Det er mange som ikke tenker over hvor viktig ei god mus kan være for ytelse i spill, men forskjellen blir åpenbar for alle når de først blir vant med ei skikkelig rask og god spillmus. Tradisjonen har vært at spillmus kobles til PC’en via USB-kabel, mens trådløse mus har vært praktiske, men for tunge og trege til å være gode nok for en skikkelig spillentusiast.
Men når ytelse skal maksimeres så er det jo rett og slett en fordel å slippe å ha ledning fra musa til PC’en. Trådløse spillmus blir derfor mer og mer på moten ettersom teknologien forbedres. Proffe produsenter som Razer og Roccat forsøker å lage trådløse spillmus som skal være like bra deres tradisjonelle mus med kabel, og nå kaster også Logitech seg på bølgen. Så hvordan klarer de seg? Resultatet er slående. Jeg er ikke i tvil – trådløse spillmus er fremtiden.
En gigant
Når jeg har studert forskjellige spillmus har Logitechs utgaver alltid virket fryktelig store og klumpete. De ser for eksempel helt annerledes ut enn de vakre og strømlinjeformede musene fra Razer, og Logitech Wireless Gaming Mouse G700 er intet unntak. Den ser rett og slett ut som en forsteinet oljeklump fra et forlist tankskip som noen har dengt løs på med ei slegge.
I motsetning til den lille søte trådløse Roccat Pyra, er G700 som en elefant og regne. Den er enorm, klumpete og blytung. Den veier hele 225g, som er vesentlig mer enn andre spillmus jeg har prøvd, og den er 13cm lang og 8cm bred.
I tilegg til sitt sære utseende har denne stygge andungen også et navn kun en mor kan elske. Mens Razers DeathAdder høres ut som ei mus de beste Counter Strike-spillerne ville bruke til å knuse all motstand, høres Logitech G700 ut som noe mora di ville bruke til å legge kabal med.
Men ikke la deg lure av et grusomt utseende og et håpløst navn, for G700 burde egentlig hett Kongen.
Perfekt form
Med en gang du legger hånda på G700 kjenner du dens knallgode passform. Hvis du løfter armen og holder spillmusa i været, vil du nå se en enste stor klump der hånda var før. G700 passer perfekt i din krummede håndflate og blir umiddelbart som en utvidelse av kroppen din.
Musas høye bue gjør at hånda hviler på den bakre delen og lar alle fingrene være frie til å bruke knappene. Du flytter G700 først og fremst med hele hånda og ikke kun med fingrene. Oversiden er helt glatt mens sidene er litt rue, noe som gjør taket enda bedre.
Det finnes ikke et fnugg av symmetri i G700, for den er laget for kun å passe inn i brukerens høyre hånd. Hele musa er vridd mot høyre, og vridningen brytes kun av en utposning på venstre side som tommelen kan hvile på.
Med sin størrelse og tyngde virker G700 å være kompromissløst tilpasset en voksen manns hånd. For de med små hender er jeg redd denne spillmusa raskt kan bli et mareritt i stedet for en drøm.
G700 har ei veldig stor underside og fire store glatte glidefelt. På grunn av størrelsen og tyngden er det beste underlaget for musa ikke ei vanlig spillmusmatte, for den fungerer enda bedre på noe som er helt glatt og hardt. En superrask laminert overflate virker å være det beste.
Mange muligheter
For å få mest ut av G700 må du gå til Logitechs hjemmeside og laste ned programvare til den, for dette følger ikke med. I programmet SetPoint kan du selv velge mellom profiler og stille inn hva samtlige av musas tolv knapper kan brukes til.
Fire av knappene ligger på den venstre siden rett over tommelen. Disse trykkes lettest inn ved å vippe dem oppover, og spesielt de to fremste knappene på denne siden er særdeles godt plassert og lette å bruke. De to andre knappene må du bøye tommelen for å nå, noe som gjør dem mindre praktiske, men likevel ikke ubrukelige.
De andre åtte knappene ligger på G700s overside. Du har de to vanlige store musknappene fremst, men i tillegg har du tre knapper øverst til venstre som lett kan brukes av pekefingeren. I spill hvor venstre musknapp brukes hele tiden er disse kanskje mindre praktiske, men siden hver knapp kan tilordnes selvkomponerte makroer har de likevel sine formål.
