Feature

Leserne har kåret tiårets beste spill

Topp 50

Her er de femti beste spillene fra forrige tiår – i følge dere.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5
Assassin's Creed 2.

40. Assassin's Creed 2 (172 poeng)

«Alle husker vel Assassins Creed, fantastisk grafikk, nydelige animasjoner og solide kontroller. Dessverre falt spillet gjennom når det kom til, vel, innhold. Det var gjentakende og kjedelig, det var i tillegg 430 flagg å samle. Oppfølgeren fikset på alt dette og dermed gjorde Ubisoft det til et fantastisk bra spill. Vi har fått en nydelig historie og jeg gleder meg enda mer til Assassin's Creed 3 enn jeg gjorde til 2.»

-- Erik Sundbø, leser

Grand Theft Auto III.

39. Grand Theft Auto III (174 poeng)

«Ser vi bort fra at spillet ikke har flerspiller, er GTA3 nærmest perfekt. Det tilbyr timesvis med moro, og det er en fryd å spille et spill der man står helt fritt til hva man vil finne på og hvor man vil kjøre. Liberty City har masse små bakgater og kroker og kriker å utforske, og ved å plassere bonuser av forskjellig slag rundt om kring, blir man også ganske nysgjerrig på å lete rundt. Jeg har ikke tall på hvor mange timer som har gått med når jeg egentlig burde jobbe med diplomoppgaven min. »

-- Pål Joakim Olsen, anmeldte spillet for Gamer.no

Resident Evil 4.

38. Resident Evil 4 (178 poeng)

«Resident Evil 4 er kanskje det definitive skrekkspelet på ein konsoll i dag. Det er eit bevis på at det framleis er mogleg å lage spel som kan halde deg i høggir, og få svetta til å presse seg fram i panna. Du vil kanskje finne små ting du irriterar deg over i spelet, men ingenting øydelegge det å stå klemt inn i eit hjørne, med berre ei hagle mellom deg og den sikre død. Det skal vere vanskeleg, det skal vere farleg, og det er ikkje meininga at du skal klare alt på første forsøk. Du er trass alt kun eit menneske, og du er absolutt i stand til å dø, noko du vil få oppleve meir enn ein gong. Capcom har definitiv fått til det dei ville med Resident Evil 4, og det er eit strålande eksempel på at når dei vil, er Capcom kongane på haugen. Kosar du deg i skumle omgivelsar, bør du slå av lyset, skru opp lyden, og glede deg til påska.»

-- Øystein Furevik, anmeldte spillet for Gamer.no

Halo 3.

37. Halo 3 (186 poeng)

«Halo 3 er kongen på haugen for min del. Ingen over, ingen ved siden av. Litt vanskelig å beskrive egentlig, jeg bare vet det. Men altså: Utrolig artig enspiller, spesielt i samarbeid med venner. Og den eksepsjonelt gode flerspiller-modusen (spesielt da det ble lansert, i forhold til andre spill), som de to siste Halo-spillene har vært helt geniale på. Det er egentlig litt vanskelig å beskrive, men jeg blir bare ikke lei, selv nå i 2010! Samarbeid i enspiller er fortsatt konge, flerspiller likeså. Sammen med Company of Heroes er dette de eneste spillene som jeg, på et eller annet tidspunkt, aldri har gått lei. Det er en «egenskap» i spill jeg sjelden finner.»

-- Frode Hanøy, leser

Max Payne.

36. Max Payne (188 poeng)

«Det første hardkokte kriminaleposet til New York-politimannen Max Payne må ha vært et av tidenes mest etterlengtede spill da det kom ut, etter en lang utviklingstid. Grunnen til at vi alle gledet oss var selvsagt «bullet time», funksjonen som lot deg blåse fiendene til himmels i sakte film. I dag er denne typen ting noe vi nesten tar for gitt, men i 2001 var det enormt imponerende. Selve spillet var en kompakt og heftig actionfest, med en mørk og fascinerende stemning. Man kunne kanskje kritisere spillet for å være litt for kort og litt for lineært, men til gjengjeld var det omtrent blottet for dødtid, og fullstappet av minneverdige situasjoner. »

-- Joachim Froholt, Gamer.no

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots.

35. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (190 poeng)

«Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots er eit spel som berre gir og gir. Svært store delar av speletida går med på å vere tilskodar, men dette er på ingen måte noko negativt. Historia blir så godt fortalt, at det er som å vere vitne til tidenes lengste Hollywood-produksjon. Kvaliteten er skyhøg, og det er så engasjerande at det praktisk talt blir umogleg å slå av. Du bør ikkje bli overraska om du endar opp med å sitje framfor skjermen langt inn i natta. Dette er utan tvil eit av dei mest forseggjorte og blankpolerte spela dei siste åra, og eit av dei beste på Playstation 3, om ikkje det beste. Det finnest inga unnskyldning god nok for å gå forbi dette spelet. Det er eigentleg grunn god nok for å eine og aleine gå til innkjøp av Playstation 3.»

-- Øystein Furevik, anmeldte spillet for Gamer.no

Super Mario Galaxy.

34. Super Mario Galaxy (211 poeng)

«Super Mario Galaxy er en opplevelse som bare fortsetter å gi. Man oppdager, oppdager, og oppdager igjen, men de gamle oppdagelsene rekker aldri bli kjedelige før man må bruke kunnskapen på nye måter, eller får nye leketøy å utforske. Det er et spill så latterlig idérikt og sjelfullt at det får konkurrentene til å framstå som fantasiløse. Det er det mest kunstferdige Mario-spillet fra Nintendo siden Yoshi's Island, og det er et fullstendig essensielt kjøp. Galaxy er, ganske enkelt, et mesterstykke av et spill – utrolig sjarmerende, fantastisk variert, glitrende stilisert og med et lydspor som gjør meg euforisk. Det beste plattformeventyret – nei, det beste spillet – jeg har spilt på flere år.»

-- Kent William Innholt, anmeldte spillet for Gamer.no

The Legend of Zelda: Twilight Princess.

33. The Legend of Zelda: Twilight Princess (216 poeng)

«Twilight Princess har alt. Det ser vidunderlig ut, det høres vidunderlig ut og det tilbyr et enormt eventyr bestående av grandiose kamper, følelsesladde øyeblikk og frydefull utforskning. Det er et mye mørkere eventyr enn vi fikk med Wind Waker – og ofte nettopp derfor mer genuint medrivende for et voksent publikum – og det er mindre umiddelbart enn de fleste Zelda-spill før det, men framfor alt er det godt. Fantastisk godt. Det er sjelden jeg engasjerer meg så mye i noe at jeg blir frustrert av å ikke kunne spille det absolutt hele tida. Twilight Princess er slik. På sitt beste er det snakk om en av mitt livs største spillopplevelser – på sitt verste er det aldri mindre enn engasjerende. Jeg er overvunnet, hjertet mitt gjennomboret. Link vant.»

-- Kent William Innholt, anmeldte spillet for Gamer.no

Gothic 2.

32. Gothic 2 (220 poeng)

«Gothic 2 er det klart beste innan «åpen verd»-rollespel, og sjølv om det ikkje kan måle seg mot spel som Final Fantasy X eller Star Wars: Knights of the Old Republic når det gjeld historie, byr dette spelet på ei innleving og utforskingsglede det er vanskeleg å slå.»

-- Kay Are «KayAU» Ulvestad, leser

Deus Ex.

31. Deus Ex (223 poeng)

«Jeg har ikke maktet å finne et skytespill som har blandet tunge elementer fra ulike sjangere så sømløst som dette spillet. Deus Ex er et veldig spesielt spill, og selv om det var av det særs ambisiøse slaget så var det blottet for pretensiøsitet og arroganse. Det er en vågal ting å inkorporere rollespillelementer i så stor grad som Warren Spector gjorde her. Men i stedet for å ende opp med en kjip lapskaus av uutnyttet potensiale, slik som historien har lært oss at fort kan skje når man skal blande det beste av to verdener, lagde han heller en legendarisk hybrid. Hver eneste situasjon kan løses akkurat slik du vil, enten det er ved hjelp av rå makt eller finurlig spionlek, og oppå det får du også sjansen til å forme din egen historie. Det levner overhodet ingen tvil om at Deus Ex er et veldig unikt spill, og det faktum at jeg ikke har sett et skytespill som har vært dristig nok til å trumfe denne perlen de siste ti årene er vel et tegn på udødeligheten til denne tittelen mer enn noe annet.»

-- Lasse Lervik, Gamer.no

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5

Siste fra forsiden