Tunnelsafari, klosseknusing og vampyrpusling

PSP Minis - del 4

Hold på hatten og gjør deg klar til foreløpig siste omgang med småspill til PSP.

Hjertelig velkommen til siste del av artikkelserien om PSP Minis. Del en, del to og del tre finnes fortsatt, hvis du ikke visste det.

PSP Minis er små, enkle spill du kan laste ned direkte til PSP-en din. Det går opp og ned her i livet, og slik er det også med PSP Minis. Hvilke spill bør du invitere inn i varmen, og hvilke kan ta sin hatt og gå? Den som leser videre, får svaret.

Brainpipe

Jeg vet nesten ikke hva som er verst med Brainpipe: At det banale spillkonseptet kun går ut på å styre unna hindringer og samle glødende dingsebomser, eller at utviklerne har prøvd å dekke over den manglende dybden med en "trippy" og "psykedelisk" look som kanskje i det minste ville vært moteriktig en gang på søttitallet.

Vel, så klart er det mangelen på dybde som er verst. Spillet styres fra førstepersonsperspektiv, og du raser nedover "helt utflippa" tunneler mens du unngår alle de "spejsa" hindringene. Du må samle små, hvite kuler for å få ekstra poeng. "Fett, esse!"

Synes du det er irriterende at jeg plasserer "hipp" søttitallsslang rundt omkring i teksten? Håper det, for det er et forsøk på å gjenskape irritasjonen du opplever av å spille Brainpipe. Konseptet er syltynt, og selv om grafikken er kompetent og lydsporet har en viss sjarm, lurer det ingen. Du går lei spillet før du er ferdig med første omgang. "Nedtur, mann!"

Brainpipe ville kostet deg 43 kroner på Playstation Store, men du skal ikke kjøpe det. Avtale?

Fortix

Du verden, dette er gammalt. Qix kom ut i 1981, og gikk ut på at du måtte beseire fiender på et åpent brett ved å bevege deg ut i området og tegne opp rette linjer. Når du fylte ut et område overtok du det, og målet var å erobre en viss andel av hvert brett mens du unngikk å bli spist av de skumle dragene som fløy rundt.

Grunnen til at jeg nevner dette, er så klart at Fortix er nesten akkurat det samme spillet. "Nesten" fordi du også må erobre fort på hvert brett, og noen nye fiender er blitt lagt til. Hjelpemidler er også tilgjengelig, så du står ikke helt forsvarsløs mot hordene av drager, kanoner og vampyrflaggermus.

Uansett, gjør det noe at konseptet snart feirer tredveårsjubileum? Ikke egentlig. Dette er et actionspill med høyt tempo som krever planlegging og taktiske evner, og opplevelsen er fortsatt engasjerende. Det eneste problemet er at alt er så smått at det er fort gjort å tro at man er på den trygge grenselinja mens man egentlig er en millimeter ute i fiendeland. Likevel byr Fortix på en morsom avkobling noen minutter i slengen.

Fortix koster 34 kroner på Playstation Store.

Les også
Blur blir forsinket

Breakquest

Som flere andre Minis er Breakquest en ny vri på et eldgammelt spillkonsept. I dette tilfellet er det klassikeren Breakout som har fått en oppdatering. Breakquest gir deg en diger haug med forskjellige brett bestående av klosser og andre hindringer. Romskipet du styrer må sprette en ball rundt omkring for å knuse klossene.

Velkjent og ikke spesielt spennende opplegg der, altså. Breakquest varierer formelen ved at alt i spillet påvirkes av enten gravitasjon, akselerasjon eller begge deler. Du kan skru ballen din med et knappetrykk, og det finnes flere uødeleggbare hindringer som ofte forpurrer planene dine.

Breakquest er godt sammenskrudd, men de mange bonustingene du kan samle opp - sammen med alle tingene du må holde styr på - gjør dette mye mer komplekst og vanskelig enn det virker innledningsvis. Her må du jobbe hardt for å bli god, men de mange uforutsigbare elementene gjør opplevelsen litt mer frustrerende enn godt er. Likevel er Breakquest et godt kjøp for de som liker en real utfordring.

Breakquest koster 26 kroner på Playstation Store. Pass på så ikke ballen slår vekk pengene dine før du får betalt.

Vempire

Hvis du har spilt Bejeweled Twist, så har du spilt en bedre versjon av Vempire. Her er du en vampyr som må snurre på brikker i et lite spillefelt, og plassere fire like symboler i sammenhengende linjer - som så forsvinner. Hvis du klarer å matche et visst antall linjer innen tidsfristen, går du videre.

Vempire prøver å live opp denne kjente formelen ved å legge til forskjellige brikketyper som enten gir deg bonuser eller gjør ting vanskeligere for deg, og innimellom blir du angrepet av bosser som kludrer til hele spillebrettet. Til gjengjeld kan du samle hjelpemidler som gir permanente bonuser, eller kjøpe hjelpere for gullet du samler opp.

Vi har sett alt dette før, og Vempire avslører ganske fort at det er veldig lite dybde bak alt fiksfakseriet. Grafikken er stilig, men du går fort lei brikkesnurringa. Det eneste målet i spillet er å klare hvert enkelt brett, og dermed er det heller ingen vits i å spille spesielt taktisk. Spillet har rett og slett for lite kjøtt på beinet til at dette er verdt noe mer enn en rask titt.

Vempire koster bare 26 kroner på Playstation Store, og dermed er det akkurat så billig at det er verdt det for et par timers tidtrøyte.

Det var alt for denne gang. Det kan hende vi får anledning til å teste flere PSP Minis ettersom de dukker opp. Den som lever, får se.

Siste fra forsiden