Guide

Minecraft

Slik kan du få lekker grafikk i Minecraft

Vi viser veien fra sjarmerende pikselgrafikk til flotte teksturer og lyseffekter.

Jeg har ofte sett på populære skjermbilder fra Minecraft og lurt på hvordan i alle dager folk har fått så fin grafikk i spillet. Etter hvert har jeg skjønt at de bruker modifikasjoner, men det å installere modifikasjoner for Minecraft er ikke helt rett-frem – ikke minst fordi spillet fortsatt videreutvikles og hver nye versjon har en tendens til å ødelegge noe i en eller annen modifikasjon. Når enkelte modifikasjoner i tillegg er avhengig av andre, som igjen utvikles uavhengig, blir det raskt kaotisk.

Hvorfor ser ikke min Minecraft-versjon så bra ut?

I denne artikkelen skal jeg ta en ganske rask og konkret beskrivelse av hvordan du kan installere noen modifikasjoner som forbedrer spillets grafikk, samtidig som jeg tar med litt informasjon om andre modifikasjoner for de som ønsker endringer i selve spillopplevelsen – og hvordan du skal installere slike.

Hvor finner du spillet?

For å installere modifikasjoner til Minecraft er det først og fremst greit å vite hvor spillet faktisk lagrer informasjonen sin. Av en eller annen merkelig grunn får du nemlig ingen mulighet til å velge dette selv; du kan velge hvor du skal legge programmet som starter Minecraft, men ikke hvor spillets ressursfiler skal ligge.

For å komplisere saken enda litt til legges informasjonen i en mappe i Windows-systemet som vanlige brukere neppe vet at eksisterer engang, og som i utgangspunktet er satt til å være skjult. Mappen heter «appdata», og den enkleste måten å komme inn i mappen på er ved å skrive %appdata% i adresselinjen i Windows Utforsker eller i søk-vinduet i Start-menyen. Hver bruker av datamaskinen får en egen versjon av appdata-mappen, og hvis du vil navigere deg frem til den på gamlemåten finner du den typisk på et sted som «c:\brukere\brukernavn\appdata. Husk i så fall å at du må ha stilt Windows inn til å vise skjulte filer og mapper – det kan du gjøre i «mappealternativer»-menyen i kontrollpanelet.

Minecraft-filene ligger i en undermappe i appdata som heter «roaming». Når du har kommet inn i den mappen er resten heldigvis ganske lett, for Minecraft-mappen begynner med tegnet punktum og vil derfor sannsynligvis ligge helt i toppen av listen over filer og mapper. Mappen du trenger å finne heter altså «.minecraft».

Det første du bør gjøre når du har kommet deg inn i Minecraft-mappen er å finne mappen ved navn «saves». Den inneholder alle lagrefilene dine, og selv om det i utgangspunktet ikke skal gå an å ødelegge disse ved å fikse på spillets grafikk er det lurt å være føre var – spesielt hvis du også tenker å installere andre modifikasjoner. Ta derfor en sikkerhetskopi av «saves»-mappen, slik at du slipper å risikere å miste verdener du har lekt med i flere titalls eller kanskje hundretalls timer.

Klar for bedre grafikk?

Forge

Den største grafiske forbedringen får du ved å benytte en såkalt «shaderpakke». Slike pakker gjør alt fra å forandre måten lyset fungerer på til å gi vannet en ny og lekrere overflate. I denne artikkelen vil jeg fokusere på en shadermodifikasjon som kalles Shaders Mod. Den gir deg muligheten til å velge flere separate shaderpakker som du når som helst kan veksle mellom, og det er også mulig å legge til nye.

Shadermodifikasjonen er imidlertid avhengig av en annen modifikasjon, som kalles Forge. Den må du med andre ord installere først. Heldigvis er dette en ganske enkel prosedyre – du laster den ned, og så dobbeltklikker du på installasjonsfilen. Om du må velge hvilket program installasjonsfilen skal åpnes i, velger du «Java Platform(TM) SE Binary». Under installasjonen vil Forge opprette en ny lokal Minecraft-bruker for deg, som du må velge i Minecrafts start-program. Den heter simpelthen Forge. Poenget med modifikasjonen er å gjøre det enklere å installere andre modifikasjoner, og hvis du starter Minecraft etter å ha installert Forge vil du se at du har fått noen ekstra menyer.

Slik endrer du spillversjon.

I skrivende stund er den nyeste Minecraft-versjonen nummerert som 1.7.4, mens Forges nyeste versjon er for 1.7.2. Det du vil oppdage når du installerer modifikasjoner er at de ofte vil henge litt etter hovedspillet, og noen ganger er de ikke fullstendig kompatible med dagens versjon. Det er mulig å installere eldre Minecraft-versjoner ved siden av nyere versjoner, og hvis du har en helt ren og ny Minecraft-installasjon må du manuelt installere versjon 1.7.2 før du installerer Forge.

