Ubisoft har vært svært sparsomme med kommentarer angående Electronic Arts sitt kjøp av nær 20 prosent av aksjene i selskapet, men en talsmann for Ubisoft har kommet med noen korte uttalelser til nyhetsbyrået Reuters.
- Innen vi får mer informasjon vil vi se på denne operasjonen som fiendtlig. Vi tror målet er å sikre seg Ubisoft-studioene, som allerede er klare for neste-generasjons konsollsystemer.
Med 19.9% av aksjene vil Electronic Arts bestemme over 18.4% av stemmene i styret. Grunnleggerne av Ubisoft, den franske Guillemot-familien, har 15% av aksjene, men hele 22.8% av stemmene i styret. Dermed vil ikke Electronic Arts ha særlig stor makt i selskapet, med mindre de kjøper flere aksjer. EA forteller at de ikke forventer å bli behandlet på noen annen måte enn de andre aksjonærene i selskapet.
Det er fremdeles et åpent spørsmål hva Electronic Arts har planer om å gjøre nå som de eier en femtedel av Ubisoft, som er Europas tredje-største uavhengige spillutgiver. Flere analytikere tror planen er et fullstendig oppkjøp, og mener det er usannsynlig at Electronic Arts vil være fornøyd med 19.9% av selskapet.
Med tanke på at Electronic Arts har en pengebinge større enn Skrue McDuck (med 2.9 milliarder amerikanske dollar på bok), er det rimelig klart at de ikke vil ha særlig store problemer med å kjøpe resten av Ubisoft om de ønsker det. Analytikerfirmaet Wedbush Morgan Securities tror at ikke bare er dette første skritt på veien mot et fullstendig oppkjøp, men at det også signaliserer at EA vil gå mer aggressivt til verks i forhold til andre konkurrenter.
Det er imidlertid ikke alle som er like pessimistiske i forhold til oppkjøpet. Finansinstitusjonen Credit Suisse First Boston har uttalt at de ser på et dypere samarbeid mellom de to selskapene som positivt, og peker blant annet på at Ubisoft har hatt problemer med å skaffe seg markedsandeler utenfor Europa, på tross av svært sterke produkter.
Om deres spill vil bruke Electronic Arts sine distribusjonskanaler i fremtiden (spesielt i USA), kan det være svært positivt for begge selskapene. Samtidig har Ubisoft stor makt i Frankrike, hvor Electronic Arts på langt nær er så store som de er ellers i Europa. Derfor tror Credit Suisse First Boston at de to selskapene kan hjelpe hverandre å oppnå bedre salg totalt, uten at et fullstendig oppkjøp er nødvendig.
Vi kommer tilbake med mer informasjon om denne saken etter hvert som den utfolder seg.