Det er ingen kommende kamper i dag.
Se e-sportkalenderen framover »
Intervju

League of Legends

Riot vil hjelpe den norske League of Legends-scenen med å vokse

– Fantastisk å høre hva som allerede skjer i Norge, sier e-sportsjefen.

E-sportansvarlig i Riot Games, Jason Yeh, ønsker å samarbeide med Telenorligaen.
Benedichte Breistøl/Gamer.no
Vis mer

STOCKHOLM (Gamer.no): E-sportansvarlig i Riot Games, Jason Yeh, har tidligere jobbet med å lansere League of Legends i blant annet Korea, Brasil, Kina og Tyrkia. Først i år har de begynt å sette sammen arbeidsgrupper som konsentrerer seg om den nordiske regionen. Den satsingen ønsker han å fortsette med.

– Det siste året har vi startet flere regionale konkurranser, for eksempel Nordic Open. Håpet er at vi kan vekke konkurranse-scenen slik at bedre spillere og lag kan vokse frem.

Over 1200 League of Legends-lag fra Norge, Sverige, Danmark og Finland deltok i turneringen Nordic Open tidligere i sommer. Vis mer

– Vi ønsker å skape muligheter for spillere som ikke nødvendigvis er på Challenger Series- eller LCS-nivå enda. Jeg tror dette er det første året vi har et klart mål for den nordiske regionen.

Tror Telenorligaen er et godt konsept

I Riot Games henter de mye inspirasjon fra tradisjonell sport. Yeh mener blant annet at det er størst potensial for e-sport i regioner hvor det er stor overlapp mellom engasjement for tradisjonell sport og spillkultur. Samtidig mener han at Riot har fått til noe unikt ved sine arrangement og at det er dette som gjør e-sporten så fengende:

– 50% av publikumet som drar for å se på tradisjonell sport gjør det fordi de er engasjerte, resten er kanskje bare med noen de kjenner og fordi det er sosialt. I e-sport ser vi at 100% av de besøkende er gira og investert i utfallet av kampene.

Yeh blir engasjert med en gang han blir fortalt om Telenorligaen:

– Nå som du har fortalt meg at ting som Telenorligaen eksisterer i Norge, er det klart at vi ønsker å samarbeide.

– Jeg tror det blir veldig ustabilt dersom lag bare er avhengige av rangert spill. Jeg synes det er fantastisk å høre hva som allerede skjer i Norge. Og vi ser helt klart flere muligheter til å støtte denne regionen fremover nå.

LES OGSÅ: Nå er over 430 lag og 2700 spillere fordelt i Telenorligaen

Kanskje får vi norsk kommentering ved neste LCS-arrangement? Vis mer

Vil se på muligheten for «tournament code» i Norge

Han forteller også at Riot ønsker å jobbe nærmere med de lokale aktørene og arrangementene i Norge. De ser blant annet på muligheten for kommentering av LCS-kamper på norsk.

Les også
Kan Domino overgå høstens andreplass?

– Vi ønsker å forbedre våre sendinger gjennom å ha dem på flere språk. Jeg vet at nordmenn er gode i engelsk, men vi ønsker å gjøre mer for at spillere skal føle at e-sporten vi viser også er relevant for dem.

– I Norge har vi til dags dato ikke fått muligheten til å anvende «tournament code» i våre turneringer. Hvorfor er det slik?

– Det er jeg ikke helt sikker på, men jeg kan gjerne se nærmere på det. Jeg mistenker at det kan være fordi gruppen som jobber med Norge ikke har blitt satt sammen riktig. Selv om det er et lite marked, så tror jeg det er mye vi kan gjøre for å støtte det bedre.

«Tournament code» anvendes i Riots partnerturneringer og gir lag, spillere og arrangører flere muligheter. Dette gjelder blant annet i forbindelse med pausetider for spillerne og tilskuerforsinkelse («spectator delay») for kommentatorer.

