Activision Blizzard og Microsoft

Storbritannia stopper Microsofts oppkjøp av Activision Blizzard

Følgene for spillstrømming ble hovedgrunnen for bremsen.

Microsoft

Det er godt over et år siden Microsoft fortalte at de hadde inngått en avtale med Activision Blizzard om å kjøpe hele selskapet. Kjøpssummen var på 69 milliarder dollar – den desidert største kjøpssummen av sitt slag noensinne.

Siden da har flere ulike konkurransetilsyn gransket avtalen, og det har oppstått flere skjær i sjøen.

Onsdag kom det største hinderet til nå: Storbritannias konkurransetilsyn – Competition and Markets Authority – forteller at de vil stoppe avtalen.

Bekymret for spillstrømming

Det har vært mye snakk om hvordan avtalen kan svekke PlayStation, der selskapet selv spesielt peker på at storspillserien Call of Duty kan ende opp med å kun slippes på Xbox' plattformer. Og selv om dette har vært et potensielt problem, er det noe annet som har fått organet til å bremse det hele.

Årsaken til dommen skal være bekymringer knyttet til hvordan avtalen påvirker markedet, innovasjonen og valgmulighetene for spillstrømming og skytjenester. Med oppkjøpet vil Microsoft være en for stor aktør innen for skyteknologi. Allerede før avtalen har Microsoft om lag 60 til 70 prosent av skyspillingsmarkedet, hevder tilsynet. Xbox har de siste årene fokusert en god del på strømmetjenesten Xbox Cloud Gaming, som lar spillere strømme spill til ulike mobilenheter og plattformer.

Microsoft har allerede sagt at de kommer til å anke avgjørelsen.

– Vi stiller oss fortsatt helt bak dette oppkjøpet, og vil anke. CMAs [Competition and Markets Authority, journ.anm] avgjørelse avviser en pragmatisk vei for å løse konkurransehensyn og motvirker teknologisk innovasjon og investering i Storbritannia, sier Microsoft-topp Brad Smith om avgjørelsen.

– Vi har allerede signert kontrakter for å gjøre Activision Blizzards populære spill tilgjengelig på 150 millioner flere enheter, og vi fortsetter å jobber for å forsterke disse avtalene gjennom regulatoriske løsninger. Vi er spesielt skuffet over at denne avgjørelsen, etter lange overveielser, ser ut til å reflektere en mangelfull forståelse av markedet og måten den relevante skyteknologien faktisk fungerer, fortsetter han.

LES OGSÅ: Microsoft lover 10 år med Call of Duty på Nintendo dersom Activision Blizzard-oppkjøpet godkjennes »

– Bjørnetjeneste for britene

Activision Blizzard er også kritiske til avgjørelsen, og vil også være med på en anke. Selskapet sier at det britiske konkurransetilsynet her jobber mot Storbritannias uttalte ambisjoner om å bli et land som legger til rette for teknologibedrifter.

– Rapportens konklusjoner er en bjørnetjeneste for britiske borgere, som står overfor stadig mer alvorlige økonomiske utsikter. Vi vil revurdere våre vekstplaner for Storbritannia. Globale innovatører, store og små vil nå se at Storbritannia – til tross for all retorikk – tydeligvis er «closed for business», sier en talsperson for selskapet i en uttalelse til GameDeveloper.

At Storbritannias konkurransetilsyn setter seg på bakbeina er nok et hinder for gigantavtalen. I desember gjorde det amerikanske konkurransetilsynet, Federal Trade Commision, et tilsvarende grep der de går rettens vei for å stoppe avtalen. I tillegg til Amerika og Storbritannia må avtalen få godkjennelse hos EU-kommisjonen. De planlegger å gi sin dom 22. mai.

LES OGSÅ: Xbox-sjefen sier det er Candy Crush som er juvelen i Activision Blizzard-imperiet »

Siste fra forsiden