Snart kan «loot boxes» bli definert som gambling i Sverige

Og Tyskland vurderer å forby fenomenet fullstendig.

Blizzard

Såkalte «loot crates» som først og fremst kom i det offentlige søkelyset gjennom Star Wars Battlefront II var kontroversielle blant spillere, men også myndigheter har vært kritiske. Fenomenet har allerede blitt etterforsket i Belgia, og nå ser det ut til at vårt naboland i øst står for tur.

Som Sveriges Radio nylig rapporterte har Sveriges sivilminister Ardalan Shekarabi bekreftet at myndighetene nå skal undersøke loot-kistefenomenet med det mulige resultat at det blir underlagt samme lover som pengespill.

– Jeg er forberedt på å be våre myndigheter om å kikke nærmere på fenomenet med lootkister og se om det finnes behov for å endre lovgivningen i den hensikt å forsterke forbrukerbeskyttelsen, sa Shekarabi i et intervju. Han utelukker ikke at fenomenet vil bli klassifisert som lotteri allerede neste år.

Det var Star Wars Battlefront II som for alvor startet lootkiste-debatten.
EA

Kan bli forbudt i Tyskland

Sverige er imidlertid ikke det eneste landet som er på krigsstien for tiden. Som PCGamer melder er også Tyskland i gang med å etterforske fenomenet, og der skal muligens enda sterkere virkemidler settes inn.

Den tyske avisen Welt skriver nemlig at det tyske, statlige reguleringsorganet Kommission für Jugendmedienschutz (KJM) nå vurderer å rett og slett bannlyse lootkiste-fenomenet fra dataspill med den begrunnelsen at fenomenet bryter med det tyske forbudet mot «salgsappell» rettet mot barn og unge.

Hovedgrunnen til at loot-kistene av mange oppfattes som pengespill er at kistene kjøpes for ekte penger og at de representerer et sjansespill på den måten at spilleren ikke på forhånd vet akkurat hva som befinner seg i kistene før de åpnes.

Hvorvidt vi vil se en lignende utvikling i Norge er ennå uvisst. Lotteritilsynet i Norge sa til Gamer.no i fjor høst at de mener det er uklart om praksisen kan defineres som et lotteri siden alle som betaler for boksene får noe for kjøpssummen, men at de vil vurdere å se nærmere på saken. Samtidig har danske myndigheter slått fast at praksisen ikke er å regne som gambling.

Lootkister er ikke det eneste spillbransjen har å stri med: PUBG opplever en kraftig vekst i antallet juksemakere i spillet »

Siste fra forsiden