Én av påstandene man gjerne møter på når man begynner å bli kjent med det norske miljøet, er knyttet til hvorvidt alt egentlig styres av en stor «gutteklubb». Når man presenterer det slik, så høres det kanskje ut som det er Norge sitt svar på illuminati.
Hvis det er fare for at vi er vitne til en liten konspirasjonsteori, så må man nesten undersøke dette litt nærmere.
Etter samtaler med flere spillere innenfor ulike lag og organisasjoner, fikk vi utviklet en liste over hvem som blir ansett som de mektigste og mest innflytelsesrike personene i norsk Counter-Strike i dag. Det må jo i så fall være disse som utgjør gutteklubben?
- Kristian «akez» Kornbakk
- Anders «aNdZ» Kjær
- Stein Wilmann (Nordavind)
- Ruben «Rubino» Villarroel
- Morten «zevez» Vollan
- Tommy «TommyM» Monsen
- Norwegian Pro League sine administratorer («akEz», «faks», «fibb0», «Phillip», «kimG», «Rubino») (tidl også: «aNdz», «enix», «zEVES»)
- Philip «Philip» Løseth
- Tvillingbrødrene Kristengård («neto» og «JolietoG»)
«aNdz»: – Det er bare naturlig at de med lengst fartstid er mer synlig og har mer å si
Anders «aNdz» Kjær har spilt hele fem Telenorliga-finaler og fått med seg tre andreplasser og to seiere i Telenorligaen. Han har også satt sammen flere Counter-Strike: GO-lag. Denne sesongen fungerer han som lagleder for Kingpins som er et av lagene med favorittstempel i denne høstens førstedivisjon. Han ble kanskje listet opp blant de antatt mektigste og mest innflytelsesrike, men han er uenig i at han tilhører en «gutteklubb». I følge han finnes den nemlig ikke.
– Gutteklubben eksisterer ikke, miljøet er mer åpent enn det noen gang har vært. Er du flink blir du sett, det var kanskje vanskeligere før, men per nå er det begrepet (i konteksten av at gutteklubben styrer alt) ikke-eksisterende. Vi er en bra gjeng med folk som har vært lenge i miljøet, og det er bare naturlig at de med lengst fartstid er mer synlig og har mer å si.
– De du nevner der sammen med meg har uten tvil en form for makt
Det han derimot kan si seg enig i, er at en gruppe kanskje har større innflytelse enn andre. Det er kanskje også naturlig, med tanke på at de har fått seg litt erfaringer og et mer kjent navn etter lang fartstid i miljøet.
NPL sin admingruppe
Admin-gruppen som styrer NPL har tidvis mottatt kritikk for å være en «gutteklubb». Mye fordi det er mye mystikk rundt hvem som egentlig sitter i klubben, hvordan man blir medlem av den og hvordan avgjørelser tas.
Når det gjelder nåværende medlemmer av NPL er det: «akEz», «faks», «fibb0», «Phillip», «kimG», «Rubino». «aNdz», «enix», «zEVES» var medlemmer tidligere, men gikk ut etter uenigheter. I følge en representant for NPL sine admins er det ikke noen formell søkeprosess for å bli tatt opp. Dem som er interessert kan melde interesse, så vil de bli vurdert i forhold til seriøsitet og oppførsel.
– Jeg er enige i at det er en form for valuta i form av hva man har prestert og hva man tilfører et lag gir deg en for form makt.
– Jeg har spurt litt forskjellige i miljøet om hvem de anser som de mektigste. Ditt navn kommer opp, sammen med for eksempel «akEz» og «zEVES». Hva tenker du om det?
– De du nevner der sammen med meg har uten tvil en form for makt, men det går mer på at de har vist seg som solide spillere og ordentlige folk.
– Hva er din relasjon til dem?
– Relasjonen min til «akEz» er knall, han er en skikkelig bra fyr som er superdedikert og oppegående. Definitivt en av de jeg har likt mest å spille med. «zEVES» og jeg har vel en mindre hyggelig relasjon, det vet de fleste.
Noe av kritikken den myteomspunne «gutteklubben» mottar, er at de ikke gir nyere spillere en skikkelig sjanse til å komme seg opp og frem i miljøet. Derfor ble også naturlig å spørre om Kjær opplever det slik at organisasjoner gir tildels ukjente spiller en sjanse til å prøvespille for lag i førstedivisjon.
– Har ikke noe spesielt inntrykk av at noen organisasjoner tar inn noen ukjente spillere. De fleste tar de som er innenfor deres radius. Ingen som skiller seg ut der sånn jeg ser det. Jeg hentet «H4RR3» fra 4. divisjon, det var vel noe av det mest overraskende som skjedde for et års tid sia, avslutter Kjær.
«kriz» om veien til det gode selskap
Kristian «kriz» Sandvær er en av spillerne som for mange kom ut av intet og videre til det han kaller det gode selskap før høstsesongen 2016. Siden den gang har han fått tatt del i mye, men høyest av alt henger kanskje det å vinne Telenorligaen våren 2018 med Demise. Men veien din var lang.
Da Sandvær ble hentet fra 2. divisjon og inn blant eliten, var det fordi han kom i kontakt med Tommy «TommyM» Monsen. Monsen ble også nevnt på de listen over de mektigste og mest innflytelsesrike personene.
– Da jeg først begynte å spille litt smått med dem, så hadde jeg ingen aning om hvem Tommy var og visste ingenting om hans posisjon. Men etter at de viste resultater i turneringer, visste jeg at dette var mannen jeg måtte bli kjent med. Og ikke minst prøve å imponere hvis jeg fikk sjansen til å spille med dem. Så hver gang jeg ble invitert til å spille med dem, sørget jeg derfor for å vise meg fra min beste side, sier Sandvær.
– Vi har nok eksempler på unggutter som er veldig kjepphøye
Mange i miljøet har veldig ulik tilnærming når de skal gjøre et godt førsteinntrykk på potensielle lagkamerater. For Sandvær sin del, var det viktig å fremstå som både ydmyk og lærevillig, men han mener mange av de «unge talentene» har en helt annen fremtoning i dag.
– Vi har mange nok eksempler på unggutter som er veldig kjepphøye uten å ha oppnådd noen ting. Det er viktigere å vise ydmykhet, sier Sandvær og forklarer.
– Som en mer erfaren spiller, ville jeg aldri ha spilt med et ungt talent som kommer inn med den innstillingen om at han allerede er best. Man skal komme med innstillingen om at man vil bli best.
Sandvær sin tilnærming ga resultater for ham, for Monsens tilbakemeldinger vitnet om at det var veldig bra å spille med ham. Etterhvert fikk han også tilbud om å spille på et førstedivisjonslag i regi av Monsen. Sandvær anså dette som sin første store sjanse.
Laget han skulle bli med på inneholdt flere, på den tiden, store navn innenfor norsk CS. For dem var han en helt ukjent spiller og det gjorde han litt urolig. Det er ikke bare-bare å bli akseptert av en helt ny gruppe mennesker, som at-på-til skal respektere deg som et likeverdig lagmedlem.
I følge Sandvær kom det også til et punkt hvor Monsen måtte være sta og tvinge gjennom at han fikk fortsette på laget.
– Vi begynte å trene sammen, men det oppstod problemer ganske tidlig. Et par av spillerne skal ha hatt lyst til å kaste meg ut fordi de mente jeg ikke var god nok etter den første treningfasen. Tommy måtte da nærmest tvinge dem til å gi meg flere sjanser, forteller Sandvær og fortsetter.
– Tommy har fortalt meg at senere, omtrent halvveis inn i Telenorliga-sesongen, så har en ut av spillerne som ikke ville ha meg med skrevet til ham at han har endret mening og at han syns jeg var god likevel.
Sandvær sin debutsesong endte på en 4. plass i seriespillet, og han fikk dermed også sluttspillplass.
– Det var nok da folk for alvor begynte å få opp øynene sine for meg.
Det var vanskeligere å komme inn i det gode selskap før
Det er ikke noe nytt at det er en prosess å bli akseptert i et nytt miljø. Det gjelder like mye i nettbaserte miljø, som det gjør i skolegården. I e-sport og spill har man større muligheter til å manipulere sine omstendigheter for å oppnå denne aksepten. Da er det kanskje ikke så merkelig at det er opptil flere eksempler på at spillere i ung alder har gjort det lille ekstra for å gjøre et godt førsteinntrykk.
– Da jeg spilte Source så var jeg veldig ung og hadde veldig lys stemme. Jeg spilte aldri noe seriøst i Source, men da jeg skulle spille pleide jeg å bruke en stemmevrenger for å maskere den 13 år gamle stemmen min, noe jeg også ble tatt for etter hvert, som gjorde at jeg ble bare enda mer utfryst enn jeg allerede var som en unge, sier Sandvær.
Han mener likevel at dette er noe, som i størst grad, hører fortiden til. Han tror nemlig at det generelt sett er lettere å komme inn i miljøet i dag, enn det var tidligere.
– Da jeg var ny fantes det en kanal som het «go.zoctai», men problemet med dette var at det var en «gutteklubb deluxe». Der var det fort 20 stykker som var i samme gruppe, og da ble alltid venner prioritert, mens resten sto utenfor. Det kunne jeg bekrefte etter at jeg kom meg inn i miljøet selv.
– Jeg føler at det er mye lettere å komme seg inn i det norske miljøet i dag, kontra da jeg begynte å spille i 2014. Man har så mange muligheter nå i dag, med både ukentlige turneringer som King of Nordic og plattformen NPL.
De mektigste i dag er laglederne
Tommy «TommyM» Monsen har vært i det norske miljøet i en årrekke. Tidligere som spiller og lagleder, nå som ekspertkommentator for Telenorligaen. Han sier seg fornøyd med at han tok unggutten Sandvær under sin vinge og fikk han inn i norsk CS:GO. Det er kanskje ikke så rart at han kunne få Sandvær inn i det gode selskap heller, med tanke på at han også ble listet opp blant de mest innflytelsesrike.
– De mektigste personene er lederne i de mest kjente lagene. «zEVES», Stein Wilmann, «aNdz» og så videre. Om man tenker større så er selvfølgelig «Rubino», «jkaem» og «rain» spillere som har muligheten til å åpne dører for deg som er ukjent.
Han anser ikke seg selv som endel av den gruppen med mektige personer, men innrømmer at han kan ha innflytelse gjennom sin tilstedeværelse i miljøet både som ekspertkommentator i Telenorligaen og som Twitter-personlighet. Det hender nemlig stadig at han blir kontaktet av folk i miljøet og spurt om råd.
– Jeg har endel kontakter og det er ikke uvanlig at personer tar kontakt med meg for spørsmål og tips i forhold til lagendringer og lignende. Dette hendte nok oftere før, når jeg var enda mer aktiv i miljøet, sier Monsen og legger til.
– Jeg er nok innflytelsesrik på den måten at jeg er ekspertkommentator i Telenorligaen, jeg har erfaring og kommer til tider med uttalelser som for noen kan vær tunge å svelge.
At det finnes en gutteklubb er en dårlig unnskyldning
Videre underbygger Monsen også Sandvær sin påstand om at det har vært en fremtredende «gutteklubb» i det norske miljøet tidligere. På samme tid liker han å tro at denne klubben mye er mindre effektiv nå.
– Jeg synes det er oppskrytt hvordan denne såkalte «gutteklubben» styrer. De som er gode nok, får muligheten. For 10 år siden når jeg var ung og lovende, da var det en mye sterkere «gutteklubb» som styrte, og det var mye vanskeligere å komme seg opp og frem da.
– Jeg føler ikke den unnskyldningen er god nok. Leverer du over 3-4 måneder, kommer du deg på et bra lag. Så er det selvfølgelig de med null selvinnsikt, som tror de er guds gave, men som passer mye bedre inn i Twitch-chaten enn i spillet, avslutter Monsen.
Hvordan bli oppdaget av norske lag?
Dette sier noen av de som faktisk har kommet seg til førstedivisjon om hvordan man kan få kommet seg inn i det gjeve selskapet. Skal vi tro dem, kommer du langt med god oppførsel, gode kontakter og litt nettverksjobbing.
Tommy «TommyM» Monsen:
– Finn deg et lag, og delta på det du kan delta på, gjerne LAN. Kvalifiser deg til NPL1, og spill seriøst uansett om det er matchmaking eller Telenorligaen. Oppfør deg godt. Så må du selvfølgelig legge ned jobben for å bli en bedre spiller selv. Se demoer, øve på å forbedre treffsikkerhet og andre ferdigheter.
Kristian «kriz» Sandvær
– Det viktigste er at når du får spille med gode spillere, så må du alltid vise deg fra din beste side. Vis at du er lærevillig, og fokuser på viktige ting som gjør at de kanskje får lyst til å spille med deg igjen, for eksempel god kommunikasjon. Er man flink på alt dette, så er det nesten en garanti for at de vil spille med deg igjen. Deretter får man fort en invitasjon til å spille FaceIt med enda flere gode spillere, og på denne måten kan man bygge seg et nettverk, noe som åpner opp for mange flere muligheter!
Anders «aNdz» Kjær
– Nettverking er viktig, men kun at man klarer å bygge bånd med folk. Nye folk prøver ofte å være kule ved å gi faen eller å fremstå tøffe. Kan garantere deg at om førsteinntrykket du gir er dårlig, vil folk huske det mer enn du tror og ikke ta deg med i et lag.
Michael «meCa» Grindhaug
– Det kan være relativt vanskelig og komme inn i miljøet fordi gjengen som er her allerede er ganske sammensveisa og du blir nok sett litt ned på i starten. Så hvis du får sjansen til å spille med noen høyere oppe i miljøet, vil jeg anbefale at du ikke gå inn i miljøet med en «PUG»-tankegang, men mer som en lagspiller. Høre på hva de rundt deg sier og prøv å være en skikkelig god lagspiller. Ta i mot den konstruktive kritikken du får og lær av den.
Henrik «Cryptik» Asphaug
– Det stemmer at folk som får sjansen på et førstedivisjonslag, ofte var kjente for andre der tidligere. Jeg kjente alle som skulle være med i Bitfix fra før, hovedsaklig gjennom mange gathers, men jeg vil ikke si det er vanskelig å komme seg inn i miljøet. Du må bare vise deg frem litt i for eksempel NPL. Hvis du først får sjansen, så er det viktig og ikke oppføre seg som en tulling, samtidig som du viser at du er god. Da er du godt på vei allerede.