeggstubber og enhjørningsfrisyre. Han drar rundt og løser konflikter med noe langt mektigere enn pennens formaninger og resolusjoner - harde sverdslag. Spillet er, som man kanskje kan forvente, et enkelt actionrollespill der du skal gjøre kål på monstre og mennesker. Bhent styrer du enkelt ved å trykke på de stedene han skal gå til og fiendene han skal slå.

Det er episodisk oppbygd, og du kan spille den første episoden gratis. For å få tilgang til resten må du betale 21 kroner. Selv brukte jeg en drøy halvtime på å gjennomføre den første episoden, altså er det ikke så veldig mye spilletid du får gratis. Til gjengjeld byr spillet på en god del variasjon, og faller heller ikke for fristelsen til å smøre begrenset innhold utover en stor spilleflate.

Undercroft.

Ved din side har du den veike medhjelperen Hassock. Han er tynnhåret, spedbygd som en Blindern-foreleser, og har som sitt ene formål i livet å støtte opp under Bhents heltegjerning. Det gjør han med et utvalg alkemiske oppkok som han hiver automatisk mot Bhent, seg selv eller fiender i nærheten. Du velger selv hva han skal bruke og i hvilken rekkefølge han skal bruke det i, ved å legge det inn i en slags «kø». Om Bhent sliter, for eksempel, gjelder det å legge inn noen helsedrikker, hvis fiendene nærmer seg bør du helst få med noen eksplosive kjemikalier også.

I tillegg har Bhent et «rage attack», som bygges opp etter hvert som han tar skade. Disse skader ofte flere fiender av gangen, og bruken av dem er kritisk for å lykkes. Det er flere typer «rage attacks», nye låses opp ved å kjøpe sverd i spillets butikk, med en tilsvarende ordning for Hassocks kjemikalier. Både Bhent og Hassock oppgraderes med mynter og runer. Myntene brukes til å kjøpe nytt utstyr til dem, mens runene gir deg muligheten til å oppgradere helse, hurtighet og slagkraft.

Som Pocket RPG er dette et godt eksempel på hvordan actionrollespill kan tilpasses iOS. Særlig medhjelpersystemet syntes jeg var smart laget. iPad-utgaven er å foretrekke, men spillet er utvilsomt spillbart på iPhone også. Handlingen er ikke direkte bra, mer morsom i sin selvbevisste tåpelighet, men jeg satte pris på den uansett. Dessverre er det veldig, veldig kort, noe som trekker kraftig ned i sluttvurderingen.

6/10

Trainyard Express.

Trainyard Express

Les også
Mer zombieslakt til Dead Island

Sjanger: Gåteløsing
Pris: Gratis
Type: iPhone
Utvikler: Matt Rix
Last ned her
Kjøp fullversjon her

Endelig noen som har skjønt det; gåtespill er på sitt beste når du har oversikt. Trainyard er noe av den beste hjernetrimmen du kan finne på iOS, et typisk eksempel på en god idé som tøyes akkurat så langt som den tåler, med solid gjennomføring og god presentasjon. Det har blitt en moderne klassiker siden det kom ut i fjor, og hører til blant kanonspillene på App Store.

I Trainyard bygger du skinner på et syv ganger syv stort rutenett. Målet er å få fargesorterte tog fra startstasjon til riktig endestasjon – et rødt tog må altså ende opp i en rød endestasjon.

Trainyard Express.

Så blir det gradvis mer innviklet. Når to primærfarvede tog treffer et spor samtidig slås de sammen til sekundærfarvede tog. Hver rute kan ha opp til to skinneganger, og et passerende tog pensler det neste toget inn på et nytt spor om de to skinnegangene har samme utgangspunkt. Etter hvert dukker det opp mellomstasjoner som endrer fargen på toget, eller deler togene dine i to.

Det høres komplisert ut, men du mister aldri oversikten. Trainyards store styrke er nemlig at det gir deg en solid innføring i alle regler og systemer du må ta i bruk. Hvert nye spillelement er ledsaget av et utvalg prøvebrett. Det trener hjernen din til å tenke i nye baner, for å si det på den måten, før du får noen skikkelige nøtter å bryne deg på.

Ren mestringsfølelse er meg ikke forunt i mange gåtespill, og det er ofte fordi jeg rett og slett ikke skjønner hva jeg skal gjøre, eller ikke egentlig er klar over hvilke alternativer jeg har for å løse problemene. Når alt legges frem i klartekst på denne måten, blir spillopplevelsen håndgripelig – og også gøy.

Fullversjonen av Trainyard koster bare 7 kr, men Rix har også laget en gratisversjon, Trainyard Express, som har 60 helt unike brett som ikke forekommer i fullversjonen. Om du overhodet er interessert i hjernetrim og gåteløsing er Trainyard et must. Det er også en fin inngangsport for sjangeren til de som ellers ville latt seg skremme av merkelappen.

9/10

Les også: Ukas anbefalte iPhone- og iPad-spill (uke 33)
Les også: Ukas anbefalte iPhone- og iPad-spill (uke 32)

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden