Tetris kan hjelpe deg med traumene dine

Forskning hevder at Tetris er spillet du bør spille etter en traumatisk opplevelse.

Det fremste tidsfordriv-spillet noensinne laget, Tetris, er et spill de fleste har et forhold til. Men visste du at spillet muligens kan ha terapeutiske og beroligende effekter ?

Dette er i alle fall konklusjonen til Plos One, som har utført et relativt omfattende studie på spillets virkning på mennesker som har blitt utsatt for (en viss type) traumatiske opplevelser. Deltakerne i eksperimentet ble først vist klipp av blant annet dødsulykker i trafikken. Deretter ble de delt inn i tre grupper: En gruppe spilte Tetris etterpå, mens en annen spilte andre mer verbale quiz-aktige spill. I tillegg ble noen av deltakerne sortert inn i en såkalt kontrollgruppe: Disse spilte ikke noe som helst.

Etterpå rapporterte forsøkspersonene hvor mange tilbakeblikk, eller «flashbacks» de hadde i etterkant. Resultatene viste en klar tendens til at de som spilte Tetris hadde færre gjenopplevinger av den traumatiske opplevelsen enn begge de andre gruppene i løpet av ti minutter.

Kontrollgruppen led definitivt mest av dette som kanskje kan betegnes som symptomer på et mildt posttraumatisk-stresssyndrom. Interessant nok forandret dette seg over tid, etter én uke var det faktisk de som spilte quiz-spill som opplevde desidert flest tilbakeblikk.

Tetris går som de fleste vet ut på å rotere og plassere fallende blokker på mest effektiv måte. Det tar med andre ord i bruk den såkalte visuospatielle delen av hjernen, eller den delen som tar seg av oppfattelse av rom og avstander.

Dr. Alexander Obolsky, som er ekspert på denne typen lidelser, men som ikke var involvert i dette spesifikke forsøket uttalte: – Verbale oppgaver kan være mindre effektive fordi de ikke påvirker de samme nervecellene. Det er en helt annen del av hjernen som tolker den informasjonen.

Dermed kan det kanskje være lurt å installere Tetris på mobilen snarest, slik at du er godt rustet neste gang båten går på grunn eller bilen sneier autovernet.

Les også:Anmeldelse: Tetris DS
Les også:Spillere har ofte ADHD
Les også:Spilling kan forbedre synet


(Kilde: 1UP)

Siste fra forsiden