Anmeldelse

TOCA Race Driver 2

Den ultimate racingsimulator, hva er nå det? En ting er i alle fall helt sikkert: Du må enten ha heftige baller eller være over gjennomsnittlig dum for å våge å sette det som undertittel på spillet ditt.

Side 1
Side 2

Detaljerte biler
Det er meget imponerende hvordan Codemasters har gjenskapt de ulike bilene svært troverdig. Detaljgraden er skyhøy, både på modeller og teksturer. Selve banene er også meget godt gjengitt, med troverdig asfalt og sleipt gress. Tilskuere og omgivelser er kanskje ikke like mye å skryte av, men hvis du legger merke til det faller du inn under en av to kategorier. A) Du kjører saktere enn du bør innrømme for andre enn bestemor. B) Du er en kritisk spilljournalist. Det er med andre ord flisespikkeri. Når du suser gjennom svingene på Brands Hatch, A1-Ring, Nurburgring, Laguna Seca eller Mantorp er det det siste du vil legge merke til. Garantert. Som med forrige spill i serien har motorlydene blitt tatt seriøst. Det er godt å høre en snerten, turbomatet motor male under panseret, og en grom V8 er heller ikke dum. Under løpet får du en rekke beskjeder fra depotet. For eksempel kan du få beskjed om at du ligger fem sekunder før neste bil, eller at du har en betryggende luke og kan roe ned tempoet.

Den kunstige intelligensen har fått seg en puss siden sist. Motstanderne er heldigvis ikke på langt nær like blodtørstige som de var i det første Race Driver-spillet, de unngår stort sett kollisjoner når det er mulig. Videre er det hyggelig å se at en ikke er den eneste på banen som kan gjøre feil. Selv om de prøver å holde idealsporet er det ikke alltid de lykkes så godt, og noen ganger feilberegner de grundig og fyker av banen så delene spruter. Likevel er det godt å teste ferdighetene mot motstandere av kjøtt og blod, og dette får du mulighet til via delt skjerm, nettverk og Internett. Nettkoden har blitt bedre siden sist, men noe "lagg" må du fortsatt regne med. Din egen bil oppfører seg eksemplarisk, så det er ikke noe problem å kjøre godt, men det ser unektelig noe merkverdig ut når de andre bilene bestemmer seg for å hoppe litt rundt.

Mangler BTCC
Alle medaljer har en bakside, og ulempen med den enorme spennvidden til TOCA Race Driver 2 er at det går på bekostning av dybde. Av hensyn til den kunstige intelligensen kan en biltype kun kjøre på noen bestemte baner, og få klasser har så mange som fem baner å leke seg på. Med TOCA-lisens skulle en kanskje tro at "Touring Cars" var prioritert, men her er det faktisk fint lite å velge i. For eksempel eksisterer ikke BTCC i det hele tatt, du må ta til takke med DTM. Trist. Virkelig trist.

Det første Race Driver-spillet fikk mye kjeft for å være dårlig tilpasset ratt. Styringen føltes vinglete, og selv om det var mulig å venne seg til var det årsak til at mange mislikte spillet. Heldigvis er ikke dette lenger noe problem. Race Driver 2 har fått et eget alternativ ("Pro Simulation") for de som vil ha en mer virkelighetsnær opplevelse. Følelsen av vekt og veigrep kan uansett ikke konkurrere mot hva Live for Speed eller F1 Challenge 99-02 leverer, uten at det er noen skam. Videre har spillet støtte for analog clutchpedal, men dessverre kun sekvensielle gir.

Xbox eller PC?
Noen sverger til konsoll når det gjelder bilspill, mens andre er tilsvarende entusiastiske ovenfor PC. Sammenlignes versjonene direkte, er det noen forskjeller som i det minste kan være med på å påvirke vektskålen om du skulle være i tvil. Spillet tar seg meget godt ut på begge plattformer, men har du et brukbart skjermkort vil høyere oppløsning på PC føre til en mer detaljrik opplevelse. Det utarbeides nå en patch til begge plattformer, men også her får PC visse fordeler. Viktigst er at speil og muligheten til å titte ut av sidevinduene blir lagt til, men av maskinvaremessige grunner vil ikke disse vesentlige forbedringene komme Xbox til gode. Per i dag er det dessuten et mer voksent preg over Internettspilling på PC. Om det er fordi flere bruker ratt, eller fordi gjennomsnittsalderen er høyere er ikke godt å si, men det virker som det er langt større forekomst av folk som tørster etter å sende deg snurrende av banen på Xbox Live. Flaggregler og straff i form av "drive through" eller lignende kunne rettet opp mye av dette.

Konklusjon
TOCA Race Driver 2: Ultimate Racing Simulator er slettes ikke den ultimate racingsimulator, men det er uten tvil et meget imponerende bilspill. Bredden er rett og slett enorm. Nissan Skyline GT-R, Jaguar E-type, Jaguar XJ220, Mitsubishi Evo VII, AC Cobra, Ford 1934 Coupe, Aston Martin DB9, Formel Ford og Ford GT90 er bare en håndfull av bilene du har til rådighet. Spillets største svakhet er at det rett og slett ikke lever opp til tittelen. Det er alt for lite "Touring Cars" til å rettferdiggjøre og kalle det TOCA, og det finnes bedre simulatorer der ute. Når du har sluttet å irritere deg over spekulative navn og salgstriks er det imidlertid bare å la seg rive med. Race Driver 2 er noe så sjeldent som et grundig og relativt realistisk bilspill for folk flest. Ønskelisten for TOCA Race Driver 3: Speil, flaggregler, BTCC og kvalifiseringsrunder i karrieremodus.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden