Test

Glorious GMMK PRO 75 % modulært tastatur

Slik er det å bygge sitt eget gamingtastatur

Det koster skjorta, ja.

Peter Grovik/Gamer.no

Tastaturet er en uunnværlig del av enhver PC-gamers oppsett. Men hva er egentlig et godt tastatur, og hvor mye penger er det fornuftig å legge i det?

Glorious mener et ideelt tastatur er modulært, altså at kjøperen skal få skreddersy og montere alt selv. Prisen skal tydeligvis også være veldig høy.

Flaggskipet deres er modulære GMMK PRO 75 %. Det er et tastatur som du kan bygge nesten fra bunnen av.

Du kan velge mellom å få det uten verken brytere eller tastehetter til rundt 2000 kroner, eller å kjøpe det ferdigbygget for nærmere 4000 kroner.

Jeg har aldri montert tastatur selv, og er ikke tidligere kjent med Glorious sine produkter. Denne testen tar derfor perspektivet til en alminnelig førstegangskjøper. Vi ønsker å finne ut om dette er en god løsning for den typiske PC-spilleren.

GMMK Pro 75 % er altså en aluminumsramme med kontakter som passer til Glorious sine mange ulike proprietære brytere og tastehetter.

Monteringsprosessen

Jeg ble positivt overrasket over hvor enkelt det er å montere tastaturet selv. Både brytere og taster lar seg klemme på plass med fingrene.

Tastatur, brytere, tastehetter og kabel fra Glorious.
Peter Grovik/Gamer.no

Samtidig tar monteringen tid. Hver bryter må klemmes inn hardt én og én. Det er veldig viktig at de klemmes inn i riktig vinkel for å unngå å bøye kontaktene. Alt i alt må dette gjøres til sammen 170 ganger for å få på plass alle bryterne og tastehettene.

Det følger ikke med bruksanvisning for hvordan dette skal gjøres, og heller ikke en oversikt over hvor tastehettene skal. Vårt sett hadde overflødige taster, og det var derfor tidkrevende å finne akkurat hvilke taster som skulle brukes, og hvor de skulle være. Her trenger man fort Google.

Glorious kunne med fordel lagd pinnene på bryterne mer solide, og inkludert en bruksanvisning.

Byggekvalitet

Det første som slo meg da jeg åpnet esken, var hvor tungt tastaturet er. Tastaturet er vanvittige 1,5kg med solid metall. For meg som ikke liker følelsen av billig plast, er dette et stort pluss.

Den tunge vekten gir god stabilitet på skrivebordet, i tillegg til at man bare kan glemme fleksing og uønsket bevegelse i selve tastaturet. Det er nyttig om man har tendenser til å bli overengasjert i spillet.

Tastaturet er så solid, at om man skulle finne på å slå dette tastaturet i veggen etter å ha tapt et spill, vil nok veggen ryke før tastaturet gjør det.

Samtidig gir vekten begrenset flyttbarhet til tross for den kompakte 75 % formfaktoren.

Peter Grovik/Gamer.no

Designet er ellers nokså spesielt. Glorious har gått for CNC-utskjæring. Tastaturet er derfor tykt, med rette linjer og spisse kanter. Det skiller seg dermed markant fra det designspråket som ofte kjennetegner spillprodukter, uten at dette heller kan sies å være særlig anonymt.

Tastaturet har ingen justerbare føtter. Det er altså ikke mulig å justere høyde eller vinkel. Men det er naturlig hevet i bakkant slik at man får en grei ergonomi likevel.

Det er også litt for høyt til at det er komfortabelt å bruke uten håndleddsstøtte. Dette følger heller ikke med, og blir dermed en ekstra kostnad for kjøperen. Men i og med at dette er fullt modulerbart, er det kanskje naturlig at kjøperen også velger sin egen foretrukne håndleddsstøtte.

De trefargede Olive-hettene kjennes glatte mot fingertuppene, men med et ørlite hint av tekstur for å unngå at fingeren sklir og trykker feil. De er også utformet med litt forskjellig vinkel og høyde, trolig for å prøve å gi et mer ergonomisk oppsett.

Solid volumbryter

Ellers har tastaturet en presis og solid volumbryter i metall. Den kan trykkes ned for å dempe, og har «hakk» som gjør det lett å justere lyden med nøyaktighet. Men den er plassert på en måte som kan gjøre det vanskelig for de med store hender å bruke den på en komfortabel måte.

Peter Grovik/Gamer.no

Volumbryterens funksjoner kan justeres i programvaren.

Den medfølgende kabelen er en avtakbar USB-C til USB-A, og er forsterket med en krympestrømpe. Den virker solid, men det er litt irriterende at den ikke har en dedikert festeanordning. Den detter neppe ut av seg selv, men det kan tenkes at en ivrig gamer kan komme til å trekke ut kabelen ved et uhell i spill.

Brytere

Vi har testet både Glorious taktile Panda-brytere og Glorious lineære Lynx-brytere. Begge er ferdigsmurte for enkelhetens skyld. Glorious tilbyr også en rekke andre brytere med helt andre egenskaper, i tillegg til hetter i ulike farger.