Innrømmer feil i håndteringen av «sandbox mode»-debatten

Den siste måneden har det blitt rettet en del kritikk rettet mot Riot Games, spesielt i etterkant av deres uttalelser om å ikke utvikle «sandbox mode». Dette er en modus som brukes av profesjonelle spillere i andre spill som en del av sitt treningsregime.

Sandkassen er gjerne en egendefinert modus hvor en kan øve på for eksempel nye helter eller bruk av «summoner spells» uten å måtte gå inn i kamper med andre spillere. Formålet er å trene inn spesifikke ferdigheter under egendefinerte omstendigheter slik at en ikke behøver å bli påvirket av spillets vanlige tidsbegrensninger. Dersom man for eksempel ønsker å øve på å «flashe» over en vegg, kan man da gjøre dette uten å vente på at denne ferdigheten skal bruke opptil fem minutter på å komme opp igjen.

Jeg tror dette var et eksempel på at et selskap hadde gode intensjoner, men handlet på feil måte.

Jason Yeh, Riot Games

Riot har tidligere sagt at de ikke vil jobbe med en slik løsning fordi de ønsket å bruke mest tid på det de anså som majoriteten av spillermassen.

Jason Yeh ser ut til å være enig med sine kolleger i at det er få spillere som ville anvendt et «sandbox mode», men innrømmer også at uttalelsene som kom fra selskapets side var kritikkverdige.

– Jeg tror dette var et eksempel på at et selskap hadde gode intensjoner, men handlet på feil måte. Vi innser at vi ikke tok den riktige avgjørelsen i første omgang, men vi tar det som en mulighet til å lære.

På samme tid har ikke Yeh noe ny informasjon om når – eller hvordan – de kommer til håndtere «sandbox mode»-situasjonen. Han mener at det er viktig å huske at kun 0,1% av spillerne deres er profesjonelle spillere, og at 99,9% av spillerbasen deres ikke opplever spillet på samme måte. Derfor må Riot Games balansere mellom begge gruppene og skape en god opplevelse for begge. Han understreker likevel at de vil fortsette å fokusere på spillerne og organisasjonenes behov og ønsker.

– «Sandbox mode» er noe vi kommer til å fortsette å se nøye på og noe vi ønsker å finne ut hvordan vi skal utvikle.

– Vi fikk sterk tilbakemelding fra både lag, spillere og organisasjoner og jeg tror det er en mange grunner til at et «sandbox mode» kan være like viktig for økosystemet i League of Legends som det har vært i andre spill.

– Vi ser ikke på LCS som et markedsføringprosjekt

I kjølvannet av denne debatten, ble et annet kontroversielt innlegg postet på Reddit. Dette var angivelig skrevet av en anonym LCS-spiller som blant annet følte at han og laget, som ikke hadde sjanser til å vinne verdensmesterskapet, kun spilte i LCS som endel av et markedsføringprosjekt for Riot Games. Han spiller kun fordi han får betalt og synes selv at spillet er både lett og ensformig.

Hoved Arena i Stockholm ble fylt til randen med League of Legends-fans i helgen. Vis mer

Spillerne og organisasjonene i LCS mottar økonomisk støtte for å delta i ligaen og for lag som ikke har reelle vinnersjanser, men heller balanserer mot midten av tabellen, vil naturlig nok slite med en følelse av at det de driver med er meningsløst.

– Vi ser ikke på LCS som et markedsføringprosjekt, men vi ønsker å hjelpe til med å profesjonalisere organisasjonene, forteller Yeh til Gamer.no.

– Pengene vi gir organisasjonene er for en minimum-lønning til spillerne og for å støtte infrastrukturen rundt dem, men flere av topplagene mottar mye støtte fra sponsorer i tillegg. Vi ønsker at pengestøtten skal være en start, men at organisasjonene skal bli suksessfulle i seg selv utover dette slik de er i tradisjonell sport.

Planlegger neste års finalearrangement allerede

Etter et vellykket arrangement på Hovet Arena i Stockholm jobbes det nå videre med arrangementene som skal skje neste sesong. Det er nemlig fremdeles tiltenkt to større arena-arrangement for avslutningen av neste års sesonger også. Avtalene for neste års arenaer er snart signert.

