Feature

Ti nye skatter på nettet

Her er en samling herlige retrospill som alle kan kjøpes på nettet.

1: Side 1
2: Side 2

Sid Meier's Alpha Centauri

Et av hovedmålene i Sid Meiers fantastiske Civilization-spill har alltid vært å utvikle et romskip som kunne bringe menneskeheten til solsystemet Alpha Centauri. I så måte må Sid Meier's Alpha Centauri sies å være oppfølgeren til Civilization-serien, for i denne perlen av et spill har du akkurat ankommet solsystemet og en planet som virker beboelig – men ikke akkurat gjestmild.

Sid Meier's Alpha Centauri.

Du er imidlertid ikke alene på planeten. Totalt har syv forskjellige fraksjoner ankommet, og det som skiller dem fra hverandre er ikke nasjonalitet eller etnisitet, men ideologiske grunnsyn på hvordan menneskehetens fremtid bør bygges. Konflikt er uungåelig, men om du vil løse den med diplomati eller våpenmakt er opp til deg. I tillegg til disse fraksjonene må du hanskes med planeten selv – miljøet rundt deg kan være en venn eller fiende alt etter hvordan du forholder deg til det. Spillet lar deg også designe dine egne enheter, og forske frem fascinerende fremtidsteknologier.

Alpha Centauri har kanskje ikke den brede appellen i massemarkedet som Civilization-serien (som jeg tror mange i dagens spillpresse undervurderer), men til gjengjeld er det et ekstremt progressivt og ambisiøst spill som på mange måter fortsatt ikke har blitt forbigått. Spillet er til salgs hos Good Old Games for en svært billig penge. Dessverre inneholder det ikke utvidelsespakken Alien Crossfire, men det bør ikke hindre deg i å gå til innkjøp.

Simon the Sorcerer.

Simon the Sorcerer

Trollmannen Simon har hatt både opp- og nedturer, men det første spillet hans må regnes som en av eventyrspillsjangerens virkelige klassikere. Simon er egentlig en helt ordinær engelsk guttunge som, i ekte Narnia-stil, forviller seg inn i en magisk verden. Her viser det seg at en ond trollmann ved navn Sordid planlegger å dra en Sauron, og Simon er tilsynelatende den eneste som kan stoppe ham. Problemet er bare at Simon er en sløv og egoistisk fyr som ikke bryr seg særlig mye med å redde andre enn seg selv.

Simon the Sorcerer er et stort pek-og-klikk-eventyr som fungerer omtrent som LucasArts-klassikerne fra samme tidsperiode (som de to første Monkey Island-spillene og Indiana Jones and the Fate of Atlantis). Simon må navigere seg gjennom en serie eventyrlige 2D-miljøer hvor han treffer alt fra snakkende mark til de tre bukkene bruse. Spillet er fullstappet av nøtter som må løses for at du skal komme videre, og noen av dem er temmelig utfordrende. Humor får vi også massevis av, samt en lang rekke referanser til både eventyr og moderne kultur. Dette er også et vakkert spill, i alle fall om du vet å sette pris på god pikselkunst i lav oppløsning.

Simon the Sorcerer er i salg hos Good Old Games. Oppfølgeren er også i salg, og denne er om mulig enda mer absurd og utfordrende. Det tredje spillet (Simon the Sorcerer 3D) bør du imidlertid stå over. Utrolig nok er alle spillene i serien fortsatt tilgjengelig i stor boks direkte fra utviklerne.

Rollercoaster Tycoon.

Rollercoaster Tycoon Deluxe

En sjanger som nesten har forsvunnet fra dagens marked er forretningssimulatorene, og det er ganske synd. Krigsspill er vel og bra, men noen ganger kan det være gøyere å skape ting enn å ødelegge dem (se også: Minecraft). Spilldesigner Chris Sawyer hadde allerede skapt det briljante Transport Tycoon da han noen år senere introduserte verden for Rollercoaster Tycoon, som har blitt et av tidenes bestselgende PC-spill.