Les også
Anmeldelse:

Det gjør du ganske enkelt ved å lage en ny profil hvor du velger den versjonen du vil ha i «use version»-feltet. Her kan du forøvrig velge så godt som alle tidligere lanserte Minecraft-versjoner – du kan til og med gå tilbake til de gamle alfaversjonene hvis du ønsker det. Men husk at du ikke uten videre kan spille verdener lagret i nyere versjoner i de gamle utgavene. Forhåpentligvis kommer det uansett snart en versjon av Forge for dagens Minecraft-versjon, men siden spillet kontinuerlig er under utvikling vil du også i fremtiden havne i situasjoner der modifikasjonene du vil bruke ikke er kompatible med nyeste versjon av Minecraft.

Nye shadere

Nå er uansett tiden for å installere shadermodifikasjonen. Når du har lastet ned filen som heter noe med «ShadersModCore» – dagens versjon heter «ShadersModCore-v2.3.4-mc1.7.2-f1019.jar» – legger du den i «mods»-undermappen i Minecraft-mappen du fant tidligere. Dermed er den installert.

Det neste du må gjøre er å installere de shaderpakkene du vil ha. Som du ser i tråden til modifikasjonen finnes det flere å velge mellom. Vi går for Sonic Ethers Unbelievable Shaderpack. Det finnes flere versjoner av denne, og hovedforskjellen handler om hvor krevende den er for maskinen. Velg den du tror passer for deg – om du ikke forventer problemer er det nok like greit å velge Ultra-versjonen og heller nedgradere om du sliter.

Standard Minecraft.

Shaderpakken er et zip-arkiv, og det skal du ikke pakke ut. I stedet skal du legge den i undermappen «shaderpacks» i Minecraft-mappen. Hvis ikke denne mappen eksisterer må du lage den – husk å bare bruke små bokstaver. Når filen er på plass starter du Minecraft, velger Forge-profilen og går inn i options-menyen. Her ser du en undermeny som ikke var der med originalversjonen av Minecraft – Shaders. Gå inn dit, og hvis du har installert shaderpakken og modifikasjonen skikkelig vil du se filen du lastet ned der. Velg den, og vips: plutselig ser Minecraft veldig annerledes ut.

Samme sted med Sonic Ether.

Hvis du opplever grafiske feil er det litt viktig å huske på at modifikasjonen egentlig ikke er fullstendig kompatibel med dagens Minecraft-versjon enda. Det kommer. I mellomtiden kan du gå inn i shaders-menyen og eksperimentere litt med instillingene der. Jeg måtte for eksempel skru av Cloud Shadows for at ting skulle se okay ut hos meg. En annen løsning er å gå tilbake til versjon 1.6.4 av Minecraft – og alle modifikasjonene – men det er neppe ideelt. Som vanlig er det lurt å sikre at du har de nyeste driverne til skjermkortet ditt, eller å sjekke hvilke drivere shaderne er optimalisert for.

Shaderpakken Shaders 1.6.2 byr på et varmere utseende.

Husk også at det finnes mange andre shaderpakker, som du installerer på samme måte som Sonic Ether-pakken. Forskjellene kan være ganske store, og hvilken du velger avhenger selvsagt av dine personlige preferanser. Det er også ytelsesforskjeller mellom de forskjellige pakkene.

Optimalisering

Om du opplever ytelsesproblemer med spillet, eller ønsker deg flere grafiske innstillinger, er OptiFine en fin modifikasjon å ha. OptiFine gir deg en rekke nye grafiske innstillingsmuligheter, som både lar deg forbedre ytelsen betraktelig og gir deg nye muligheter til å få spillet til å se godt ut. For eksempel kan du ved hjelp av OptiFine øke Minecrafts synsrekkevidde betraktelig. Denne modifikasjonen bør du installere uansett om du installerer de andre tingene jeg nevner i artikkelen, og spesielt om du er misfornøyd med spillets normale ytelse – utviklerne hevder det ikke er uvanlig at folk kan oppleve en dobling av bildeoppdateringsfrekvensen ved hjelp av modifikasjonen.

Med OptiFine kan du blant annet skru opp synsrekkevidden.

OptiFine kan installeres som en separat modifikasjon. Da går du frem slik du gjorde med Forge, og vil få en egen profil som heter Optifine. Om du ønsker å bruke Optifine og Shader-modifikasjonen samtidig må du imidlertid installere den ved å legge Optifines «jar»-fil inn i «mods»-mappen der du la shadermodifikasjonen. Jeg opplevde mye krøll da jeg skulle installere Optifine og Forge samtidig. Det som er viktig å huske på er at Forge fortsatt versjon 1.7.2 av Minecraft, og det er altså den versjonen som kjøres når du kjører Forge. Derfor bør du ikke bruke den nyeste Optifine-versjonen sammen med Forge, men versjonen laget for 1.7.2.

