Tidligere denne uken listet vi opp fem enspillerserier som kan by på mye moro og omfattende fortellinger i disse pandemitider, og nå har turen kommet til flerspillerspillene.
Det blir som kjent mye dødtid i ukene framover, men det er viktig å ikke gi helt slipp på omverdenen selv om man holder seg i selvpålagt hjemmekarantene. Dette er spill du kan spille med venner, fiender og vilt fremmede — så lenge serverne er i gang, er det alltid moro å finne her.
I stedet for å plukke ut ett spill fra hver av de mest populære flerspillersjangrene, setter vi heller et større søkelys på hva som gjør de ulike sjangrene unike og hvilke spill som skiller seg ut fra røkla.
Battle royale
Siden sjangerens oppblomstring med Playerunknown's Battlegrounds i 2017, har battle royale – spillene hvor en bøling spillere kaster seg ut av et fly og kjemper om å bli den siste overlevende – tatt over rollen som den mest prominente formen for skytespill.
Fortnite holder fortsatt stand som det mest populære spillet i skolegården takket være nye sesonger, godt produserte turneringer og spennende innhold knyttet til ulike deler av populærkulturen. Likevel er det enda mer interessant når nye aktører gjør sitt inntog på markedet. Friskt blod fører til nye ideer, og er det én sjanger som fortsatt har mye ubrukt potensiale, er det battle royale.
Vi lot oss for eksempel kraftig begeistre for fjorårets Apex Legends som introduserte et fenomenalt ping-system og interaksjoner som gjorde samarbeid med andre spillere til en lek. Dette er et fartsfylt skytespill som stadig kommer med nye ideer som fort blir adoptert av andre spill, og det er det god grunn til: Apex Legends er rett og slett bare veldig forseggjort.
I disse dager herjer imidlertid den nye Call of Duty-varianten Warzone. Warzone skiller seg også ut via sine mange nye ideer og spennende utforming. Her får man for eksempel leke seg med kjøretøy og interaktive oppdrag underveis i kampene; når man dør blir man sendt til en gulag hvor man må vinne en enmannsduell for å komme tilbake til live; og man kan benytte seg av valuta man finner rundt på kartet til å kjøpe klassiske «killstreaks».
Tre spilltips: Hvis du liker fart, akrobatikk og helter med ulike ferdigheter, er Apex Legends det du bør gå for. Fortnite er en fin variant for litt yngre spillere med raske reaksjoner og teft for å bygge innimellom skuddvekslingene. Call of Duty: Warzone er det nyeste battle royale-spillet på markedet og ligger nærmere de mer realistiske kampene fra sjangerens begynnelse.
Samlekortspill
Digitale samlekortspill fikk for alvor en renessanse da Blizzard lanserte Hearthstone: Heroes of Warcraft i 2014. Å samle kort, åpne pakker og sette sammen egne kortstokker med kraftige monstre og mystisk magi ble mektig populært nesten over natten, og siden den gang har det gått tett i tett med konkurrenter som alle forsøker å replisere Hearthstones suksess.
Det har kommet en del brukbare konkurrenter opp gjennom årene, og så sent som for to snaue måneder siden lanserte Riot Games en League of Legends-variant, Legends of Runeterra. Den falt i svært god jord her på bruket, hvor undertegnede blant annet satte stor pris på de unike helteskikkelsene og de vanvittig lekre kunstverkene som preger spillets kort. Og så hjalp det også langt på vei at spillet sløyfer tilfeldige kortpakker som kan kjøpes for ekte penger.
En annen variant som har bydd på mye god underholdning er The Elder Scrolls: Legends, et eksperimentelt sidesprang fra den populære spillserien med samme navn. Her lot vi oss imponere av den interessante enspillerdelen, spillets valg om å dele spillbrettet i to deler og mektige profetier som kan rokke ved spillets gang. Bethesda har dessverre besluttet å stanse videre utvikling av spillet, men det er fortsatt mulig å kaste seg ut i flerspillerkamper.
Og så må vi selvfølgelig ikke glemme The Witcher-avløperen Gwent som fortsatt er tilgjengelig på PC.
Tre spilltips: Hearthstone viser at de eldste fortsatt er eldst og holder seg stadig aktuelt med nye kortpakker og utvidelser. Nykomlingen Legends of Runeterra har imidlertid mye spennende å komme med, og er i tillegg en variant som (etter det vi har erfart) krever hakket mer strategi og tålmodighet enn konkurrentene. Vil du ha noe litt annet, er det ikke for sent å gi The Elder Scrolls: Legends og dets merkelige, men interessante tosidige spillbrett en sjanse.
MOBA
Multiplayer Online Battle Arena, også kjent som MOBA, er en sjanger som bør være ganske kjent for de fleste, all den tid det lenge var verdens mest populære spillkategori. I disse spillene kan man velge mellom en rekke unike helter med forskjellige angrep og egenskaper; man spiller som regel på lag med fire andre spillere; og målet er å ødelegge fiendens base før de ødelegger din. For å piffe opp det hele må man jevnlig knerte datastyrte monstre for å nå nye nivåer og tjene gull man kan kjøpe oppgraderinger med.
