Feature

Høstens forbigåelser

Spillene vi gikk glipp av

Fem unike spill som fortjener mer oppmerksomhet.

Headup, Plaion, Dear Villagers (Montasje: Gamer.no)

Samme hvor mye vi her i Gamer følger med på nyhetsbildet og i vår spillkalender, er det uunngåelig at enkelte spill kun forbigår i stillhet – borte i mylderet som er en stadig mer travel hverdag.

En artikkelserie vi begynte på i fjor sommer forsøker å bøte på dette ved å trekke fram noen av de mest interessante spillene vi har gått glipp av hvert halvår. Sensommer, høst og vinter 2024 har vært sedvanlig stappet med gode spillopplevelser – her er fem av de mest unike opplevelsene vi gikk glipp av i høst:

Caravan SandWitch

Sjanger: Eventyrspill, åpen verden
Tilgjengelig på: PlayStation 5, Nintendo Switch, Windows

Detaljerte åpne verdener er ikke dagligdags kost i indiesjangeren, men det er nettopp det man får servert i det unike eventyrspillet Caravan SandWitch. Her sendes man til en fjern planet i en enda fjernere fremtid, med det mål for øye å finne ut hva som skjedde med hovedpersonens forsvunne søster.

For å løse flokene må man utforske en fargerik ørkenverden fylt med teknologiske ruiner og skjulte skatter. I sentrum for opplevelsen står en skranglete doning som man utruster med stadig nye oppgraderinger etter hvert som man utforske ødemarken, og disse vil i tur la deg få tilgang på nye deler av spillets univers.

Spillet kommer fra et lite utviklerstudio i Sør-Frankrike og formelig oser fransk særegenhet, fra de snakkende froskene som har en tilnærmet telepatisk forbindelse med omverdenen, til de små, nære øyeblikkene som fokuserer på familie, vennskap og yndige urtehager.

Det er rett og slett bare fryktelig, fryktelig kos, og Caravan SandWitch blir raskt et av de spillene man ikke klarer å gi slipp på før man har utforsket nær sagt alt det har å by på.

Fear the Spotlight

Sjanger: Skrekkspill
Tilgjengelig på: PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Linux, Mac, Xbox One, Xbox Series X/S

Ingen Halloween-sesong går forbi uten en håndfull skikkelig spennende skrekkspill, og i fjor var det særlig to spill som skilte seg ut. Det ene, Slitterhead, engasjerte delvis med sitt unike premiss og omfangsrike univers, mens det andre, Fear the Spotlight, imponerte stort med sin ubehagelige stemning og utypiske polygongrafikk.

Til syvende og sist er det sistnevnte vi ønsker å vie litt ekstra oppmerksomhet, all den tid spillet har et merkelig, nesten litt nostalgisk preg over seg. Mye av dette skyldes det tydelige visuelle stilvalget, som vekker minner fra PlayStation 1, Nintendo 64 og gammelmodige skrekkspill fra midten av nittitallet.

Handlingen i Fear the Spotlight lar oss følge tenåringsjentene Vivian og Amy, som etter å lekt seg med tanken på en seanse etter mørkets frembrudd må traversere de svært uhyggelige gangene i en typisk amerikansk skrekkfilm-skole.

Man er mer eller mindre helt forsvarsløs, og bruker mye av tiden på å grøsse og gru, mens man forsøker sitt ytterste å unngå de marerittaktige skapningene som skjuler seg i skyggene.

Symphonia

Sjanger: Plattformspill
Tilgjengelig på: PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Linux, Mac, Xbox One, Xbox Series X/S

Det er få ting i spillbransjen som treffer like bra som et skikkelig godt plattformspill, og det nylig lanserte Symphonia huker av mange av punktene som skal til for å innfri akkurat her.

Spillet, hvor man løper fram og tilbake som en yndig fiolinist ved navn Philemon, er bygd opp rundt musikk – og da ikke bare musikk i form av de nydelige orkestrale bakgrunnsmelodiene, men også musikk som konsept; musikk som kunst.

I praksis fungerer dette blant annet ved at verdenen man hopper rundt i er satt sammen av ulike bestanddeler fra musikkens verden. Hele nivåer kan for eksempel være inspirert av ett instrument, mens man i det neste øyeblikket bruker Philemons fiolin for å slenge seg fra punkt til punkt.

Symphonia minner til tider veldig om det glimrende 2018-spillet Celeste, og har noe av det samme nitide fokuset på presisjon, fart og unike plattformelementer. Også her har man nok med å passe på seg selv store deler av tiden, og det er ikke fritt for at spillet kan være utilgivelig vanskelig når ting først begynner å røyne på.

The Rise of The Golden Idol

Sjanger: Gåtespill, pek-og-klikk
Tilgjengelig på: PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, Windows, Xbox One, Xbox Series X/S

Det var flere som lot seg imponere av oppfinnsomheten til 2022-spillet The Case of the Golden Idol, og da den frittstående oppfølgeren ble sluppet i november i fjor ble det hele skrudd opp enda et par knepp.

Også her skal man løse innfløkte drapsgåter ved å sette mulige gjerningspersoner og motiver opp mot hverandre – i alt har spillet drøyt tyvetalls adskilte saker å etterforske, den ene mer usannsynlig enn den neste.

Spillet krever at du tenker logisk stort sett hele tiden, samtidig som det lar deg eksperimentere med og fritt utforske de mange merkelige ledetrådene du finner når du leker detektiv. Det hele resulterer i et unikt lappeteppe av ansikt, navn, mulige drapsvåpen og mye, mye mer som du så må sette sammen på riktig måte.

Den bisarre visuelle stilen og godt skrevne figurer bidrar til å gjøre Rise of The Golden Idol til et av de mest fornøyelige pek-og-klikk-spillene på lang, lang tid.

Nobody Wants to Die

Sjanger: Eventyrspill, gåte
Tilgjengelig på: PlayStation 5, Windows, Xbox Series X/S

Husker du Bioshock? Det gjør i hvert fall de polske utviklerne i Critical Hit Games, for det er mange svært tydelige likhetstegn mellom de undersjøiske utfluktene i Rapture og sensommerens unike eventyrspill Nobody Wants to Die. De visuelle likhetene er kanskje de mest åpenbare, hvor begge spill sogner til en spennende blanding av art deco og pirrende film noir.

Nobody Wants to Die går enda lenger i retning sistnevnte, og er en mørk detektivfortelling med elementer av både cyberpunk og skrekk iblandet.

I New York anno 2329 er evig liv bare noen tastetrykk og et pengebeløp unna, men det hindrer ikke en seriemorder i å gå løs på elitene i samfunnet. Motivet og gjerningsmannen er ukjent, men gjennom en rekke makabre gåter nøster man gradvis opp de mange intrikate trådene i den sydende storbyen.

Spillet er kanskje både i enkleste og korteste laget, men gjør opp for dette med en gripende historie og et helt fantastisk univers.

Vet du om spill fra det siste halvåret som du mener fortjener mer oppmerksomhet? Del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Siste fra forsiden