Det har lenge vært kjent at den amerikanske bransjeorganisasjonen Entertainment Software Association har støttet de mildt sagt kontroversielle lovforslagene SOPA og PIPA.
Nå har spillbloggen Kotaku tittet litt i ESAs økonomi, og funnet ut at organisasjonen, som representerer de fleste store spillutgiverne i verden, har brukt store penger på lobbyvirksomhet for å få lovforslagene til å gå gjennom.
I løpet av andre og tredje kvartal i fjor brukte ESA over én million kroner på lobbyvirksomhet for SOPA og PIPA. Det er ikke klart hvor mye de har brukt i etterkant, men det er usannsynlig at de trappet ned lobbyvirksomheten i de siste månedene før de folkevalgte i USA skulle ta en beslutning om forslagene.
ESA har i de siste ukene fått massiv kritikk fra store deler av spillermiljøet for sin holdning i denne saken, og flere av organisasjonens medlemmer har gått ut og sagt at de ikke støtter verken SOPA eller PIPA. Spillutviklerne Epic Games, Trion Worlds og 38 Studios og maskinvareprodusenten nVidia er blant ESA-medlemmene som er motstandere av lovforslagene. Nettstedet Joystiq prøvde å spørre alle ESA-medlemmene om deres standpunkt, men flesteparten ønsket ikke å svare. Oppdatering: Microsoft har nå sagt at de er mot lovforslagene.
Den britiske motparten til ESA, TIGA, har sagt at de er motstandere av SOPA og PIPA.
Hensikten med de to lovene skal være å bekjempe piratvirksomhet på nettet, men loven gir kort fortalt mulighet til å stenge ned nettsteder verden over ved mistanke om ulovlig innhold. Lovene favner såpass bredt at de i teorien kan ramme enhver person som i et kommentarfelt eller forum et sted legger ut en lenke til et nettsted med ulovlig innhold.
I går valgte mange nettsteder å markere sin motstand mot forslagene ved å kutte driften en hel dag. All motstanden i de siste ukene har fått flere politikere til å snu i saken, og Det Hvite Hus har sagt at de ikke kan støtte SOPA. Søsterloven PIPA skal opp til avstemning i Senatet 24. januar.
Her i Norge arbeides det for samme type lovgivning. Endringer i åndsverkloven - tiltak mot ulovlig fildeling og andre krenkelser av opphavsrett m.m. på Internett er under behandling akkurat nå, og denne loven vil gjøre det mulig for norske myndigheter å blokkere sider som gjør tilgjengelig innhold som er i strid med opphavsretten.