Et sikkert tegn på at du bruker modifikasjoner som ikke er kompatible med hverandre er rett og slett at Minecraft ikke lastes inn. Du får ingen feilmelding, lastingen stanser bare kort etter at du har trykket «play»-knappen i oppstartsprogrammet. Det er forresten en bug i Minecraft 1.7.2 som begrenser synsrekkevidden uansett om du bruker OptiFine eller ikke, noe som er litt irriterende.

Når OptiFine er installert vil du se mengder av nye innstillingsmuligheter i «video settings»-menyen, som også har fått flere undermenyer. Har du ytelsesproblemer bør du for eksempel innom «performance»-menyen først. OptiFine er et skikkelig solid stykke arbeid, så hvis du holder musepekeren over de ulike innstillingsmulighetene vil du få en rask og enkel beskrivelse av hva de gjør. Dermed er det bare å eksperimentere med ulike innstillinger for ytelse og kvalitet, for å få ytelsen slik du ønsker.

Nye teksturer

Et annet steg du kan ta for å forbedre eller endre Minecrafts utseende er å installere nye teksturpakker. Dette er rett og slett nye overflatebilder for blokkene i spillet. Selv synes jeg Minecraft har en sjarmerende visuell stil, men det finnes helt klart mange gode teksturpakker som gir spillet ekstra snert. Noen gjør miljøene langt mer realistiske, andre gir dem for eksempel en orientalsk stil, mens andre igjen bare gjør generelle forbedringer.

Chroma Hills-teksturene.

De fleste teksturpakkene kommer i ulike varianter, avhengig av hvor mye detalj hver tekstur skal ha. Kort sagt: Jo høyere detaljnivå, jo mer går det ut over ytelsen. Teksturstørrelsen merkes vanligvis slik – 128x128 for den største, 64x64 for den nest største, og så videre. Det er for mange pakker til at vi kan gå i detalj om dem her, men som et eksempel kan vi bruke teksturpakken til Chroma Hills, som anbefales av mannen bak Sonic Ether-pakken. Den kan du laste ned fra det offisielle nettstedet. Merk at du bør skru av «better grass» og «better snow» for at Chroma Hills skal se ordentlig ut.

Zip-filen du har lastet ned skal du legge i «resourcepacks»-undermappen til Minecraft. Du trenger ikke å ha Forge installert for å bruke ulike ressurspakker. For å aktivere dem går du inn i Options-menyen og undermenyen Resourcepacks. Der får du opp en liste over tilgjengelige ressurspakker til venstre, og ved å klikke på den du vil ha flyttes den over til høyre. Trykk så Done, og spillet vil bruke en liten stund på å laste inn den nye ressurspakken. Så er det bare å spille.

Slik blir det med Chroma Hills og Sonic Ether.

Andre modifikasjoner

I denne artikkelen har fokus vært på å få Minecraft til å se så pent ut som mulig, men det finnes en rekke andre modifikasjoner for spillet. Noen forandrer grunnleggende aspekter av spillet, andre legger til mengder av nytt innhold og andre igjen endrer eller legger til småting som de fleste spillere kanskje ikke bryr seg så mye om, men som betyr mye for enkelte.

Rene kartpakker finnes det også mange av, og de legger du ganske enkelt i mappen som heter «saves».

Denne typen modifikasjoner får eventuelt bli et tema for en annen artikkel, men hvis du har fulgt denne guiden og installert Forge, har du i stor grad den kunnskapen du trenger for å installere dem. Mange av dem er nemlig avhengige av Forge, eller installeres på lignende måter. Noen er dessuten avhengige av tidligere Minecraft-versjoner for å fungere – vanligst er 1.6.4, som du lærte hvordan du skulle installere i avsnittene om Forge. En annen modifikasjon som kan være grei å ha om du vil installere mange modifikasjoner er MCPatcher.

Det er imidlertid viktig å huske på at å ta sikkerhetskopi av lagrefilene blir ekstra viktig når du begynner å eksperimentere med modifikasjoner som legger til nytt innhold og endrer måten spillet fungerer på. Disse påvirker nemlig også lagrefilene dine, så det er ikke bare å slutte å bruke en slik modifikasjon om du finner ut at du ikke liker den. Det lureste er å starte nye verdener hvor du eksperimenterer med modifikasjoner før du finner ut om du faktisk vil ha dem eller ikke. Jo flere modifikasjoner du installerer, jo større er dessuten sjansene for krøll i fremtidige versjoner av Minecraft, siden du hele tiden må vente til alle modifikasjonene støtter de nye versjonene før du oppgraderer.

Men det er mye moro der ute, og har du fulgt denne guiden er du klar for det meste.

Mer Minecraft-moro kan du få ved å laste ned en blokk-versjon av Storbritannia. Eller hva med litt Skyrim-innhold?

Siste fra forsiden