– Uansett hvilke byer vi velger, så vil jo andre bli skuffet. Men vi ønsker å bruke arrangementene som en mulighet til å feire kulturen rundt e-sport i det markedet vi drar til.

– Det er vanskelig å si hvor den neste League of Legends-stjerna vil komme fra, men jeg tror at jo mer lokale turneringer og ligaer dere har, desto større er sjansene for at en stjernespiller kommer ut av Norge i tide for neste sesong.

Kommentarer (8)

Logg inn for å delta i diskusjonen.
Tråd
Puro
10 år siden

De sier så mye bullshit at jeg ikke takler å lese greier fra Riot.

 

Riot funder LCS som et markedsføringsprosjekt, utenfor LCS er ikke LoL competitive og Riot markedsfører LoL som en eSport, det er faktisk deres største faktor for å trekke nye spillere.

 

Justin Yeh sier de vil bruke tid på det som gir mest til majoriteten av spillerbasen, mens majoriteten av brukerbasen har spurt om ny client sikkert siden 2010, replays finner man ikke in-game, in-game info mangler og en safety mech når man har en leaver er heller ikke satt i plass selv om flesteparten hadde hatt godt nytte av det mtp så mange leavers det er og nye spillere som kommer til LoL hver dag.

 

Stoler ikke på noe de sier.

 

"Jason Yeh ser ut til å være enig med sine kolleger i at det er få spillere som ville anvendt et «sandbox mode»"

What a guy..

 

Muligheten til å kunne prøve champs man ikke har kjøpt tar vekk fra Riots mulige gevinst fra salg, det er derfor hele spillet er basert på gated content, det er eneste grunn til hvorfor Sandbox mode ikke har blitt utviklet, flesteparten hadde testet alle champs før de kjøper sin første, det er en sikkerhet.

 

Bra de vil utvikle eSport, men de får være ærlige om sine intensjoner, å markedsføre LoL som et competitive game og samtidig føre en gated content betalingsmetode hvor folk utenfor LCS er påkrevd å betale med tid/penger for å låse opp game changing content som igjen er uegnet for competitive play er shady as frog.

Smiiley
10 år siden

Synes du sitter med et ganske snevert blikk på dette Puro. Du kan ikke bare påstå som fakta at Riot bruker LCS som et markedsføringsprosjekt. Den innsatsen og de midlene de har brukt for å fremme e-sport er enorm for spillinteresserte. Det står mer respekt av riot sin innsats for e-sporten enn noen annen organisasjon foruten om ESL. Folk kan være genuint interessert å bygge en e-sport scene for andre grunner enn kommersiell vinning. At folk ønsker å spille spillet kan så klart ha stor grunn i at det har vokst seg så stor som e-sport, men det finnes andre grunner også.

 

Selv om noen ingame features kan synes å mangle (enn så lenge) betyr ikke at Riot gir blaffen i brukerbasen. Å påstå at majoriteten av spillerbasen etterlengter en ny client er også ganske dumt, da det er et mindretall som i det hele tatt bryr seg. Klart den kunne endres men den er heller ikke gamebreaking.

 

Din kritikk av deres økonomiske modell er det jeg reagerer mest på. Så klart må Riot ha visse begrensninger for at spillere ikke kan prøve hvilken champion de vil når de vil. Dette er et GRATISSPILL, hadde vært annerledes om du måtte kjøpe clienten først. Det er championrotation hver uke og den ferskeste championen som blir lansert kommer på rotation etter 3-4 uker, så så lenge du er en fast spiller så får du prøvd alle championene. Kravene for å skaffe seg de nye championene er også LATTERLIG milde i forhold til andre spill, og det er ikke noe slit for noen av spillerne å skaffe seg de championsene de liker på en komfortabel hastighet. Mye mer irriterende med spill som World of Tanks der du fysisk må gjennom en LANG rekke tankser før du i det hele tatt kommer i nærheten av den tanksen du har lyst til å prøve.