I Rollercoaster Tycoon er målet å skape din egen fornøyelsespark. Kjøp inn ulike attraksjoner som gjestene dine kan kose seg med, bygg kiosker, restauranter og souvernirbutikker som kan loppe dem for penger og lei inn ansatte som kan tørke opp etter dem når de spyr hamburgeren sin opp igjen etter å ha kjørt den nydesignede berg-og-dalbanen din. Som navnet tilsier er det berg-og-dalbanene som er selve hovedfokuset i spillet, og du får svært stor frihet til å designe disse akkurat slik du vil. Du bør imidlertid prøve å sørge for at ikke vognene flyr av i svingene, for slikt er ikke populært.

Les også
Nytt om A Game of Thrones-rollespillet

Rollercoaster Tycoon Deluxe er til salgs DRM-fritt hos Good Old Games, og deres versjon inkluderer utvidelsene Corkscrew Follies og Loopy Landscapes. Ettersom hele greia koster seks dollar (under 30 kroner) er det vanskelig å betegne det som noe annet enn et svært godt kjøp.

Unreal.

Unreal

Etter at id Software hadde vært de ubestridte kongene av førstepersons skytespill siden de i praksis oppfant den moderne utgaven av sjangeren med Doom, var det ingen ringere enn Epic Games som skulle snappe kronen fra dem. Det gjorde de med Unreal, et spill som sannsynligvis gjorde et uutslettelig inntrykk på alle oss som spilte det den gangen det først kom ut. Med spektakulære, fargerike og varierte miljøer, stemningsskapende musikk og heftige skriptede sekvenser.

I dag er selvsagt både grafikken og mye annet ved Unreal fullstendig utdatert, men spillet holder seg fortsatt rimelig friskt. En av grunnene til dette er selve nivåene, som er designet på en slik måte at de er en fryd å utforske. Det er dessuten fryktelig mange av dem – ja, kanskje til og med litt for mange. Spillet kan også skilte med mange og varierte våpen, og hvis du er en av dem som har blitt lei av «lette» moderne skytespill med regenererende helse kan du se frem til en herlig utfordrende opplevelse med Unreal.

Unreal Gold inkluderer forøvrig også utvidelsespakken Return to Na-Pali, og du får også teste flerspillerdelen som etter hvert skulle utvikle seg til en egen serie. Spillet støtter også kamper mot datastyrte «bot-er», om du ikke finner noen andre mennesker å spille med. Pakken er blant annet til salgs hos Good Old Games, Impulse og Steam. Sistnevnte er dyrest, etter som de tror én dollar er det samme som én euro.

Wing Commander: Privateer.

Wing Commander: Privateer

Wing Commander-serien er nok en av de spillseriene jeg personlig savner mest i det moderne spillmarkedet. Det originale Wing Commander-spillet var et svært ambisiøst og nytenkende romskytespill med en filmatisk presentasjon, en ikke-lineær kampanje og mye herlig action. Spillet vi skal ta for oss i denne artikkelen, Privateer, er imidlertid en litt annen type romskipspill.

Wing Commander: Privateer følger nemlig i fotsporene til spill som Elite, og er et åpent romspill der du må reise rundt i et interessant univers på jakt etter muligheter til å tjene deg rik. Du kan drive handel eller piratvirksomhet, eller utføre oppdrag for ulike fraksjoner. Eller rett og slett en god blanding av alt sammen. Underveis må du kjøpe og oppgradere romskip slik at du kan beskytte deg mot universets avskum (med mindre du velger å slå deg sammen med dem, selvsagt).

I forhold til moderne spill som X-serien har selvsagt Privateer langt færre muligheter, men dette har også den positive effekten at det er mye lettere å lære. Grafikken er selvsagt rimelig utdatert, men utviklerne hos Origin Systems gjorde god bruk av de hjelpemidlene de hadde til rådighet, så med mindre du er allergisk mot VGA-spill bør det ikke være noe problem. Wing Commander: Privateer selges kun hos Good Old Games. Ekspansjonspakken medfølger dessverre ikke.

Husk som sagt å ta en titt på vår første artikkel om retrospill på nettet, og hvis du har noen favoritter som ikke er tatt med er det bare å si i fra i forumet. Men husk at de må være lovlig tilgjengelig for salg.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden