Spill i dag er ikke ukjent med kontroverser. Det være Grand Theft Autos overdrevne banning, vold og kjøring i fylla, eller de mye omtalte sex-scenene fra det første Mass Effect. Som den nye gutten i klassen er det nå spillenes tur til å leke syndebukk – rollen bøker, film og til og med musikk har spilt tidligere.
Spill får skylden for desensitivisering av barns toleranse for vold, sex og skal vi tro mediene og såkalte "eksperter" har spillene også skyld i en rekke skolemassakre, hevndrap og antakelig også trafikkulykker. Den siste utviklingen fra de alltid like hyggelige amerikanske konservative er at spill flørter med mannen med ljåen, eller djevelen for å være mer spesifikk.
Dette er i følge en familieavis i den amerikanske staten Philadelphia, The Bulletin. Avisen har satt ut en advarsel om "videospill med satanistisk tema som angriper Gud og kristendommen, inviterer spillerne til å gjøre pakter med djevelen og hever Satan til heltestatus".
Les også:En moderne tids heksejakt
Jepp. Avisen har til og med funnet seg en egen ekspert, og fått ham i tale. Lance Christian er en 32 år gammel kristen og visstnok ivrig gamer, som føler at djevelens påvirkning på spill ikke bare foregår nå, men har gjort det i de siste ti årene. Han uttaler til avisen:
– Jeg føler at djevelen har et nytt verktøy å jobbe med, med dagens teknologiske nyvinninger, og de voksne med ansvaret blir ført bak lyset.
Han drar frem et spill hvor man dreper erkeenglene Michael, Gabriel og Raphael før man tar steget videre for å drepe Gud. Atter et annet tvinger spilleren til å selge sjelen sin til djevelen, i tillegg til at man får belønning for å drepe udøpte spedbarn. Hvilke spill er det fyren snakker om her egentlig?
Christian navngir en rekke eldre og nyere spill som ifølge ham har satanistisk innhold. Deriblant Shadow Hearts og Nocture til Playstation 2, i tillegg til Deception: Invitation to Darkness.
Kanskje litt mer overraskende fremhever den rettvise kristne gameren fjorårets kanskje største rollespill, Dragon Age: Origins som spesielt lidende av djevelske undertoner. I avisens begrunnelse argumenteres følgende: (Vær obs på spoilere)
– Historien dreier seg om at har Gud blitt gal og at han forbanner verden. Spilleren kan ha sex med en heks som dreper troende, i et hedensk rituale som kalles "blood magic", slik at hun kan føde en gud. Et annet scenario lar spillere ha sex med en demon for å redde en gutts sjel.
Litt av en munnfull. Satt på spissen er det ikke alt som er helt feil i denne oppsummeringen. Men formulert på denne måten kan nesten hva som helst høres satanistisk ut. Det inkluderer Guitar Hero.
Du hørte riktig. Activisions musikkserie er også med på listen over satanistiske spill, men denne gang får vi ingen begrunnelse. Andre spill som nevnes i forbifarten er Dante’s Inferno, Devil Summoner, Koudelka, Trapt, Bayonetta, og Darksiders.
Les også:Anmeldelse av Dragon Age: Origins
Ingen spares i denne svært hissige artikkelen, også organet som setter aldersgrenser på spillene på den andre siden av pølen, ESRB, får en del av skylden for infestasjonen av "satanistiske" spill. Fordi selv om dette organet tar hensyn til såkalt dekadent innhold, legger de visstnok ikke nok vekt på om spillene inneholder satanistiske eller blasfemiske undertoner.
Hvor gammel må man egentlig være for å spille satanistiske spill da?
(Kilde: Eurogamer)