Sjangeren ble til som en rekke modifikasjoner og kart basert på Blizzards strategispill på begynnelsen av 2000-tallet, med Defense of the Ancients i hovedrollen. Arven fra denne modifikasjonen lever i dag videre gjennom Valves populære Dota 2. Dette er et spill som krever mye tålmodighet og kjappe reaksjoner, men det er til gjengjeld svært tilfredsstillende når man omsider mestrer spillets mange systemer.
Det mest populære MOBA-spillet per dags dato, League of Legends, er betydelig enklere å sette seg inn i og mer imøtekommende for nye spillere. Det blir ofte sett på som et enklere spill, takket være et mer oversiktlig brukergrensesnitt og færre kompliserte gameplay-elementer. Spillet har likevel masse dybde for den som ser etter en skikkelig utfordring, og med nærmere 150 vidt forskjellige helter å velge mellom er det alltid noe nytt å oppdage og prøve ut.
Tre spilltips: Er du av det tålmodige slaget og har sans for spill med mange strategiske systemer, er Dota 2 en sikker vinner. League of Legends er hakket enklere å forstå seg på, og egner seg både for nykommere og veteraner takket være det massive utvalget av spennende helter. Smite er et tredje alternativ — her tar du kontroll over guder fra alle verdens mytologier, men vær var på at dette spillet skiller seg kraftig fra de andre ved at kameravinkelen er satt til bak figurens rygg.
Slåssespill
Slåssespill er pur konkurransedrevet spillmoro, og selv om det ofte er best å spille disse spillene ansikt til ansikt med en god kamerat, duger det som regel vel så godt over internett.
Å finne et slåssespill å sette pengene sine på er ikke bare-bare, særlig hvis man ikke har noen utpreget erfaring med sjangeren fra før av. Det er så mye å bestemme seg ut fra, enten man ser på spillenes visuelle stil, lar seg inspirere av turneringer man ser på nettet eller har lyst på noe som ikke er så himla vanskelig å komme i gang med.
Dragon Ball FighterZ er et av de klart peneste slåssespillet på markedet. Her kastes man ut i en rekke basketak som en av de mange figurene fra den evig aktuelle japanske serien, og utviklerne har vært så tro mot opphavsmaterialet at det til tider føles som om man er en del av den kramgode tegneserien.
Tekken 7 er et litt mer tradisjonelt valg, all den tid det både er roligere og mer metodisk enn mange av konkurrentene. Her går det i enkle kombinasjonsangrep og figurer det er lett å bli kjent med, og en del audiovisuelle valg (slik som hvordan sakte film aktiveres hvis kampen avgjøres med en hårsbredd) gjør dette til et av de klart mest givende slåssespillene per dags dato.
Nintendo er også med på notene med det nyeste spillet i Super Smash-rekken. Super Smash Bros. Ultimate lar deg spille som alt fra Kirby, Samus og Donkey Kong, til Solid Snake, Cloud Strife og Banjo & Kazooie. Det er kjapt, kaotisk, spennende og fargerikt — og det er egentlig alt du trenger å vite.
Tre spilltips: Sogner du til to dimensjoner, omfattende kombinasjonsangrep, hyperaktive animasjoner og blodlekker grafikk, er Dragon Ball FighterZ et ypperlig alternativ. Super Smash Bros. Ultimate egner seg godt for de som vil ha et slåssespill det er enklere å forstå seg på, uten at dette noensinne går på bekostning av konkurranseinstinktet. Her kryr det også av kjente og kjære fjes fra alle kanter av spillhistorien. Det er imidlertid umulig å komme utenom Tekken 7. Her får du spennende figurer som er enkle å lære og vanskelige å mestre, samt en rekke adrenalinfylte spillmekanikker som virkelig kan få blodet til å koke.
Overlevelsesspill
Overlevelsesspill kan være så mangt, men sjangeren defineres først og fremst av at man kastes inn i et ubarmhjertig spillunivers hvor målet er å klare seg med det man finner. Det varierer litt hva man trenger for å klare seg, men ofte må man sanke mat og materialer man kan bygge ting av, samtidig som man er nødt til å finne et sted å søke tilflukt fra monstre og andre spillere.
Det klassiske eksempelet er Minecrafts overlevelsesmodus, hvor man øyeblikkelig må banke i stykker trestammer og grave seg jordhus for å unngå å bli sprengt av beist som kommer ut om natten.
Noen litt mer dagsaktuelle eksempler (all den tid det snart nærmer seg ti år siden Minecrafts lansering) er Rust, DayZ, The Isle, Conan Exiles og ARK: Survival Evolved. Dette er alle spill hvor målet er å enten samarbeide med eller konkurrere med andre spillere for å overleve lengst mulig. Perfekt for de som ikke har noe imot å lage hyss for andre spillere nåt anledningen byr seg, være seg det medlemmer av vennegjengen eller komplett fremmede.
Tre spilltips: Minecraft er fortsatt en trygg innertier for de som liker å bygge og overleve i et enkelt og fargerikt spillunivers. ARK: Survival Evolved har dinosaurer du kan temme og ri på, noe som er grunn nok alene til å gi det en sjanse, mens Conan Exiles er et norskprodusert overlevelsesspill som kaster deg ut i det barske universet fra Conan the Barbarian.
LES OGSÅ: Fem massive spillserier du kan fordype deg i i karantene »