Det amerikanske bladet GameInformer har forstatt et litt merkelig informasjonsmonopol på The Elder Scrolls V: Skyrim, og nå har de publisert en artikkel om teknologien bak spillet.
Motoren som brukes er det Bethesda som har laget selv. De kaller den Creation Engine, og den skal sørge for at spillet tar et stort grafisk steg fremover i forhold til forgjengeren, Oblivion.
Blant annet skal vi kunne se svært lange avstander, uten at detaljnivået faller så dramatisk som det gjorde tidligere. Dessuten får vi dynamisk lys og skygge på alle gjenstander i spillet.
Bethesda har også laget et helt nytt system for trærne i spillet (forgjengeren brukte SpeedTree). Dette gir dem større kontroll over hvordan trærne ser ut, og hvordan de oppfører seg i vinden. Dermed kan de for eksempel lage et fjellområde med stor vind, hvor trærne svaier kraftig.
Snø får vi selvsagt også, og Bethesda skryter av at de har et avansert system som sørger for at mengden snø som blir liggende på et gitt objekt får virker fornuftig (slik at det ikke er like mye snø alle steder).
Smartere innbyggere
Oblivion fikk mye oppmerksomhet for sitt «Radiant AI»-system, som i teorien skulle gi spillets innbyggere troverdige rutiner og oppgaver. I realiteten fungerte det ikke veldig godt, blant annet fordi Bethesda ikke hadde gitt dem særlig mye å gjøre i utgangspunktet.
Nå har de tydeligvis lånt litt fra spill som Gothic-serien og Risen, for hver by og landsby vil ha ting som gårder, sager, gruver og andre steder hvor folket jobber med fysiske oppgaver om dagen.
Spillet skal også holde øye med hvem det er du blir venner med, noe som visstnok skal sørge for at de forandrer hvordan de reagerer på ting du gjør. Løper du inn i huset til en villt fremmed vil han be deg om å forsvinne, mens en venn heller vil spørre om du trenger ei seng for natten. Det å oppføre seg fullstendig irrasjonelt i noens hjem er imidlertid ingen god måte å bli venner på.
Utviklerne har også droppet det litt plagsomme dialogkameraet fra Oblivion. I stedet vil de fortsette å gjøre det de holder på med – en krovert vil for eksempel kunne fortsette å rengjøre glass mens du snakker med ham, mens en tømmerhugger vil fortsette å hugge ved.
Dette skal være takket være et nytt fysikksystem som heter Havok Behavior. I tillegg sikrer systemet at animasjonene til både folk, fiender og deg selv være langt bedre og glattere.
Systemet sørger blant annet for at overgangene mellom å gå, jogge og løpe blir bedre, og at kamp blir mer naturlig, både i tredje- og førsteperson. Også spillets hovedfiender, dragene, skal nyte godt av flotte animasjoner.
Dynamiske hendelser
I tillegg til forhåpentligvis mye bedre «radiant AI» får vi også noe Bethesda kaller «radiant story». Dette skal sørge for at spillerne får oppdrag som er skreddersydd situasjonen de er i – hvor de har vært, hvem de har møtt, hvem de er venner med, og så videre.
Et eksempel kan være et snikmorderoppdrag, hvor spillet selv velger ut hvem som er oppdragsgiver, hvem de vil ha tatt av dage og hvordan det hele skal foregå. Systemet kan for eksempel finne ut at det vil velge en person du har brukt mye tid med som offer.
Systemet sørger også for at verden reagerer på tilsynelatende tilfeldige ting du gjør. Hvis du kaster fra deg et sverd midt i en by, vil noen kanskje finne ut at de vil levere det tilbake. Alternativt kan det hende de vil slåss om det. Også i villmarken vil spillopplevelsen preges av «tilfeldige» hendelser. Plutselig kan du komme over en mammut som angripes av en flokk ulver, eller en prest som ber deg om å redde noen fra et fangehull i nærheten.
Med tanke på at det tilsynelatende kun er GameInformer som har fått se spillet så langt (uten at vi vet hvor mye de faktisk har sett), er det selvsagt ikke helt dumt å ta litt av denne informasjonen med en klype salt. Bethesda lovet for eksempel gull og grønne skoger om «radiant AI»-systemet før Oblivion kom ut, og virkeligheten var rimelig langt unna det de hadde sagt på forhånd.
The Elder Scrolls V: Skyrim skal lanseres 11. november, til PS3, PC og Xbox 360.