Til slutt har vi rullehjulet og to knapper som ligger rett bak det. Disse knappene er ikke lette å nå av enten pekefinger eller langefinger, men de ligger der for å gi flere muligheter og en hendig måte til å bytte profil eller hastighet.
Personlig synes jeg det er veldig greit å ha en profil for vanlig bruk, hvor de to fremste knappene ved tommelen for eksempel kan brukes til å gå frem og tilbake i mapper og på nettsider. Og så bytte til en annen profil for spilling, hvor du tilordner dem andre funksjoner eller makroer.
Programvaren kan ikke bare brukes til å bestemme hvilke funksjoner som skal tilhøre knappene og hva hver profil skal inneholde, men styrer også ytelse og batteribruk. Mulighetene er mange i SetPoint, men programmet er vesentlig mindre brukervennlig enn hva de fleste konkurrentene opererer med, og mye mer uoversiktlig.
Teknisk snadder
Du kan stille inn G700 slik at signalet mellom mus og PC oppdateres hvert millisekund, og slik blir forsinkelsen mellom dem like liten som hvis man brukte kabel. Signalene fanges opp av PC’en i en liten medfølgende USB-sender, og denne kan tas ut og plasseres under musa ved siden av batteriet under frakt.
Du får også med en USB-kabel som kan kobles til senderen, hvis du ikke har USB-porter på fremsiden av PC’en din, slik at avstand mellom mus og sender ikke blir for stor. G700 kan også brukes sammen med en annen medfølgende USB-kabel, noe som lar deg bruke spillmusa på helt vanlig måte. Det er likevel liten grunn til å bruke den kabelen til annet enn lading av musa.
G700 kommer med og bruker et helt vanlig AA-batteri, og dette gir ganske lang bruk før den må lades. Men når du bruker din Gaming-profil med alle innstillingene på maks, blir tiden mellom hver gang du må lade merkbart kortet ned.
Et annet viktig teknisk punkt er at G700 kan kjøres med mellom 200 og 5600 DPI. Du kan velge å ha mellom ett og fem forskjellige slike hastighetshakk du kan skifte mellom, men personlig fant jeg det veldig hendig å kjøre den på maks hele tiden.
I tillegg kan du sette opp hastighet og akselerasjon ytterligere gjennom egne innstillinger. Når disse skrus i været på de fleste andre mus faller presisjonen betraktelig, men med G700s kongelige 5600 DPI holder nøyaktigheten knallgodt nesten hele veien.
Du kan jo spørre deg hvorfor er det så viktig at pekeren beveger seg så raskt over skjermen ved kun den minste bevegelse av musa? For jeg kjenner flere som ikke liker å kjøre på så veldig høy DPI. De liker bedre å bevege musa mer i stedet for kun å la kun en centimeter den ene eller andre veien ta muspekeren fra den ene siden av skjermen til den andre.
Men det er nettopp hyperraske innstillinger G700 er laget for. Fordi den er rett og slett for stor, tung og glir for dårlig til å være ideell for lange store bevegelser. Den er tilpasset små bevegelser som gir utrolig god hastighet og presisjon.
Konklusjon
Jeg trodde 4000 DPI var nok. Jeg tok feil. Jeg trodde spillmus med kabel var best. Jeg tok feil. Jeg trodde makroer gjorde seg best til tastaturet. Jeg tok feil. Når jeg først åpnet esken trodde jeg Logitechs G700 skulle være for tung og klumpete til å være god nok. Jeg tok feil.
Dette er rett og slett den beste spillmusa jeg noen gang har prøvd. Den har likevel svakheter som kronglete programvare og ikke optimale glideegenskaper. Den kan også kun brukes av høyrehendte og du bør ha ganske store hender for å kunne takle den. G700 er heller ikke laget for de som bruker store bevegelser for å føre musa, og har du ikke behov for mus med mange knapper er den ikke tiltenkt deg.
Men den er perfekt tilpasset en voksen manns høyre hånd. Den er uhyre rask og presis. Den har mange hendige knapper som passer godt til spill med mange funksjoner, som for eksempel massive onlinespill. Å bruke den uten kabel er deilig. Spillmusa G700 er et fantastisk redskap skreddersydd til en ekte gamer. Jeg kommer til å bruke den i lang tid fremover, og nyte hvert sekund.