 

Så å kreve at de er ærlige om sine intensjoner blir helt feil. Du dømmer de uten å ha den fjerneste anelse om hva deres intensjon er. Leser du tanker? At spillet blir markedsført via at det har vokst som en e-sport er en selvfølge. Jeg synst vi skal være glad for den innsatsen de gjør, og nå ønsker å investere i å gjøre e-sport i Norge enda bedre! Jeg gleder meg.

Everket
10 år siden

Må si meg mye enig i Puro. Jeg var en aktiv spiller før, men desto mer de pushet spillet som esport desto verre ble serverne, og desto tregere gikk det med lovnader om ditt og datt. Husker under en eller annen stor konkurranse, som var alt riot snakket om mens deres egne servere slet fryktelig og hadde gjort det i vanvittig mange måneder. De jobbet sikkert for å forbedre serverne under konkurransen, men det var så jævla provoserende når alt fokuset var på esports, mens resten føltes det ut som man gav litt faen i. Og alle features som har gått helt ufattelig seint og forbedre og innføre, og alt som mangler og alt burde vært der. De føles på mange måter latterlig at riot har blitt så store, for de har utviklet alt så jævla seint i og rundt spillet, med så mye penger er det vanskelig å begripe.

 

MEN samtidig de skal faktisk ha en ganske stor applaus for esports delen, selv om jeg føler det har gått på bekostning av brukerbasen. Jeg spiller ikke lenger og har ikke gjort det på noen år, men clg følger jeg med på, i tykt og tynt. Og det er faktisk veldig spennende med alle de forskjellige personlighetene og rivalene som har blitt bygget opp gjennom årene. Når clg endelig gruste tsm i helga, ja det øyeblikket var nesten ubeskrivelig. Noe SÅ fortjent og forløsende har jeg knapt sett og opplevd i en konkurranse før.

 

Jeg hadde mest saynnsligt spilt mye lengre viss de hadde oppdatert klienten og forbedret spillet fortere( i takt med andre moba og generelt spillverden). Personlig synes jeg det er litt pinlig hvor lite features lol forsatt har den dag i dag, og hvor tregt alt går med tanke på hvor gigantiske de er. På den andre siden er jeg også takknemlig fordi å følge med på lol konkurranser kontra å spille selv er mye mye kjekkere.

Puro
10 år siden

Jeg vet alt du snakker om, fra rotations til monetization method Riot driver LoL på, det at den største gruppen spillere spiller et 100% ubalansert spill takket være gated content system er latterlig når de pusher et spill som en eSport og bedrar folk til å tro at spillet er competitive, det er ikke det, og det å kalle det et gratis-spill er spesielt mtp hvor mange penger/timer(time is money friend) en ny spiller på investere bare for å kunne spille på lik linje med andre.

 

Gratis, nei.

 

"At folk ønsker å spille spillet kan så klart ha stor grunn i at det har vokst seg så stor som e-sport, men det finnes andre grunner også."

 

Eneste grunnen det har vokst er pga Riot betaler spillerne for å spille, ikke pga spillet er bygd for eSport.

Starcraft, CS, Q3, UT og andre er eSports, en arena hvor alle er likestilte og det er personlig skill som teller, ikke hvem som har statistisk fordel mtp game changing content, det er ikke eSport, det er gated content system, og det er feil av Riot å markedsføre LoL som en eSport når deres egen betalingsmetode gjør at spillet i seg selv ikke er egnet til eSport, derfor måtte de lage LCS og tournament realms, for å likestille alle spillerne.

 

Det er ikke riktig å selge et produkt for noe det ikke er, å selge LoL som en eSport er å lyve til potensielle nye spillere som feks meg, som starter spillet og brått blir møtt av en vegg som jeg må betale meg igjennom for å få spille på et nivå hvor det er skill som betyr noe, ikke hvor mange ting jeg har låst opp.

 

Jeg kan ikke lese tanker, men jeg vet litt om historien til Riot så det er ikke vanskelig å connect the dots.

Tmeese
10 år siden

Dårlig norsk i overskriften. Å bruke ordet "scenen" er en anglisisme, det burde vært oversatt med "miljøet".

Siste fra forsiden