Den britiske fjernsynskanalen ITV viste nylig en egenprodusert dokumentarfilm hvor de undersøkte båndene mellom den libyske ex-diktatoren Muammar Gaddafi og den nord-irske terrororganisasjonen IRA.
Her viste de blant annet en videosnutt hvor et helikopter ble skutt ned av personer på bakken. Snutten ble presentert som et hemmelig IRA-opptak fra 1988, hvor et britisk helikopter blir skutt ned.
– Med Gaddafis tunge maskingevær var det mulig å skyte ned et helikopter, som terroristenes egne opptak fra 1988 viser. Det var dette sikkerhetsstyrkene fryktet mest. Det kan ha vært et heldig treff, men for hæren og mannskapet var én gang nok. Ingen døde i dette angrepet, sier forteller Paul McGann mens snutten vises.
Våkne seere synes imidlertid det var noe kjent med videoen, og oppdaget at den slett ikke var noen hemmelig IRA-film, men et opptak fra krigsspillet ArmA II. Etter hvert som saken ble kjent har brukere identifisert et Youtube-klipp lastet opp av en spiller som kilden for videoen.
De tsjekkiske skaperne av ArmA II er overrasket over at spillet deres dukket opp i en dokumentar om IRA:
– Vi kommer til å prøve å få en forklaring fra ITV om hvordan dette kunne skje. Noen ganger leder kreativiteten og realismen i spillene våre til ganske sprø resultater, og dette er et eksempel på det. Jeg så kort gjennom hele dokumentaren, og kan fortsatt ikke tro feilen ettersom den jevnt over er en veldig seriøs produksjon, sier Bohemia Interactive-sjef Marek Spanel til PC Gamer.
ITV erkjenner feilen, og hevder samtidig at de har ekte video av nedskytingen av det britiske helikopteret. En talsperson sier følgende til den britiske avisen The Telegraph:
– Hendelsene som trekkes frem i Exposure: Gaddafi and the IRA er ekte, men det viser seg at det korrekte videoklippet fra 1988-hendelsen ikke ble plukket ut under redigeringsprosessen. I stedet valgte produsentene den andre videoen ved en feil. Det var en uheldig menneskelig svikt, som vi beklager.
Dokumentaren er nå trukket tilbake, og ITV jobber med å legge inn den riktige videosekvensen. Det er mulig å finne det som later til å være den autentiske videosekvensen på Youtube.