Anmeldelse

Test: Razer Spectre StarCraft II Gaming Mouse

Razer gir oss enda en god spillmus, men det er et stykke til toppen.

Hvis du er en skikkelig gamer har du helt sikkert ei spillmus allerede. Hvis ikke er det soleklart verdt investeringen for å få ei rask, presis og velformet mus med mange knapper.

Men er det ikke tøft å ha utstyr spesielt tilpasset det spillet du elsker, med ekstra funksjoner og spesifikasjoner som passer perfekt til spillsjangeren? Eller er slike spillmus kun en unødvendig reklamejippo – et verktøy laget for å suge enda flere kroner fra de spillhungrige massene?

Spectres USB-kabel er svært slitesterk.

Store produsenter av spillutstyr, som Razer og Steelseries, har laget flere slike produkter spesielt tilpasset enkelte spill. Spørsmålet er om alt du får for de ekstra kronene er fine lys og kule logoer?

Vakker, liten og lett

Desto bedre ei spillmus er, jo større pleier den å være. Spectre følger ikke denne trenden. Med sine 7 cm i bredde og 11 cm i lengde må Spectre kalles liten. Og med en minimal vekt på kun 95 gram er den utvilsomt av de letteste profesjonelle spillmus jeg har testet.

Med sin lette form og tre store glides under, har Spectre kjempegode skliegenskaper. Du kjenner knapt motstand når du styrer den over ei god musmatte.

Som vanlig for Razer-mus er ikke Spectre særlig ergonomisk utformet. Den er symetrisk og mer eller mindre firkantet. Den bakre delen av musa former likevel ei noe avrundet bue, for å passe godt inn i håndflata. Spectres overflate er grå og resten er sort, noe som gjør den jevnt over ganske pen å se på.

Du flytter musa med tommel og lillefinger, og den er laget slik at det kun er fingrene som hviler på musa – ikke resten av hånda. Til tross for manglende buer og ergonomisk utforming, er Spectre på ingen måte vond å holde i. Den er såpass liten og lett at slike utformeringer stort sett er unødvendige.

Spectre har to knapper liggende på linje på venstre side av musa. Du trykker på disse med tommelen, men det er kun den fremste av dem som tommelen kan hvile på naturlig. For å nå den andre må tommelen bøyes, noe som er litt ukomfortabelt og tar lengre tid en nødvendig. Det er veldig vanlig blant spillmus å ha to knapper liggende slik, men personlig foretrekker jeg de som har disse knappene liggende over hverandre, slik at tommelen kan nå dem begge raskere og mer naturlig.

To ekstra knapper på venstre side.

Lynrask og presis

Som mange andre nye, gode spillmus kan Spectre skilte med hele 5600 DPI. Dette gjør spillmusa kjemperask og veldig presis. Du kan i tillegg stille inn ekstra akselerasjon gjennom Razers programvare. Dette gjøres gjennom et program som er felles for alle Razers StarCraft II-produkter, for du kan nemlig kjøpe headset og tastatur i samme serie.

Etter min mening kan ei mus aldri få nok DPI, så jeg kjører den alltid på maks, men du kan stille inn egne profiler i programvaren som lar deg raskt bytte mellom innstillinger og hastighet. Det beste med disse forskjellige profilene er at du kan legge forskjellige makroer eller tastetrykk til Spectres to ekstra musknapper.

Dette er veldig hendig, da det er vanlig å ha forskjellige egenskaper knyttet til knappene under forskjellige spill. Mange andre spillmus har ikke denne muligheten, slik at du må bytte knappenes funksjon mellom hver gang du spiller et nytt spill.

Videre kan du bruke programvaren til å endre Spectres farger. Musa har en fin StarCraft II-logo midt på, en rad med tre vinduer på hver side, og en smal åpning bak som lyset skinner gjennom. Du kan selv bestemme fargene på hver av dem, og de kan godt alle være forskjellige om du så ønsker.

Unike StarCraft II-egenskaper

Du kan også justere egenskaper som er spesielt tilpasset StarCraft II. Mens du spiller kan spillutstyret nemlig gi deg automatiske tilbakemeldinger. En av funksjonene teller hvor mange trykk med tastene eller hvor langt du har beveget musa du har per minutt. Fargene på StarCraft II-utstyret (både mus, tastatur og headset) endres alt ettersom hvor aktiv du er.

Fine lys gjør Spectre kul.

Du stiller selv inn hvordan fargene skal endres, slik at du kan få visuelle tilbakemeldinger som viser deg spilltempoet ditt. I tillegg kan du sette utstyret til å gi varsler ved å blinke forskjellige farger når det skjer noe spesielt inne i spillet. Du kan for eksempel la det blinke tre ganger rødt i det basen din blir angrepet eller to ganger gult hver gang du har bygget ferdig en bygning.

Disse egenskapene høres helt klart kule ut, men på ei lita spillmus som stort sett er dekket av handa di, har de rett og slett ikke mye for seg. Nesten alt lyset fra Spectre gjemmes i det du holder over den, så blinkingen og fargeendringene etter tempo er ikke lette å oppdage.

Du får også egne varslinger inne i spillet når det er nødvendig, og disse er mye bedre og lettere å få øye på enn lyset fra musa. I et hurtig og actionbasert spill som StarCraft II er det ikke å anbefale at du holder øye med ting utenfor skjermen, da nøling og distraksjoner lett kan koste dyrt. På et stort tastatur som lyser veldig opp, kan jeg se større nytteverdi av disse spesielle egenskapene, men på Spectre er de ikke særlig hjelpsomme.

Konklusjon

Razer Spectre StarCraft II Gaming Mouse er ei god spillmus. Den er lett å flytte på, veldig hurtig og kjempepresis. Alle disse er verdifulle egenskaper for en som ønsker å bli virkelig god i spill som StarCraft II.

Razer har veldig god programvare.

Men dette er egenskaper absolutt alle gode spillmus har i dag har. De ekstra lysegenskapene, som kun fungerer sammen med StarCraft II, er helt klart kule, men jeg klarer ikke å se nytten ved dem, i hvert fall ikke hos lille Spectre.

Derfor blir det egentlig til slutt ganske meningsløst å si at Spectre er bedre tilpasset StarCraft II enn de fleste andre spillmus i toppskiktet. Du kan etter min mening like godt bruke en Imperator, Lachesis eller Naga, som alle har flere knapper og en mer klassisk utforming, hvis du er ute etter ei Razer-mus.

Spectre er kul, den er fin å se på og den har en vakker StarCraft II-logo midt på. Men den har få ekstraknapper og ingen ergonomiske støtter for hverken tommel, lillefinger eller håndflaten. Den er derfor et greit kjøp for StarCraft II-fantaster, selv om det finnes alternativer som er litt bedre der ute.

PS! Bruk vårt prissøk til å finne beste pris for Razer Spectre StarCraft II Gaming Mouse.

Siste fra forsiden