Både de lineære og de taktile bryterne er ganske gode. Begge deler er komfortable å skrive på, og det er ingen problemer med taster som aktiveres utilsiktet.

De lineære bryterne har en jevn kompresjon sammen med en like jevn og fin dekompresjon. De er forholdsvis stille, og vil gjøre jobben for dem som liker en myk og behagelig skriveopplevelse med lite sensorisk tilbakemelding.

De taktile bryterne har derimot en god skrivemaskin-følelse. Her er det rikelig med motstand og en behagelig og tilfredsstillende klakkelyd. Også disse har en rask og jevn dekompresjon som sikrer at tasten alltid er klar for neste trykk.

Dessverre har tastene også et nokså dypt aktuasjonspunkt. Bryteren må trykkes nesten helt i bunn før trykket registreres. Noe som vil gi en hårfin forsinkelse sammenlignet med raskere og mer følsomme brytere.

Ellers er det nevneverdig at metallet i tastaturet skaper en litt annen lyd enn det en kanskje er vant med fra plast-tastatur. Den kan derfor være noe dumpere og mer metallisk enn andre tastatur.

Peter Grovik/Gamer.no

Begge brytertypene komplimenteres av tastehettene, som er solide og sitter godt.

Det som kan komme til å ødelegge skriveopplevelsen noe, er de litt seige mellomrom-, enter- og tilbaketastene. Disse har fastmonterte støttebrytere. I motsetning til de modulære bryterne har disse ingen motstand og glir dårlig. Derfor føles tastene som de henger litt, og de er lite tilfredsstillende å bruke.

På den annen side er dette en nokså effektiv sikring mot dobbelttrykk, og kan helt sikkert være nyttig til noen bruksområder

Programvare og RGB

Glorious CORE lar deg justere egenskapene til tastaturet. Der kan man bytte mellom ulike ferdigoppsatte RGB-profiler, lage egne profiler eller endre tasteoppsettet.

Når det gjelder egentilpasning, er dette nokså greit og enkelt. I likhet med på andre programmer kan man velge mellom ulike effekter, og velge hvilke taster som skal ha hvilken farge, i tillegg til å velge lysstyrke.

Tilsvarende enkelt er det å endre tasteoppsettet. Hver enkelt tast kan få en helt ny funksjon. Man kan bytte funksjoner mellom taster, eller lage kommandoer som ikke finnes fra før. Programmet er enkelt å forstå og enkelt å bruke. Og det er nokså raskt å finne frem til og gjøre ønskede endringer.

I mitt første møte med programmet ville ikke tastaturet virke etter å ha endret innstillinger. Det måtte en omstart til for å få det i gang igjen. Men jeg klarte ikke å replisere feilen, så det kan ha vært en engangshendelse.

Ellers virker det som programmet bruker lite av systemressursene.

Peter Grovik/Gamer.no

Personlig ville ikke jeg tatt meg bryet om ikke jeg ønsket å gjøre helt spesielle endringer. Men det er fint at muligheten er der for de som ønsker det.

Bakgrunnsbelysningen til tastaturet er ganske sterk, og har individuelle lysdioder under hver tast. I tillegg er det lyslister på hver side. Disse blinker når Caps Lock er aktivert. Men om du er glad i RGB og bakgrunnsbelysning, anbefaler vi å ikke velge helfargede tastehetter. Det kan nemlig gjørde det vanskeleg å skille tastene i mørket.

Konklusjon

Alt i alt er dette et pent tastatur med solid byggekvalitet og gode tilpasningsmuligheter.

Det er et stort pluss å kunne bytte brytere selv. Om en bryter går i stykker kan man bytte den enkeltvis, og man kan prøve flere ulike brytertyper uten å måtte kjøpe flere ulike tastatur. I tillegg er det kult å kunne ha et unikt tastatur som man har satt sitt eget preg på.

På den andre siden drar det noe ned at det ikke følger med håndleddsstøtte, at det er noe tidkrevende å montere, at det er tungt og lite flyttbart og at det er seige støttebrytere på de store tastene.

Det som ødelegger aller mest er imidlertid prisen. For den som utelukkende vil ha mest vil verdi for pengene, er dette derfor ikke det rette valget.

Men om man derimot er ute etter akkurat denne typen tastatur, kan dette være et attraktivt valg. Både tilpasningsmulighetene og det unike designet gjør at dette tastaturet seg særlig i det som ellers er et veldig skrint marked.

Rikelig med tilpasningsmuligheter
Enkel og brukervennlig programvare
Fine RGB-lys
Solid byggekvalitet med CNC-maskinert aluminiumsramme
Liten og kompakt formfaktor
Fine RGB-lys
Høy pris
Ingen håndleddsstøtte inkludert
Monteringsprosessen kan være tidkrevende
Bløte støttebrytere for mellomrom-, enter- og tilbaketastene
Mangler justerbare føtter
Tungt og lite flyttbart

Siste fra forsiden