Trener opp slagpasienter med spill

Hva med spilling på blå resept?

Vi vet at spilling er bra for deg, men nå er et team forskere ved universitetet i Newcastle igang med et prosjekt som kan gi nok en fjær i hatten for spillbransjen.

Slageksperter ved universitetet har nemlig gått sammen med en spillutvikler for å lage bevegelsesbaserte spill som vil fungere som terapi for slagpasienter, fortelles det i en pressemelding.

Trening tar tid

Etter et slag kan det ta pasienter lang tid å gjenerobre kontrollen over den rammede armen eller hånda. Det skal ofte mange måneder til med daglig trening, under veiledning av eksperter. En slik opptrening er både kostbar og ikke minst vanskelig å holde seg motivert for.

Derfor har gruppen bestemt seg for å lage en serie spill, kalt Circus Challenge.

Skjermdump fra presentasjonsvideoen.

Ved å lage spill som er morsomme, samtidig som de byr på de repetitive øvelsene som trengs for å gi førligheten tilbake til disse pasientene, er håpet at opptreningen vil gå betydelig lettere for pasientene. For ikke å snakke om at det er noe de kan gjøre hjemme i egen stue.

En av forskerne ved universitetet, Janet Eyre, forteller at drøye 80 prosent av slagpasienter i dag oppnår aldri full førlighet igjen, noe som ikke bare gjør det vanskelig å komme tilbake i jobb, men også å gjøre helt dagligdagse ting som å trekke opp en glidelås, re opp senga eller knytte skolisser.

– Med spillene våre blir pasientene så oppslukt av konkurransen og hendelsene på skjermen at de helt glemmer at det er snakk om terapi, forklarer Eyre.

Så langt viser forskningen at 45 minutter med trening hver dag vil være nok til at svært mange vil være istand til å vende tilbake til jobb og ta vare på seg selv.

Sirkusliv

Spillet, som på mange måter ligner et hvilket som helst Kinect- eller Move-småspill, byr på øvelser som løvetemming, sjonglering og andre sirkusklassikere. Øvelsene blir gradvis vanskeligere, i takt med at pasienten får trent opp bevegeligheten sin. Hvilken konsoll og hvilket bevegelsessystem det er snakk om, sier pressemeldingen ingenting om.

Prosjektet har støtte fra det britiske Healt Innovation Challenge Fund, noe som innebærer at Limbs Alive Ltd, selskapet forskerne har startet, nå vil kunne utvikle et system for fjernmonitorering av pasientene. Da vil en trener kunne følge med på pasientenes fremgang og gi veiledning underveis.

Dersom spillkonseptet blir en suksess, er håpet at man kan lage tilsvarende terapispill for andre lidelser, som for eksempel cerebral parese, kroniske lungesykdommer og demens.

Les også
Mulig flerspiller for BioShock Infinite

Se video fra prosjektet nedenfor.

Les også: Derfor er spill bra for deg

Siste fra forsiden