Er det én ting som har blitt tydelig i spillmiljøet de siste par årene er det at vi elsker å interagere med hverandre, se flinke spillere gjøre det de kan best, og oppleve spill sammen. Derfor er det egentlig ikke så rart at flere og flere nå ønsker å strømme video fra sine spilløkter direkte på nettet.
I høst kom PlayStation 4 med en innebygd strømmingsfunksjonalitet, og Microsoft jobber på spreng for å få tilsvarende delingsmuligheter på Xbox One. På PC har dog muligheten vært tilgjengelig lenge – alt som har vært nødvendig er kunnskap, programvare, maskinvare og en stabil nettlinje.
I denne guiden skal vi gå gjennom hva du trenger for å strømme via konsoll eller PC, og noen av de letteste måtene å dele video på. For at artikkelen ikke skal bli for tung har vi valgt å fokusere på ett program og én tjeneste, men diskuterer også kort noen av alternativene.
Hva er strømming, og hvordan fungerer det?
Spillkultur har alltid handlet om å dele opplevelser. Alt fra samtaler rundt vanndispenseren på kontoret om de kuleste «fraggene», til lange diskusjoner om League of Legends-øyeblikkene som avgjorde kampen på Skype er helt gjengs. Og siden spill i stor grad er utøvende, er det svært naturlig å ville dele disse øyeblikkene akkurat når det skjer, og gjerne med video.
Det å strømme sine spillopplevelser er bare en forlengelse av denne delingskulturen. Med dagens billige og kjappe Internett-linjer er det lettere enn noensinne å dele direktesendt video med seere verden over. Særlig esportsutøvere og arrangement har dratt nytte av den lette videodelingen, med flerfoldige millioner seere på de største arrangementene.
Teknologien bak det hele er ikke så komplisert. En klient tar opp video lokalt. Maskinen sender videosignalet over nett til en tjener. Tjeneren sender så videosignalet ut til seerne, som ser sendingen direkte via nettleseren sin. Naturlig nok oppstår det forsinkelser i denne prosessen, noe som kan være problematisk når man ønsker å interagere med seerne via pratekanaler.
En person som vil strømme innhold via nett trenger i utgangspunktet kun to ting: en nettjeneste og et program som lar brukeren ta opp video og sende signalet til tjenesten. I denne guiden bruker vi Twitch.tv og Open Broadcaster Software til dette.
I tillegg trenger man et opptakskort om man vil strømme fra andre enheter enn PC-en. Vil man for eksempel ta opp videosignal fra en konsoll, må man bruke et slikt kort som tar opp videosignalet fra konsollen og sender det til PC-en.
Strømmekongen Twitch.tv
På spillstrømmingsfronten er det særlig én aktør som utmerker seg. Twitch.tv har så å si monopol, særlig etter at hovedkonkurrent own3d.tv bukket under i 2013. Nettstedet skryter av å ha over 35 millioner unike besøkende hver måned, og er plattformen de fleste store aktørene benytter seg av i dag. Derfor er det nettopp Twitch.tv vi kommer til å bruke som utgangspunkt i denne guiden. Flere av grunnprinsippene er likevel lette å overføre til andre strømmetjenester, for eksempel Ustream.com, YouTube eller HitBox.tv.
I det siste har Twitch.tv fått en del pepper. Like før jul bestemte tjenesten seg for å påtvinge en forsinkelse som vanligvis ligger mellom 12 og 40 sekunder. I de verste tilfellene gjør forsinkelsene at det blir vanskelig å henvende seg til seerne. I tillegg havnet tjenesten i noe uheldig klammeri med en såkalt «speedrunner» i høst, noe de senere unnskyldte seg for.
Gratistilbudet Open Broadcaster Software
Open Broadcaster Software er faktisk et rimelig nytt program i strømmingsfæren. Programmet fikk fart i 2012, og har siden den gang fått jevnlige oppgraderinger. I dag er strømmingsprogrammet en av de mest populære alternativene, både fordi det er helt gratis og fordi det er enkelt å bruke.
Med Open Broadcaster Software kan du gjøre stort sett alt du ser andre gjøre på Twitch.tv: legge over bilder, tekst eller webkamera, og lett forme bildet slik du selv ønsker å få det. I denne guiden gir vi en enkel innføring i hvordan du kan få strømmet via programmet, men kommer ikke til å vise hvordan du organiserer mer avanserte strømmingsoppsett.