Stadig nye deltakerrekorder i Telialigaen viser tydelig at miljøet rundt e-sport i Norge vokser. Med økt engasjement rundt selve e-sporten åpnes det også et rom for infrastrukturen rundt. De gamle salene til Eldorado Kino har for eksempel blitt bygget om til å huse e-sportkamper og andre spillarrangement. Nå er det også klart for en stor satsing på e-sport i Trondheim - nemlig et senter på hele 700 kvadratmeter for spilling, arrangement, turneringer og streamingproduksjon.
Konseptet går under navnet Jotunheimen, og kommer til å åpne i Trondheim sentrum. Satsingen har nylig hentet hele fire millioner kroner gjennom Folkeinvest, en tjeneste som tilrettelegger investering i oppstartsselskap for privatpersoner.
LES OGSÅ: Norske «Veigar v2» hentet inn for å ta tilbake tronen i LCS
Trondheim er bare begynnelsen
Med tilknytning til regionen og aktører som EC Dahls Eiendom og Nidaros Data i ryggen ble Trondheim et naturlig startpunkt for Jotunheimen. Medeier i Jotunheimen, Alexander Hole understreker at målet er å bygge erfaring for å ta konseptet videre i fremtiden.
– Vi ønsker å lage et konsept rundt et senter med e-sport og gaming. Vi starter i Trondheim med første senter, og skal skape oss erfaringer slik at vi er rustet til å ta det videre når tiden er moden for det. Vi har nå 700 kvadratmeter tilgjengelig fordelt på 2 etasjer, hvor vi skal ha maskiner, konsoller, lounge og barområde. Dette skal være noe for alle sammen, om du er nybegynner, viderekommen, proff eller bare nysgjerrig på spillmiljøet. Ønsker du å se e-sportinnhold og ta en pils med kompiser, er det også fullt mulig.
LES OGSÅ: Rocket League-våren i Telialigaen byr på nok en Nordavind-jakt
Finansiering av driften vil foregå gjennom timepris på både maskiner og konsoll, men Hole ønsker å tilrettelegge for at prisene er akseptable og at alle skal kunne ha muligheten til å benytte seg av tilbudet.
– Målet er å ha en timespris som er akseptabel på maskiner og konsoll, slik at det blir brukt mest mulig. Selv om vi bor i Norge har vi mange som lever under fattigdomsgrensen, og ikke har råd til det nyeste gamingutstyret. Her ønsker vi å legge til rette for at alle skal kunne komme til oss, sier han til Gamer.no.
Senteret åpner med en maskinpark bestående av 36 spill-stasjoner, et utvalg av konsoller samt muligheten for å se på e-sport. I løpet av en treårs-periode har Hole ambisjoner om å øke maskinparken til 100 spill-stasjoner.
– Det er fullt mulig å eskalere dette opp, og ned avhengig av hvor stor plass man har, for eksempel. Vi ser for oss at dette er første senter av mange - i Norge, og forhåpentligvis utenfor landets grenser også.
LES OGSÅ: Overbevisende oppvisning av «Bruland» og Bifrost
Ønsker å skape en plass for alle
Alexander Hole har en visjon om å skape en inkluderende arena for alle som ønsker å spille, se på e-sport eller møte andre likesinnede. Slike møteplasser er det nemlig mangel på, mener han.
– Målet er å skape en plass for alle, hvor man kan dra alene eller sammen med venner. Et inkluderende spillmiljø er noe byen Trondheim trenger. Vi har behov for å ha en felles møteplass, på lik linje som annen idrett. Det finnes mange haller, baner, treningsarenaer, men e-sport har ingen plass disse kan møtes. Hos Jotunheimen vil man møte kompetanse og muligheter for å utvikle seg som menneske og gamer hvis man ønsker det. Man vil føle tilhørighet og aksept for interessen sin. Det vi også opplever er at flere jenter har interesse for dette senteret, og da på grunn av maskinparken. Mange jenter spiller stort sett på telefonen, men ønsker å spille på konsoll eller maskin.
Inkludering og tilrettelegging er tydelige nøkkelord for Jotunheimen, og gjennom et samarbeid med Stiftelsen VI er målet å legge til rette for mennesker med funksjonsnedsettelser med et universelt uformet bygg med rampe og heis.
– Folk flest heier på oss
For å danne et bilde på hvordan entusiasmen rundt e-sport i Trondheim har vært tidligere, må vi tilbake til tidlig 2000-tall med Counter-Strike 1.6, World of Warcraft og nettkafeen Spacebar. Hole mener at byen er klar for en ny samleplass.
– Entusiasmen er alltid vært stor her i Trondheim, men man har manglet et felles sted å dra. På tidlig 2000-tall hadde vi Spacebar, men det ble lagt ned etter 5 år. Der kunne man dra og spille sammen. Interessen rundt e-sport er stor i Trondheim, og kommunen har startet en satsing med fritidsklubber i tillegg til idrettslag som begynner å etablere egne avdelinger innad i lagene. Vi tror at Trondheim er klare for å ha en felles møteplass for spillentusiaster, og begynner også å se at det er på vei til å bli anerkjent på lik linje som annen idrett.
Oppmerksomheten rundt Jotunheimen har vært stor etter lanseringen. En medvirkende årsak kan være pandemien vi befinner oss i, hvor folk flest benytter seg av nettet i større grad enn tidligere, men med et desto større savn etter å være sammen.
– Mye positivt foregår via internett, og det har vi lært av den pandemien vi er inne i. Men vi har også et veldig stort behov for å møte folk. Etter at Jotunheimen ble lansert, har vi fått mye oppmerksomhet. Folk flest heier på oss, og sier at dette er etterlengtet. Jeg er 32 år, og gamer. Dette vil være en perfekt plass å dra til sammen med mine kompiser. Studier fra USA viser at gjennomsnittsalderen på de som spiller er 25 år, det vil si at aldersspennet er veldig vidt.