Guide

Visste du at du kan bruke disse på PC-en?

Slik bruker du konsollkontrollerne dine på PC og Mac

Noen spill er rett og slett best med kontroller.

Alle disse kan du bruke på PC-en din.
Niklas Plikk, Gamer.no

De fleste som sverger til PC-en som überspillmaskin må nok si seg enig i at enkelte spill passer bedre med en stødig håndkontroller enn mus og tastatur-kombinasjonen. Selv synes jeg særlig plattformspill, actionspill med fugleperspektiv og racingspill ofte gjør seg bedre med en kontroller enn alternativet.

Standarden de siste årene har vært å stappe Xbox 360-kontrolleren med sin USB-kabel inn i nærmeste USB-inngang, og det fungerer stort sett greit. Det kanskje ikke alle vet er at om du foretrekker noe annet å spille med, er det fullt mulig å bruke Wii U Pro Controller, Xbox One-kontrolleren, PlayStation 3- eller 4-kontrolleren også. Alt som trengs er noen enkle grep, og her viser vi deg hvordan.

Dersom du ønsker å spille spill som ikke opprinnelig støtter kontrollere må du bruke programmer der du kan lage egne kontrolleroppsett. Vi forteller mer om dette nederst i artikkelen.

Xbox 360-kontrolleren

Windows

«Hva?», tenker du kanskje nå. «Nevnte du ikke nettopp at det bare var å plugge denne inn i en USB-inngang?»

Jo, men det er noen ting det kan være greit å vite her. Har du en kablet Xbox 360-kontroller er det bare å kjøre på. Har du derimot en trådløs Xbox 360-kontroller liggende er det ikke bare å raske med seg «play-n-charge»-kablene og plugge den inn i maskinen. Da må du ha en trådløs adapter som kan ta imot det særegne radiosignalet kontrolleren sender ut.

Den trådløse adapteren er det dessverre vanskelig å få frittstående. For øyeblikket selges den offisielle varianten kun i en pakke sammen med en kontroller, noe som er litt irriterende om du som meg sitter på et lager av disse allerede. Det finnes dog flust av uoffesielle varianter på nettauksjonssider. Av erfaring er ikke disse alltid helt til å stole på, så være varsom og les tilbakemeldinger fra kundene om mulig.

Mac

Slik ser 360Controller ut.

Skal du til pers med en Mac-maskin, blir det litt mer kronglete å få brukt Xbox 360-kontrolleren trådløst. Dersom du sitter på en maskin med den nyeste versjonen av OS X, Yosemite, må du laste ned driveren 360Controller. Etter dette skal spill som støtter kontrollere automatisk fungere, noe du kan sjekke ved å gå til Systemvalg på maskinen. Der vil du finne Xbox 360 Controllers under «Annet»-fanen. I dette lille programmet kan du justere kontrolleren slik du selv ønsker, for eksempel ved å invertere aksene på stikkene.

Vil du bruke en trådløs kontroller må du, i likhet med Windows-publikumet, lete etter en trådløs adapter som du kan bruke i tandem med driveren jeg lenker til i avsnittet ovenfor.

PlayStation 3-kontrolleren

Windows

For å få kontrolleren til å virke i Windows må du først koble spaken til maskinen via USB-kablene. Deretter må du å laste ned og installere to ting: MotioninJoy-drivere og programmet Better DS3. Sistenvnte gir deg mer funksjonalitet, og byr på et bedre grensesnitt enn det MotioninJoy gjør i seg selv.

Better DS3 er enkelt å skjønne.

Det som det kan være greit å vite om her er at det først og fremst er driverne fra MotioninJoy vi trenger, så etter at du er ferdig med steget nedenfor kan du avinstallere selve programvaren.

Først må du kjøre programmet «MotioninJoy_(tall her)_signed». Når programmet er igang skal du pare driverne med kontrolleren. Det gjør du ved å trykke på «Driver Manager». Der kommer du til å se kontrolleren din i Hardware Location-området. Her velger du bare «Load driver» og installerer driveren. Du kan få beskjed fra Windows om at du installerer en usignert driver, men da velger du bare at det er greit.

Nå kan du installere Better DS3. Så lenge DualShock 3-kontrolleren er plugget inn, bør det være grei skuring her. Du velger hvilken kontroller du vil bruke fra feltet til venstre, og velger hvilken profil du vil at kontrolleren skal etterligne. Personlig anbefaler jeg Xinput som emulerer Xbox 360-kontrollerens oppsett, siden det er den mest kompatible kontrolleren med PC-spill. Etter at du har valgt den kan du selv justere hvilke knapper som skal gjøre hva om du ønsker det.

Vil du spille trådløst over Bluetooth er det også mulig, ved å benytte seg av feltet «Bluetooth Pairing» i Better DS3-programmet. Erfaringsmessig er det ikke alle Bluetooth-adaptere som egner seg så godt med PlayStation 3-kontrolleren. Her må du bare prøve deg litt frem.


Mac

Med PlayStation 3-kontrolleren er Xbox 360-situasjonen snudd på hodet: Her er det faktisk lettere å få kontrolleren til å virke i OS X enn i Windows.

Her er det ikke nødvendig å laste ned noe. Alt du trenger å gjøre er å gå til Bluetooth-panelet i systeminstillingene og koble kontrolleren til maskinen med USB-Mini-B-kabelen som følger med. Deretter trykker du på PlayStation-knappen, og burde da etter kort tid se at spaken dukker opp som en tilgjengelig Bluetooth-enhet i oversiktsvinduet.

Du kan så velge om du vil trekke ut kabelen for å bruke håndkontrolleren trådløst, eller fortsette med USB-kablen for å ikke tappe strøm. Konrolleren kommer til å være paret opp med Mac-maskinen helt til du bruker den til noe annet.

Xbox One-kontrolleren

Windows

Som med Xbox 360-kontrolleren er det rimelig lett å få Xbox One-kontrolleren til å virke på Windows. Her er det likevel et ekstra steg å ta hensyn til: installering av drivere. Disse laster du ned fra Xbox-nettsidene. Dersom du ikke vet om du har et x86- eller x64-operativsystem kan du sjekke dette ved å åpne System-seksjonen i Power User-menyen på Windows 8, eller trykke på Computer i Windows-menyen i Vista eller Windows 7.

Etter at du har installert den riktige driveren, kobler du bare kontrolleren til maskinen med en micro-USB-kabel. Det er for øyeblikket ikke noen god måte å få kontrolleren til å fungere trådløst med en Windows-maskin, så du må alltid ha kabelen koblet til.

Mac

Xone-OSX-programmet ser slik ut.

I OSX må du til pers med tredjepartsdrivere. Her er det nok Xone-OSX som er best akkurat nå.

Før du laster ned installeringsprogrammet er det lurt å ikke ha kontrolleren plugget inn i maskinen. Systemet kjenner nemlig igjen kontrolleren, men klarer ikke å bruke den til noe før driverne er installerte, så ved å ha den koblet fra kan du unngå krøll.

Etter at du har installert programmet må du starte maskinen på nytt. Etterpå er det lekende lett å koble kontrolleren til Mac-maskinen med micro-USB-kabelen, og maskinen vil så pare kontrolleren opp mot driveren.

For å konfigurere kontrolleren går du til systemmenyen på maskinen. Der finner du nederst et nytt ikon som heter Xone Controller. Der kan du gjøre alt av finkalibrering, men du trenger ikke justere noe annet for å ta kontrolleren i bruk i spill.

Det er ingen måte å bruke Xbox One-kontrolleren trådløst i OSX.

PlayStation 4-kontrolleren

Windows

DS4Windows-programmet.

Det du trenger for å få PlayStation 4-kontrolleren til å virke på en Windows-maskin er et programmet DS4Windows. Last det ned, installer det og koble kontrolleren sammen med PC-en via USB-kabelen. Som med PlayStation 3-løsningen ovenfor er dette en metode som emulerer Xbox 360-kompatibiliteten i Windows. Alt kan konfigureres i programmets grensesnitt.

