Voksne mennesker som spilte mye Pokémon på sine yngre dager er ikke som alle andre. For oss som tilhører denne kategorien har det aldri vært noen stor hemmelighet, men nå har vi fått den endelige bekreftelsen gjennom vitenskap.
Ny forskning har nemlig avslørt at mye erfaring med lommemonstrene som barn faktisk gjør at hjernen vår programmeres litt annerledes.
Hjernen utvikler et Pokémon-senter
Forskere ved Stanford University gjennomførte nylig en studie som kikket på forskjeller i hjerneaktivitet mellom 11 mennesker som spilte Pokémon da de var små, mot en kontrollgruppe som ikke har noen tilknytning til de små krabatene.
Deltakere i studien ble vist bilder med hundrevis av Pokémon, og ikke uventet så forskerne langt større respons fra de som kjente bildene godt. Noe mer overraskende fant studien også én bestemt bit av hjernen – kalt occipitotemporal sulcus – som er ekstra glad i Pokémon.
– Vi fant en stor forskjell mellom folk som spilte Pokémon i barndommen og de som ikke gjorde det. Pokémon-eksperter utvikler ikke bare et unikt inntrykk for Pokémon i synssenteret, men det mest interessante for oss er at området i hjernen som reagerer på Pokémon er det samme fra person til person, sa Jesse Gomez, som ledet forskningsprosjektet.
Den må tidlig krøkes
Mens tidligere studier har avslørt andre deler av synssenteret som reagerer på for eksempel ord eller ansikter, har man ikke visst akkurat hvordan de dannes og hvorfor de alltid dukker opp på samme sted.
Gomez' Pokémon-forskning tyder på at fenomenet oppstår i mennesker som gjentatte ganger utsettes for én type objekt når man er ung. Da er nemlig hjernen fortsatt åpen for å formes av visuelle opplevelser.
Det at Pokémon-spillene stort sett oppleves på samme måte – på en liten skjerm, kort avstand fra øynene – har trolig også bidratt til at testdeltakerne oppnådde så like resultater.
Alt dette betyr selvfølgelig ikke at det er umulig å lære seg navn på Pokémon i voksen alder. Om du spilte spillene da du var i fem- til åtteårsalderen kan du riktignok ha monstrene lagret et sted bak i hjernen, som kan komme godt med neste gang du er på spillquiz.
To nye Pokémon-spill er på vei til Nintendo Switch.
Pokémon Sword og Shield skal slippes i år »