Dersom du ønsker å bruke kontrolleren trådløst er det også mulig. Dette gjør du ved å pare kontrolleren med PC-ens Bluetooth-adapter om du har en. For å sette kontrolleren i søkemodus holder du inne Share- og PlayStation-knappen helt til lysbaren bak begynner å blinke. Deretter parer du kontrolleren med maskinen.

Mac

Det er rimelig lett å pare PlayStation 4-kontrolleren opp mot OSX. Vil du spille med USB-kabelen plugget inn, trenger du egentlig ikke gjøre noe annet enn å sette kabelen i nærmeste USB-port.

For å spille trådløst over Bluetooth er det et ekstra steg. Du må gå til Bluetooth-panelet i systeminstillingene. Deretter setter du kontrolleren i søkemodus ved å holde inne Share- og PlayStation-knappen helt til baklyset begynner å blinke. Da burde du etter kort tid se at spaken dukker opp som en tilgjengelig Bluetooth-enhet i oversiktsvinduet på Mac-en, kalt Wireless Controller. Så parer du kontrolleren til maskinen.

Kontrolleren kommer til å være paret opp med Mac-maskinen helt til du bruker den til noe annet.

Wii U Pro Controller-kontrolleren

Windows

Interessant nok er Wii U Pro Controller den vanskeligste kontrolleren å konfigurere på Windows. Det er to problemer: Kontrolleren sender ikke noe data gjennom USB-kontakten, og kontrolleren greier ikke å holde seg synkronisert med Windows' Bluetooth Stack. Derfor må man benytte seg av en alternativ variant: Toshibas Bluetooth Stack, som dessverre ikke er kompatibel med all Bluetooth-maskinvare. Du må krysse fingrene og ty til Google for å finne ut om din Bluetooth-motager støtter denne alternative stack-en.

WiinUPro.

Dersom du lykkes med å få installert den alternative Bluetooth-stacken, kan du prøve å pare kontrolleren med Windows ved å holde inne den røde synkroniseringsknappen bak på kontrolleren. Dersom du lykkes med dette, vet du i det minste at det er mulig å få de to enhetene til å snakke sammen.

For å kunne bruke Wii U Pro Controller som om det var en Xbox 360-kontroller må du tukle enda litt mer. Den beste løsningen virker å være WiinUpro – et program som gjør at Wii U Pro-kontrolleren opptrer som om den skulle ha vært en Xbox 360-kontroller.

Mac

På OSX er prosessen litt lettere enn på Windows. Alt du trenger å gjøre er å sørge for at Bluetooth er aktivert, så laste ned programmet wJoy og installere det. Nå vil det dukke opp et Wiimote-ikon øverst på programlinjen. Deretter synkroniserer du kontrolleren ved å holde inne den røde synkroniseringsknappen bak på kontrolleren, og får kjapt beskjed om at kontrolleren er paret med OSX.

JoyToKey og ControllerMate

For spill som ikke har innebyget støtte for kontrollere kan man ta i bruk JoyToKey – et program som lar deg omdirigere trykk og stikkebevegelser fra kontrolleren slik at PC-en tror det er en mus eller et tastatur som står for bevegelsene. Sitter man på en Mac kan bam bruke ControllerMate i stedet.

JoyToKey er litt knotete.

JoyToKey er egentlig rimelig lett å stille inn. Du åpner bare programmet, og setter opp stikker og knapper slik at de korresponderer med knappene og musebevegelsene du ellers ville ha brukt på musen og tastaturet. På denne måten kan du for eksempel spille Half-Life med en Xbox 360-kontroller i stedet for mus og tastatur.

Instillingene kan lagres i profiler slik at de er lettere å organisere, og programmet kan også skifte mellom aktive instillinger basert på hvilket program eller spill som er i fokus til enhver tid.
ControllerMate er litt annerledes enn JoyToKey, men gjør den samme nytten. Her benyttes et grafisk grensesnitt med drag-and-drop for å velge hvilke knapper som skal gjøre hva. Det hele virker litt komplekst, men den kompleksiteten kommer med muligheten til å gjøre så å si alt.

Har du fått med deg hvor lett det er å gjøre PC-en om til en stuekonsoll?
Med noen få enkle steg blir spillmaskinen den beste konsollen »
(krever Ekstra)

Siste fra forsiden